11 slučajnih razloga zašto je vaš period potpuno nestanak | BA.GlobalScienceCollaboration.org

11 slučajnih razloga zašto je vaš period potpuno nestanak

11 slučajnih razloga zašto je vaš period potpuno nestanak

Evo šta da radim kad se sve ne dolazi do ruže.

Većina žena ciklusi traju u rasponu od 21 do 35 dana ali o jednom u 10 imaju neredovne menstruacije ili krvarenje, prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje. To može značiti puno stvari, iz perioda koji ide MUP, u periodima koji su potpuno nepredvidivi, do krvarenja koje vuče na osam dana ili više, slučajnim mrlja.

"Većina žena su prilično sluha za njihov rok, iako promjene mogu javiti kroz desetljeća i nakon djecu", kaže Alyssa Dweck, MD, je ginekologa u u New Yorku. "Ali, ako i dalje da nešto nije u redu sa svojim period nakon mjesec ili dva, da ga se odjavio."

Jessica Shepherd, MD, je ginekologa u Čikagu, napominje da ponekad, promjene mogu biti znak nešto ozbiljnije. "Mi može izgledati za STD ili napraviti biopsiju kako bi bili sigurni da to nije nešto što treba da se tretira", kaže ona.

load...

Evo nekoliko razloga zašto je vaš period može ići nakrivljen-a ono što možete učiniti o tome.

1. PCOS

Sindrom policističnih jajnika aka PCOS-je čest hormonalni disbalans da zeza sa ovulacije.

"Žene ili propustiti njihov rok, ili može biti vrlo nepravilan, ili neće dobiti njihov rok na sve", kaže Dweck.

Ostali PCOS simptomi su očigledni, pogotovo što se sastojala višak testosterona, ona objašnjava: rast kose u tipično muška mjestima, kao što je iznad usne ili na bradi, otežano mršavljenje, i akne. Vaš lekar može počnete o kontroli rađanja i ili dijabetes metformin droga, od kojih oba mogu pomoći da vaš ciklus redovnije. Ako ste višak kilograma, ona će vam pomoći da izađe sa planom da se oslobodi viška kilograma, jer čak i smanjenje od 10 posto težine može pomoći regulirati razdoblja i ublažavanje drugih PCOS simptoma.

load...

2. TRUDNOĆA

Preskočio period-ili ima čudan tok? Pregnancymight izgledati očigledno, ali to nije uvijek.

"Mi volimo da vlada pitanjima trudnoće u vezi od vrlo rano kada pacijent dođe u sa nestalna krvarenje", kaže Dweck. "Postoje ljudi koji dobiju ono što se čini da je 'običan' period, iako su trudne i sve je u redu."

Drugi puta, krvarenje može biti povezan sa više ozbiljna pitanja, kao što su pobačaj ili vanmaterične trudnoće. Dakle, ako mislite da možda postoji šansa jaje i sperme sreli, obratite se lekaru.

3. Perimenopauze

Mjesecima i godinama koje vode do menopauze (obično definira se kao 12 mjeseci bez krvarenja nakon 40. Godine života) su označene sa nestalna, teški, ili blago krvarenje i uočavanje, u kombinaciji sa valunge, noćno znojenje, i neraspoloženje.

"Neke žene možda proći šest mjeseci bez menstruacije, a zatim početi opet krvari. To je deo perimenopauze", kaže Dweck.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, provjerite sa svojim lekarom, koji bi mogli upućivati ​​lijekovi, operacije, ili promjene u načinu života da pomogne sa simptomima.

4. ŠTITASTE PROBLEMI

Neravnoteža hormona koje proizvodi svojim thyroidis vrlo čest uzrok mrlja, kaže Ovčar, jer je jedna žena u osam razvija problem štitnjače u svom životu. Vaš štitnjače modulira niz hormona, uključujući i one koji reguliraju metabolizam. Kada je bilo proizvodi previše hormona ili nije dovoljno, te također dobiti uporan, neredovne menstruacije.

"Hormoni koji reguliraju štitnjače su u u hipotalamusu i hipofizi, koji je ujedno i gdje su hormoni koji uputi mozga menstruaciju. Dakle, kada ide naopako, drugi mogu kao dobro", kaže Dweck.

