10 faktora koji vas čine većim rizikom od razvoja raka dojke | BA.GlobalScienceCollaboration.org

10 faktora koji vas čine većim rizikom od razvoja raka dojke

10 faktora koji vas čine većim rizikom od razvoja raka dojke

Uhvate u koštac sa naukom i statistika vezana za najčešći rak u žena u Velikoj Britaniji

Istina je da niko ne zna definitivno ono što izaziva rak-ili dojke, što se toga tiče, bilo koje vrste raka.

Naučnici i istraživači pokušavaju shvatiti razloge zbog kojih se javljaju slučajeva raka dojke. Evo pogled na neke faktore rizika:

1. Spol

Šezdeset posto žena koje su rak dojke nemaju jedan od glavnih faktora rizika osim što je žena. Muškarci mogu razviti rak dojke, ali to je oko 100 puta manje uobičajene kod muškaraca: Samo 2.240 Amerikanaca su s dijagnozom bolesti u 2013. Godini.

2. Godine

Stariji ste, to je veći rizik. Osamdeset posto novih raka oboli kod ljudi starijih od 55, više od polovine novih karcinoma dojke javljaju u žena iznad 60, a više od jedne trećine javljaju u žena starijih od 75. Isto tako, rak dojke je češća kasnije u životu nakon menopauze -U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama nego u drugim dijelovima svijeta, kao što su Japan ili u Africi, ali naučnici nisu otkrili zašto.

load...

 

3. Race i nacionalnosti

Prema American Cancer Society, bijele žene su nešto veće šanse da razviju rak dojke od African American žene, ali African American žene češće umiru od ovog raka. Ali kod žena mlađih od 45, rak dojke je češća u Afroamerikanci. Azijski, Latinoamerička, a Indijanac žene imaju manji rizik od razvoja i umiranja od raka dojke.

4. Izlaganje hormona

Ako imaš menstruaciju rano u životu-također je pozvao na prijevremene menstruacija-i ili su u menopauzu kasno, vi ste bili izloženi ženskog reproduktivnog hormona estrogena i progesterona za dugo vremena. (Ovi hormoni su ono što reguliraju menstruacije.) Ova dugotrajnog izlaganja vas stavlja pod većim rizikom od raka dojke. Prema American Cancer Society, studije su pokazale da žene koje koriste oralne kontraceptive (kontrola rađanja pilule) imaju nešto veći rizik od raka dojke od žena koje ih nikada nisu koristili, iako Pillhas su pokazala da smanjuje rizik od endometrija i jajnika.

load...

5. Genetika

U ranim 1990-ih godina, naučnici su otkrili genetske dispozicije za rak dojke u mutacije gena BRCA1 i BRCA2 (nazvan po raka dojke). Za ženu sa srodnika koji je imao rak dojke, da se testiraju može pružiti mjeru olakšanje od anksioznosti, i više informirani osjećaj rizika za vas ili vašu djecu. Ipak, genetske uzroke raka dojke su u velikoj mjeri misterija. Samo oko 40 posto nasljednog raka dojke povezan je sa ova dva gena, a samo 5 do 10 posto karcinoma dojke su nasljedne.

6. Izlaganje karcinogenima

Bez obzira na to što ste pročitali-ili šta neko drugi govori-neki faktori rizika okoliša ne čini se da postoje. U stvari, tzv endokrinih ometaju kemikalija i karcinogene (što može povećati rizik od raka dojke) su prisutni u mnogim radnim sredinama. Na primjer, jedna studija je pokazala da žene koje su radile na određenim poslovima, kao što je plastika za proizvodnju i konzerviranje hrane, imao više od dva puta rizik od razvijanja premenopauzi raka dojke u odnosu na žene koje nisu radili u tim sredinama.

7. Dijeta

Studije su konfliktne da li jesti određene namirnice mogu povećati ili smanjiti rizik od raka dojke. Ali ono što je dokazano: ishrana bogata mastima ne samo da može uništiti vaš mozak, ali oni mogu dovesti do biti gojazno, što je faktor rizika od raka dojke.

8. Unos alkohola

Kada je u pitanju alkohol, oni koji imaju 2-5 pića dnevno imaju oko jedan i pol puta veći rizik od žena koje ne piju.

9. Gojaznost

Masne ćelije napraviti estrogena. I kada se ćelije dojke izložene dodatnim estrogena tokom vremena, rizik od razvoja raka dojke veći. Jedan od 2006 studija je pokazala da žene koje su dobile oko 55 ili više kilograma nakon 18 godina imao je 45 posto veći rizik za razvoj raka dojke u usporedbi sa onima koji održavaju svoju težinu. Dobija na težini nakon menopauze također može povećati rizik žene. Taj isti studija je pokazala da stavljanje na 22 kilograma nakon menopauze povećava rizik od razvoja raka dojke za 18 posto.

10. Nedostatak vježbe

Vježba je ključ za sprečavanje dojke cancerbecause kontrolira šećer u krvi i ograničava krvi nečega što se zove faktor rasta inzulina, hormona koji može utjecati na to kako dojke ćelije rastu i ponašaju. Ostvarivanje i služi za održavanje zdrave težine.

Ovaj članak izvorno pojavio na prevenciju.

Zainteresiranih za vašu grudi? Check out: Breast Health By The Ages

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Ono što se dogodilo kada je tri dvadeset i dve žene izvršilo test plodnosti

Post Zdravlje

Da li je oralna kontraceptivna pilula iza moje anksioznosti?

Post Zdravlje

Šta bi trebalo da znate o promeni brenda tampona

Post Zdravlje

6 grešaka u masturbaciji koje podrivaju vaš orgazam

Post Zdravlje

Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje

Post Zdravlje

Sexualna navika koja je mogla da poveća vaše šanse da nešto uhvati

Post Zdravlje

Novi pametni tampon se razvija u SAD

Post Zdravlje

Jedna žena postaje iskrenija o stvarnosti postpartalne kože želuca i šest pakovanja

Post Zdravlje

9 poznatih osoba kako upravljaju depresijom

Post Zdravlje

Probni i testirani način za odlaganje perioda od vaše odeće

Post Zdravlje

Lažni vodič za prebrojavanje vašeg menstrualnog ciklusa

Post Zdravlje

11 slučajnih razloga zašto je vaš period potpuno nestanak