Zasvojen je sa slanom karamel lattes? Postoji naučno objašnjenje | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Zasvojen je sa slanom karamel lattes? Postoji naučno objašnjenje

Zasvojen je sa slanom karamel lattes? Postoji naučno objašnjenje

To nije samo zato što su u suštini Božić u čaši

To je savršena kombinacija slanog i slatkog, i kada je ubrizgana u jutarnju kavu, slani karamel je zaslađivač do tamno, Effing hladno 07:00 počinje.

I to je vjerojatno da je vaš slani karamel ovisnosti tu nije kraj. Lagano poškropi kroz čokolada brownies, prženi preko badema, pa čak i prožet votke, na svijetu opsesija sa delikatno uravnoteženu mješavinu slatkih i slanih ne Čini se da usporava - uzeti putovanje u Aldi za slani karamel gammon zajednički ovog Božića.

Ali šta je to oko slani karamel to znači da ne može pomoći vama kada vidite da mouthwatering riječ? Prema nauci, postoji opravdan razlog da ne možemo staviti gnjecav stvari dole.

Zašto ove 3 Delicious Zdrava čokolada Recipesare savršeno bez krivice poslastica

Ono što je slani karamel?

load...

To je u suštini šećer kuhano u karamel, prelivena komadima morske soli koja stvara aromu koja možda da je nemoguće da se odupre.

Nova studija pokazuje da je to fizički ovisnost, što znači da vaše tijelo je pokretačka snaga tvoje ljubavi za taj slani karamel latte.

Dakle, to je zato svoju ljubav za gnjecav stvari je teže držati pod kontrolom. To nema nikakve veze sa pohlepni, sve je kriv tvoj mozak. Iskreno.

Dokaz je u slatke i slane puding....

Zašto je slani karamel zarazna?

Foodies možda misle da su slani karamel pomama je ide svojim tokom, ali nauka sugeriše da naša tijela nisu sasvim spremni za pomicanje na sljedeću stvar još.

load...

Studija sa Sveučilišta u Floridi otkrili da mozak oslobađa endogenih opioida, heroina poput kemijske, kada jedete nešto slatko, slano ili masne. Kada su tri od tih su u kombinaciji, on šalje svoj mozak u overdrive.

Naučnici tražio 150 učesnika na ušuška u neke slani karamel, a otkrili su da oni koji su to jeli iskusili 'hedonistički eskalacija', fenomen koji uzrokuje naš mozak kako bi žudnja sve više i više. Zašto? Izgleda da naši mozgovi pokupiti novim okusima uz svaki zalogaj.

Većina namirnica izazvati kemijske reakcije poznate kao 'hedonistički adaptacija ", koji je kada se apetit kaže da si pun.

Sa slani karamel, to je sasvim druga priča.

Olovo istraživači dr Cammy Crolic i profesor Chris Janiszewski kaže: "Hedonic eskalacija se češće javljaju kada je ukusna hrana se sastoji od kompleksnih kombinacija ukusa, i osoba je motivisan da probaju dodatne ukuse na svakom uzastopnih zalogaj.

"Hedonic eskalacija može povećati potrošnju i uticaj izbor hrane."

Drugim riječima, mi smo potpuno izvan kontrole kada je u pitanju borba iskušenju drugog slani karamel keks. Tako da stvarno nema smisla u otporu.

Sada razmišljate o tome, zašto ne probati ovih predivnih Salted Caramel voća i Nut barovi, ili ovaj slani karamel Dairy okus Free Cheesecake recept.

Povezane vijesti


Post Ishrana

5 recepta sok od povrća koje su u stvari ukusne

Post Ishrana

5 vodećih stručnjaka za hranu deli svoje zdrave ideje za doručak

Post Ishrana

Znači, ne piješ ovaj Božić. sada, idite na taj radni događaj kao profesionalac

Post Ishrana

Ovo su najbolja vina za piće ako pokušavate da izgubite težinu

Post Ishrana

Džin protiv starenja je sada stvar

Post Ishrana

Uključite na hranu

Post Ishrana

Ova hrana je pakirana u proteinima, ukus je kao bombay mix i može spasiti svet

Post Ishrana

10 prehrambenih mita dijetetičara najviše mrze

Post Ishrana

Da li vam sirtna hrana stvarno čini mršavim?

Post Ishrana

Kako se alkoholne kalorije upoređuju sa vašim omiljenim visokim ulicama

Post Ishrana

Novo istraživanje povezuje alkohol sa rakom - šta treba znati

Post Ishrana

Superfood koji vas čini srećnijim i zdravim - i daje vam izgovor da jedete kari