Ako ste naišli bilo koji drugi znakovi štitne pitanja uključujući umorni, depresivni i zaboravan (hipotireoza) ili razdražljivi, nervozni, i slab (hipertireoza), i imaju neobjašnjenih debljanje ili gubitak-razgovor sa svojim lekarom. Većina problema štitnjače su u potpunosti može liječiti s pravom lijekova, koji će također stavi periodu vratiti na pravi put, kaže Dweck.

5. Prolaktinom

Poznat kao prolaktinom, ovaj mali benigni rast u mozgu je hipofiza je prilično uobičajeno, naročito kod žena, a većina neće doživjeti simptome. Ali, ako je tumor počne da luči hormon prolaktin, to može utjecati na ostale hormone koji uzrokuju menstruaciju da preskočite ili zaustaviti.

Takođe rezultira Milky otpusta iz grudi, jer prolaktin je isti hormonethat vam uzrokuje da laktata post-baby, objašnjava Dweck, kao i promjene vida. Ako niste sestrinstva, provjerite sa svojim lekarom, koji može narediti test krvi i mozga. U mnogim slučajevima, lijekovi mogu smanjiti tumora i reguliraju menstruaciju.

6. Ne jede DOVOLJNO ili korištenja PREVIŠE

Ako je vaš BMI umače ispod 19 ili ako radite nešto kao manijak, menstruaciju može ići MUP-a.

"Prevencija ovulacije je način vašeg tela reagovanja na" strašne stress'-tj gladi ", objašnjava Dweck. "Ja to objasniti kao prirodni način sprečavanja si trudnoće, ako ste pod nevolji."

Vaš lekar će raditi s vama do zdravu težinu, kao i ček na sva druga pitanja koja bi se mogla utiču ciklusa.

7. TEMELJNIH STRES

"Mi ne govorimo stresan dan na poslu", kaže Dweck. "To je više ide na koledž, ili gubitka člana porodice." Check-in sa svojim lekarom, i poduzeti korake za upravljanje stres joga, meditacija, razgovor sa terapeutom.

8. ABNORMAL izrasline

Ponekad, abnormalne izrasline u materici mogu izazvati menstruaciju da idem ludak. Oni uključuju:

POLIPIMA

Ove male izrasline na cerviksu ili unutar maternice uzrokovane rastinje maternice obloge. Materice polpys imaju tendenciju da uzrokuje krvarenje između razdoblja, i cervikalni polipi dovesti do krvarenja nakon seksa, kaže Dweck. Vi vjerojatno neće primetiti bilo koje druge simptome; vi ste više u opasnosti ako ste gojazni, dijabetičar ili imate visok krvni pritisak, kaže Shepherd. Često, vaš liječnik će preporučiti samo pazio na njih. Ali, ako krvarenje je posebno problematično, lekar može kirurški ukloniti jajnika polipi; cervikalni polipi mogu se lako ukloniti u uredu.

Ciste na jajnicima

Ove vreće tečnošću ispunjeni formular u ili na jajnicima, obično kao nusproizvod ovulacije. Pored neredovne menstruacije, uzrokuju nadutost i bol. Mnogi ciste nisu problematični i otići na svoju ruku. Ovisno o veličini, lokaciji, i simptome, vaš liječnik može gledati i čekati ili staviti te na kontrolu rađanja da pomognu skupiti ciste i dobiti menstruaciju nazad u red, kaže Dweck. Otprilike jedna od 10 žena završiti trebaju minimalno-invazivne operacije.

Mioma

Ovi benigni tumori su super zajednički, obično tokom tridesetih i četrdesetih godina. Mnoge žene ni ne znaju da ih imaju, ali ako tvoj je veći verovatno ćete imati vrlo teška krvarenja, bolne grčeve, a vi ćete osjećati kao da moram ići cijelo vrijeme. Često ljekari preporučuju budnim čekanja. Ali ako mioma ubrzano raste, što uzrokuje jake bolove ili krvarenje, ili ometa plodnost ili kupatilo navike, vaš liječnik može predložiti operacije ili embolizacija (radiološki tretman koji smanjuje mioma), kaže Dweck.

Endometrioza

Kada zid materice raste izvan maternice, žene doživljavaju super-obilnog krvarenja s bolnim grčevima, bolove u stomaku, i osjetljivost, i uočavanje između perioda. Ako vaš liječnik utvrdi da imate endometriozu, možda si stavio o kontroli rađanja; u težim slučajevima, operacija može biti potrebno, kaže Dweck.

