Iznenađujuće doba kada većina žena dobija akne | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Iznenađujuće doba kada većina žena dobija akne

Iznenađujuće doba kada većina žena dobija akne

Za mnoge, mrlje i dalje problem način prošlosti pubertet.

Mi smo brzo misliti akni kao još jedan nusproizvod puberteta, slično loše frizure i hormonski napunjena romantične odluke. Ali istina je, sve više i više odraslih žena se bore sa aknama su mislili da bi završili sa do sada, ili, još čudnije, da nikada nisu ni iskusili kao tinejdžeri.

U stvari, jedna studija je pokazala da je 50 posto žena 20 do 29 godina i 35 posto žena starih 30 do 39 godina godina prijavilo da ima akne. Postavlja se pitanje-da li ćemo ikada raskinuti sa breakouts za dobro?

"Odraslih pacijenata ženskog akne su daleko najčešći tip pacijenta vidim u uredu", kaže Joshua Zeichner, MD i direktor kozmetičke i klinička istraživanja u dermatologiji na Mount Sinai bolnici u New Yorku.

load...

Tipično, ovi pacijenti spadaju u jednu od tri široke kategorije, kaže on.

  • Tu je uporan akni, što je akne koje je počelo u adolescenciji i nastavila u odrasloj dobi, bez prekida
  • Tu je adultni akne koji se javlja kod odraslih koji nikad nisu iskusili bubuljice kao tinejdžeri
  • Postoji ponavlja akne da prvi razvija u adolescenciji, ode, a zatim ponavlja u odraslih žena, obično nakon 25. Godine Većina ovih pacijenata su starosti između 25 i 35, ali postoji i druga grupa žena u kasnim četrdesetim godinama koji iskustvo akne u pred-menopauzi periodu, kaže on.

Skraćenu verziju: Ako primijetite puno akni nakon 25. Rođendana, nisi sama.

load...

Međutim, Zeichner kaže da ukazivanje uzrok je bio izazov. Većina odraslih pacijenata ženskog doživjeti akne duž donje trećine lica, vilice akne, brada acneand vrat, što ukazuje da je uzrok hormonski. Ovo objašnjenje hormonskog disbalansa ili fluktuacije poravnava sa činjenicom da je za odrasle akne je statistički češća kod žena nego kod muškaraca, navodi se u 2017 izvještaj. Kao što se može pretpostaviti, većina tih žena takođe izveštavaju vide akne pogoršati prije menstruacije, dalje podržavaju ideju da je uzrok hormonski.

Autori napomenu izvještaja da je od svih žena doživi hormonalne fluktuacije, i diferencijacija između onih koji pate od akni i onih koji ne mogu jednostavno biti genetika. Zeichner također spekulira da doprinose faktori mogu biti žene idu van kontrole pilule nakon što je na njih, za mnoge od njihovih mlađih godina, stres, i ili promjene u ishrani, kao što su konzumiranje velike količine šećera ili kravljeg mlijeka.

Odraslih akni treatmentsare prilično sličan onome što bi uradio za tinejdžere akne. Zeichner preporučuje proizvode sa salicilnom kiselinom, kao što je Paula Izbor za usavršavanje kože 2% BHA Liquid piling, $ 25, Paula Izbor, ili benzoil peroksid, kao što su Mario Badescu Akne sredstvo za čišćenje lica, 15 $, Beautybay, kao aktivni sastojak. Salicilna kiselina je beta hidroksi kiselina koja pomaže u uklanjanju viška ulja i piling mrtve stanice s površine kože, dok benzoil peroksid ubija bakterije akni izazivaju. (Just FYI: benzoil peroksid mogu izbeljivati ​​tkanine, tako da budite oprezni-i bijeli ručnici!)

Ako vaš akne je uporan ili teške, Zeichner kaže da je važno da se sastanak da vidim tvoje dermatologa, tako da mogu raditi zajedno da se formira recept režim prilagođen Vašim potrebama. Vaš dermatolog može propisati tematska lijekova poput Epiduo Forte ili usmene lijekove kao što je hormonska Spironolakton tretman.

Čitajte dalje. Najbolji tretman za akne: Od brzih rješenja preko noći Maske

Povezane vijesti


Post Ljepota

Predstavljanje trenera: 10 najboljih

Post Ljepota

Top 10 sunčanih naočara

Post Ljepota

Verovatno nećete dovoljno zameniti četku za kosu

Post Ljepota

7 grešaka u brijanju koje mogu uništiti vašu kožu

Post Ljepota

Fit kit: ono što vam treba za 10k

Post Ljepota

Kišobrani, anoraki i više dodataka za kišne dane

Post Ljepota

Kako napraviti svoj zimski kaput najlepšu stvar u vašoj garderobi

Post Ljepota

Polovina šminke izaziva spletnu debatu: ona ima za cilj da osnaži žene, a ne čini ih gori

Post Ljepota

7 stvari stručnjaci kože nikad ne rade na licu

Post Ljepota

9 sportskih vježbi smo super napumpali

Post Ljepota

Zašto nikada ne biste ignorisali crnu liniju na vašem noktiju

Post Ljepota

Preskočite krema za sunčanje za lice?