Otišao sam bez glutena i nije se osećao drugačije | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Otišao sam bez glutena i nije se osećao drugačije

Otišao sam bez glutena i nije se osećao drugačije

Ponekad izrezivanja dimljeni losos pecivo nije odgovor.

Nakon Olivia * patio iscrpljujuće bolesti godinama, njen doktor preporučuje da ide bez glutena za olakšanje. To je ono što je kad je lek za sve dijeta ne uspije. 

U maju 2015. Godine, uzeo sam se u hitnu nakon borbe ekstremne bol u trbuhu i nadutost, uparen sa 6 sati gotovo non-stop povraćanje i proljev. Volim da mislim da imam vrlo visoku toleranciju za bol, i ja sam ne jedan za paniku osim ako Uvjeren sam da se nešto može biti stvarno nije u redu. Ja sam bio imate problema u stomaku da sam ignorisao dugo vremena; bol i nelagoda je postala dio mog svakodnevnog života, a ja sam počeo da mislim da je to normalno da se u bol ili neprijatno. Ali tog dana sam došao do tačke pucanja. Ova bol nije normalno. U hitnoj, oni ran test krvi, proverio urinu, i da li je CT mog trbuha. Nisu našli ništa, pa su me poslali kući i savjetovao da vidim gastroenterolog ako se nastavi moje simptome.

Ekstremnim bol jenjava, ali nadutost i neobične pokrete creva nastavio za nekoliko tjedana, a ja sam odlučio da obrati pažnju na trenutak mog simptoma. Ja bih također imaju iscrpljuju glavobolje i migrene u proteklih 15 godina, što nikad nisam istraživao. Ubrzo sam primijetio da sam svaki put imao glavobolju, bio sam i naduta i mučninu; moje glavobolje su povezani sa mojim u stomaku. Takođe sam shvatio da sam počeo bolesna odmah nakon jela. Moji pokreti crijeva su bili toliko nekontrolisano da ću biti u kupatilu u roku od 10 minuta za jelo, svaki put.

load...

Možda je sve od mojih drugih uslova koji nije izgledao kao crvene zastave pred-ekcema i misteriozni osip na koži koje su dijagnozu hronične košnica; otok, otupljuje, i crvenilo prste na rukama i nogama tokom cijele godine-moglo biti vezano za moje trbušne probleme i glavobolje? Otišao sam u gastroenterologa koji me je odmah otpisao i rekao mi je da sam bio pod stresom samohrana majka. On je odbio da vodi krv posao, iako sam tražio. Zatim sam otišao u reumatologa. On je bio mnogo više zanima moja simptoma i dijagnosticiran mi je sa Raynaudov fenomen, stanje koje uzrokuje ukočenost i gubitak boje prstiju na rukama i nogama nakon promjene temperature ili emocionalne događaje.

load...

Nakon ove dijagnoze sam konačno bio u stanju uvjeriti gastroenterolog da se nešto događa. Nastupao je endoskopiju i otkrio čireva u mom gornjem abdomenu; kolonoskopiju otkrio čireva u mom crijeva, previše. Opet, on je rekao da je stres i da je čir će nestati sami ako sam naučio da se opustim.

Nelagodno i nezadovoljni njegovim nedostatkom brige, tražio sam da se testiraju na celijakiju, genetski autoimuni poremećaj u kojem se uzimanje glutena dovodi do oštećenja u tankom crijevu. Test je negativan.

Moje reumatolog je takođe preporučuje vidim neurologa za moju glavobolje. Nakon što me dijagnosticiranje s kroničnim migrenama, ona je komentar za moj rad u krvi i predložio idem bez glutena. Iako sam testirao negativan za celijakiju, ona mi je rekla da je gluten mogao biti uzrok upale u mom tijelu, što bi objasnilo osip na koži, nadutosti i glavobolje. I počeo je dijete bez glutena nadu da će konačno biti lijek.

