Superfood koji vas čini srećnijim i zdravim - i daje vam izgovor da jedete kari | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Superfood koji vas čini srećnijim i zdravim - i daje vam izgovor da jedete kari

Superfood koji vas čini srećnijim i zdravim - i daje vam izgovor da jedete kari

Tu je novi kandidat u borbi za krunu kale je kao hipster superhrana de nos dana. A velike su šanse da je u kuhinji ormar odmah. Mogu vam predstavljamo, kurkuma

Zaboravite kale. Kurkuma je ovdje. Naravno, vi ćete vjerojatno već znate kurkuma kao spaljene narančasti prah koji je skliznuo u karija za dubinu i boju. Ali mi Kladim se da nije znao šta tu moć prah može učiniti za svoje zdravlje.

Kurkuma počinje život kao smeđe sijalica papirast duboko u zemlji, koji, kada se narezane otvoren je duboka, halogena naranče. A odlučan ajurvedske medicine, kurkuma se gleda kao eliksir za sve, od probavnih problema do problema kože.

"U ajurvedske medicine, kurkuma se koristi za sve", kaže dr Deepa Apte, a sa sjedištem u Londonu doktor medicine i Ayurvedski prakse. "To je također jedna od rijetkih stvari koje se mogu znanstveno potvrđen kao anti-gljivične, anti-virusna, anti-kancerogene i imuni zgrade." 

load...

U stvari, to je ova ogromna akumulacija akademskog istraživanja, koja daje zapadni vjeru ovo istočnoj začin. Do sada je bilo više od 5.000 značajne studije o kurkuma. Uzmite nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Fitoterapija istraživanje koje je pokazalo da je primarni polifenola u kurkuma, kurkumin, je i sigurna i efikasna u liječenju ozbiljnih depresije. Rezultati uglednih studija, u međuvremenu, tačka prema kurkuma (a posebno kurkumin) pomaže da se spriječi određene oblike raka, uključujući dojke, kože i raka gušterače.

U međuvremenu, nova studija iz njemačke Insititute of Neuroscience and Medicine, koji je objavljen ove sedmice je utvrdio da kurkuma može veliko punjenje sposobnost mozga da se izliječiti - koji bi mogao biti presudan u borbi protiv moždanog udara i Alzheimerove bolesti.

load...

Oh, a da ne spominjem njen uticaj na nivo šećera u krvi (koji pomaže ravnotežu) i razgradnju masti (pokazala je američka studija da konzumiranje kurkuma smanjuje debljanje i ukupnih masti tijelo u miševa). Dovoljno da se pitate zašto je trebalo toliko dugo da uhvatiti.

"Zdravlje svojstva kurkume je poznati su oni koji rade u industriji zdravlja i hranu za godina", kaže kuhar John Gregory-Smith, autor Mighty Spice Express ($ 20, Watkins Publishing). On je koristio kurkuma u svom kuhanje u proteklih 10 godina. "Problem je u tome što je tradicionalno teško pronaći svježe (ćete ići na azijsko tržište da biste dobili svježe) i teško integrisati u svakodnevni ishranu."

Ali ne više. "Fresh kurkuma, međutim, lako se uključi u pića", objašnjava Gregory Smith, koji počinje svakog jutra uz šolju tople vode, kriškom limuna i prstohvat kurkume. "Trenutni trend za sok barovi i alternativne mlijeka daje priliku za kurkuma da proširi svoje nadležnosti izvan karija." I proširi ima. Ovaj mjesec, Selfridges otvara prvu MYLK bar, prodaja matica mlijeka, sve prožet kurkuma. Sok barovi prestonice međuvremenu su dobili u na akciju, previše. Raw To Door, online sok uslugu, kaže jedan od najprodavanijih pića je kurkuma i naranče šut, dok sok lanac Pressery radi trgovine tutnji sa svojim Hollywood sok - čija je glavna komponenta kurkuma. "I to ne samo u sokove i mlijeka", kaže Lea Anderson O'Loughlin, Selfridges pekarskih i mliječnih kupca. "Vidjeli smo porast od 15% u prodaji kurkuma začina na pogonu, previše."

Nastavite sa čitanjem cijeli članak - preuzeti Digial izdanje novog issueon oktobra do tablet sada

Uzmite dozu

Selfridges MYLK Made bar

Raw do vrata

The Pressery

Povezane vijesti


Post Ishrana

3 zlatna pravila dijete sirt

Post Ishrana

Samo u: zdravo kafu da vam nadopunjujem

Post Ishrana

9 zdravstvenih problema za koje nisi shvatio da je rezanje pice moguće popraviti

Post Ishrana

U sastavu koji se topi u stomaku, trebalo bi da počnete da dodate u svoje kondicije odmah

Post Ishrana

Kourtney Kardashian se kunuje ovim pižem da bi dobio ravan želudac

Post Ishrana

Celo ili obično mleko: što je zdravije?

Post Ishrana

5 najboljih peglanja za mršavljenje

Post Ishrana

2. decembar: 5 najboljih čaja za gubitak težine, spavanje, nadimanje i još mnogo toga

Post Ishrana

Jesi li ti dupe? Ne, ne tako dupe

Post Ishrana

Jednostavno hakanje da smanjite kalorije u testenini

Post Ishrana

5 ne tako dobar način kako alkohol utiče na vaše telo

Post Ishrana

Hrana koju treba pokušati izbjeći u vrijeme ručka