Isprobajte ove 3 na biljnoj bazi Recepti za ublažavanje Endometrioza Simptomi.

Prekancerozne ILI Karcinom

Canceror prekancersku uzrokuje sve vrste simptoma. "Zato što je obično dijagnosticira kod žena u menopauzi, što obično uzrokuje krvarenja u postmenopauzi-tako da je obično prilično lako dijagnosticirati", kaže Dweck. Provajdera bi mogla ponuditi ultrazvuk, testiranje krvi, biopsija, ili druge testove da shvatim narednim koracima.

9. GOJAZNOSTI

Pretilost može se rizik od nepravilnog krvarenja, kaže Shepherd.

"Masno tkivo proizvodi oblik estrogena, što može povećati endometrija postava", objašnjava ona, koji onda baca na momente, osim menstruaciju. Vaš liječnik može provjeriti vaše štitnjače, a ona može predložiti IUD dobiti menstruaciju nazad u red. Ako ste gojazni, ona može pomoći da dođu do strategije mršavljenja, uključujući i promjene u svoju ishranu, vježbanje, a možda i operacije mršavljenja.

10. Su nedavno počeli kontrola rađanja

Svi oblici kontracepcije, uključujući pilland implantat može izazvati ono što je poznato kao proboj krvarenje između razdoblja u početku.

"Ovi van hormoni pokušavaju da regulišu ili smanjite ciklusa, a oni se bore protiv normalnih hormona koju odaju vaše jajnike. To je vaše tijelo pokušava da izbalansira dva", kaže Pastir. Ona predlaže čeka 12 tjedana da vidi ako se stvari rade same sebe. Ako ne, vaš liječnik može preporučiti drugi kontrola rađanja veća doza ili preporučiti neku drugu metodu potpuno, kao flaster ili IUD. Ona može testirati za spolno prenosive bolesti ili provjeriti za nepravilno IUD plasman, ako je imate, jer oba mogu uzrokovati nepravilan krvarenja.

Ako imate IUD, imajte na umu da mnoge žene imaju malo, ako bilo koji puštaju boju na duge staze, kaže Ovčar, a kada se to pojavi može biti nepravilan. To je učinak sasvim u redu (hm, dobrodošli!).

11. Spolno prenosive bolesti

STDsincluding gonoreja i klamidija može uzrokovati upale i iritacije maternice i cerviksa, što je rezultiralo u uočavanje, kaže Shepherd.

Potražite neobično pražnjenje to smrdljivim i debeli i ili bez boje (tj zeleno-Insh ili jarko žute), zajedno s svrab ili iritaciju. Čak i bez ovih simptoma, ako ste imali seks sa novim partnerom u posljednje vrijeme, posebno ako je to bio nezaštićen, razgovarajte sa svojim lekarom-često žene sa klamidija ne doživljavaju druge simptome, kaže Shepherd. Ako testiranje otkriva ti, zaista, ima STD, vaš liječnik će vas (i eventualno vaš partner) stavi na antibioticima odmah.

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje SAD-a.

Možda želite da pročitate ovo. I Feel Stvarno Up For Sex Kada sam na period. Je li to normalno? I 8 Period pitanja ste bili sramota da pitam.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Nova mamina sirova fotografija predstavlja realnost rodjenja

Post Zdravlje

Zbog toga dobijate krv u krvi

Post Zdravlje

Kakav izgled 24h poslije delimično telo

Post Zdravlje

Pitanje: da li vaša težina može uticati na vašu plodnost?

Post Zdravlje

6 grešaka u masturbaciji koje podrivaju vaš orgazam

Post Zdravlje

Nauka potvrđuje da vitamini u trudnoći nisu vrijedni

Post Zdravlje

7 razloga što imate grčeve koje nemaju nikakve veze sa vremenom

Post Zdravlje

Lični trener koji je prošao 8 godina bez vremena - i vratio ga

Post Zdravlje

6 simptoma koje niste shvatili bili su pms

Post Zdravlje

Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate?

Post Zdravlje

5 razloga što nastavljate uzimanje drške i cistitis

Post Zdravlje

Moraš vidjeti zapanjujući način kako ova žena dokumentuje njenu dvostruku mastektomiju