Prijatelji koji se kunu u dijeti bez glutena imam, uprkos tome nisu imali celijakiju. Ovi prijatelji su također opsjednuti fitness. Dakle, ako moj doktor je preporučio i moji najzdraviji prijateljima je preporučio, morala sam da ga probam.

(Check Out: 4 Gluten-Free Sastojci To Sabotage Mršavljenje)

Počeo sam dijetu i našao sam se u kupovinu u Whole Foods na tjednoj bazi. Jeo sam puno jaja, orasi, voće, povrće i ribu i izbjegavati pšenicu i mliječne. Volim kruh, i pokušala sam da se drži podalje od nje potpuno, ali kada sam ga žudnja, ja bih jesti bez glutena kruh. Moj generalni pravilo je da se ne kupuju ništa što je došao u kutiji ili može, ali kad jesam, sam kupila samo boksač proizvode koji hrabro je izjavio: "bez glutena" na ambalaži.

Ovo sam uradio za više od 4 mjeseca i osjetio apsolutno nikakve promjene. Bez promene u mom bloatingor creva. Bez promene u mom nivo energije, a bez promjena u mom glavobolje. Nikakve promjene. Ipak, svi ovi simptomi mora značiti da nešto nije u redu sa mnom, zar ne? Ali ja je testiran za niz drugih različitih bolesti i imao je sve moje krvi rada prikazan je za nedostatak vitamina, i sve moje doktori rekli istu stvar: Sve izgleda sjajno. Ti si u vrhu zdravlje.

To je obeshrabrujuće da ne pronaći lijek u ishrani bez glutena. To je toliko smisla. Uvijek sam čuo moji prijatelji kažu kako neverovatno su se osjećali, ali ironija je da oni nikada nisu imali bolesti početi sa tako možda bez glutena življenja sve um-set? Možda je to radi kako bi se poboljšala energetska i dobrobit onih koji su već puna energije. Ko zna.

A ipak ja nisam odmah vratiti na jede gluten. Nastavio sam da jedem dobro izbalansiranu ishranu, drži uglavnom voće i povrće, a izbjegava prerađenu hranu. Čak sam i dalje jesti bez glutena upakovane hrane kada im se izbor. Možda neki dio mene još uvijek nada da pravim zdraviji izbor za mene, ali ja nikada osjetiti bilo drugačije. Emotivno sam gdje sam uvijek bio. Živim svoj život normalno i da mir sa bolom i nelagodu. Udario sam tačke pucanja svakih nekoliko mjeseci, a onda sam se pretvarati da je sve u redu sve ispočetka. To je ciklus.

* Ime je promijenjen.

Ovaj članak izvorno pojavio na prevenciju.

Mislim na smanjenje na gluten? Check out: Going Gluten-Free može smanjiti umor i Boost Brain Power.

load...

Povezane vijesti


Post Gubitak težine

Dijetetičar je vodič za masti (dobar, loš + avokado)

Post Gubitak težine

Ekskluzivna: ono što Kejt Hudson jede za nedelju dana

Post Gubitak težine

11 načina za nadogradnju vašeg jutarnjeg avokada

Post Gubitak težine

Proteinska voda: odlična je za treningom ili samo začinom?

Post Gubitak težine

8 model hrane koji prate instagram

Post Gubitak težine

7 zdravih mita za ishranu, razbijen

Post Gubitak težine

14 ugljenih hidrata koje će vam pomoći da smršate

Post Gubitak težine

Najbolja zdrava granola na visokoj ulici

Post Gubitak težine

18 razloga za zdravo ishranu koji nemaju nikakve veze sa gubitkom težine

Post Gubitak težine

Vaša 20-minutna lista za kupovinu obroka

Post Gubitak težine

Sve što treba da znate pre nego što odete na dijete sa niskim sadržajem karboma

Post Gubitak težine

Daješ sebi metabolički džet lag?