5 najvećih zablude o ishrani masti | BA.GlobalScienceCollaboration.org

5 najvećih zablude o ishrani masti

5 najvećih zablude o ishrani masti

Ako ste zbunjeni o nekim od njih, mi ne krivim

Ljudi su zbunjeni o masti, i to je prilično razumljivo na nekom nivou. Uostalom, prije nekoliko godina, oni su viđeni kao najgora stvar ikada, a sada nam je rečeno da su masti su važan dio zdrave ishrane.

U nekom trenutku, vi ste vjerojatno čuli neke mitove i zablude o masti, a možda su zaglavili s tobom. (Opet, razumljivo.)

Zato smo povezani sa nekoliko vrhunskih dijetetičara da pomognu raščistiti nesporazume o masti. Ovdje su najveći Verovatno ste čuli-i stvarnog istinu.

MIT 1: Eating bilo koji iznos od masti će vam dobiti na težini

load...

Naravno, ako jedete puno punomasnog namirnica sve vreme, verovatno će vidjeti broj prikradalj na vagu.

Ali, ako gledate svoj unos masti, trebalo bi biti u redu. "Zato masti ima devet kalorija po gramu (u odnosu na četiri kalorije po gramu proteina ili masti), istina je da je malo ide dug put", rekao je, kaže New Yorka RD Jessica Cording. "Da biste spriječili debljanje, pobrinite se da se konzumiraju u iznosu koji se uklapa u kontekstu vaše svakodnevne potrebe kalorija." Prema NHS, trebalo bi da troše manje od 70g masti dnevno. U principu, stručnjaci kažu da treba za cilj da se oko 20% kalorija dnevno iz zdravih masti.

MIT 2: Fat nema svrhe

Nope-vam je potrebno u dovoljnoj količini masti za podršku normalan mozak i tijelo funkcije, kaže Cording. Između ostalog, vaše tijelo treba masti za proizvodnju hormona, ćelija signalizaciju i regulaciju tjelesne temperature. Oni su također ključni za podršku zdravu kosu, kožu i nokte, kaže Cording.

load...

MIT 3: Fat je loše za tebe

Kao i ugljenih hidrata, postoje kvalitetne masti i niske masnoće kvalitete, kaže Julie Upton, RD, i suosnivač web stranice ishrane Appetite for Health. "Niska kvaliteta masti, baš kao i niske ugljenih hidrata kvalitete, nisu korisne za vaše zdravlje", kaže ona, pozivajući se Zasićene masti, koji obično pojavljuju u prerađenoj hrani. Prema NHS, hranu sa dobrih masti uključuju hranu kao što su losos, orasi i sjemenke lana, a ne tako dobrih masti mogu se naći u stvari kao što su maslac, govedina masti ili bilo djelomično hidrogenirana biljna ulja.

MIT 4: High masti hranu će podići svoj holesterol 

Dok zasićene masti su povezani sa povećanjem holesterola, druge vrste masti, kao što su poli-nezasićene masne kiseline-naći u suncokreta, sjemenke bundeve, susama, losos, tuna i orasima-su pokazali značajno smanjiti nivo holesterola, kaže Scott Keatley RD, od Keatley medicinske nutritivne terapija.

MIT 5: Postoji samo jedan tip masti

Fat ima tendenciju da se sve zajedno na gomili, ali postoje zapravo nekoliko različitih vrsta. "Oni su vrlo različiti", kaže Upton. Polinezasićene i mononezasićene masti su zdravo za srce i spalili lako u organizmu, dok zasićene masti i trans masti su lakše čuvaju kao masnog tkiva, objašnjava ona. Zasićene masti "se nalaze u mnogim namirnicama, kako slatkih i slanih. Većina njih dolazi iz životinjskih izvora, uključujući meso i mliječni proizvodi, kao i neke biljne hrane, kao što su palmino ulje i kokosovo ulje, a mogu se naći u svinjetine i piletina masti ", navodi se u NHS.

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje SAD-a.

I dalje zbunjena? Bacite pogled na dijetetičar Vodič za Fatsand Koje ulje trebam koristiti?

Povezane vijesti


Post Ishrana

Da li dobijate dovoljno ovih 5 važnih hranljivih materija za žene?

Post Ishrana

3 najzdravijih recepata sladoleda

Post Ishrana

Svinjetina, pasulj i slatki čips

Post Ishrana

Jedini 3 recepti koji su vam potrebni za večeru

Post Ishrana

Evo šta biste trebali imati na večeri večeras

Post Ishrana

8 novih receptura orahovog maslaca koje ćete voleti

Post Ishrana

11 najboljih dijetetskih tipova za naručivanje u baru

Post Ishrana

Osećaš se umorno? Biljka zasnovana? Jedite 7 gvožđa bogate hrane

Post Ishrana

Probajte ovaj recept za limun i ruzmarin za piletinu za macro-prijateljsku večeru

Post Ishrana

5 zdrave grickalice da udare u vaše slatko mesto

Post Ishrana

Hemsley hemsley recept za crne zrnce

Post Ishrana

9 najboljih proteina za žene