4 stvari koje treba znati o PC-u | BA.GlobalScienceCollaboration.org

4 stvari koje treba znati o PC-u

4 stvari koje treba znati o PC-u

To je više zajedničkog nego što mislite

Obično je to prokleto očito kada ste bolesni: Osjećate gluposti. Ti idi kod doktora. Test otkriva problem pri ruci. Ali to nije slučaj sa svim zdravstvenim uvjetima. Slučaj u točki: sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Dok PCOS je klasično povezana sa nepravilnim ciklusima ili propustili razdoblja, to je također lako propustiti: Možda si kriv tvoj ludi ciklus od drugih faktora. Ili, jer PCOS je kategorizirana od strane mnoštvo znakova i simptoma (i ne dijagnostikuje jedan test), možda čak i proći nezapaženo. Prema NHS, roughy 1 u svakih 5 žena je pod uticajem - ali mnogi pate ne shvatajući. Evo što trebate znati o poremećaju:

load...

1. Tu je skup simptoma

Baš kao što ne postoji jedan test za dijagnozu PCOS, nema jedan simptom koji označava njegovo prisustvo. Nepravilnog ili odsutni perioda može biti znak. Akne, prekomjerna kose (aka hirzutizam, koji je kad se razvije kosu u tzv male pattern područja), neplodnost, i debljanje su i sve povezano s PCOS, kaže Mamta Mamik, MD, asistent profesora akušerstva, ginekologije i reproduktivne nauka na Icahn School of Medicine na Mount Sinai.

Tako su metabolički pitanja kao što su visok holesterol, visok krvni pritisak, pa čak i dijabetesa.

Ako bilo koji od ovo zvuči poznato, provjerite sa svojim lekarom, predlaže Minkin. Oni će često naručiti testove krvi tražiti neravne razine spolnih hormona, kao što su previše testosterona, kaže ona.

load...

Vaš jajnika i nadbubrežne žlijezde da testosteron normalno, ali ako imate PCOS, proizvodite povećane količine. Možda ćete imati abnormalne razine glukoze, kaže ona.

PROČITAJTE: Šta će period da vam kažem o svom zdravlju

2.But Ciste nije sve

Uprkos svom imenu, nisu sve žene sa sindromom policističnih jajnika imaju ciste na jajnicima, kaže Mamik. Ako imate ciste, oni često opisuje kao niska bisera-a ako su upali, to može biti super-bolno. Ciste su ponekad rezultat jaja žene ne pušten tokom vremena, a može se identifikovati preko ultrazvuka.

3. To je težak Matter

PCOS može biti genetski, kaže Mamik. Neka istraživanja pokazuju da li tvoja mama ima, postoji 50 posto šanse da, previše.

Ali stanje je takođe povezana sa prekomjernom težinom, kaže Minkin. "Jedan od zagonetke je da li ili ne razviti PCOS i onda dobiju na težini ili dobiti na težini, a zatim razviti PCOS", kaže ona. "Vjerojatno, kako se može dogoditi."

Ako imate PCOS i ima prekomjernu težinu, a plan mršavljenja (dobra ishrana i program vježbanja) je od vitalnog značaja, kaže Minkin. "Gubitak težine zaista pomaže za normalizaciju abnormalnosti", kaže ona.

PROČITAJTE: 8 načina pilula utječe na vaše tijelo

4. Tretman Mogućnosti Vary

Evo dobre vijesti: "U principu, liječenje je prilično jednostavan", kaže Minkin. Izvan rješavanje bilo osnovni uvjeti kao što su abnormalnosti šećera u krvi ili dijabetes, svoj pravac djelovanja uglavnom ovisi o tome gdje ste u životu. Ako se ne pokušava da zatrudni, najlakši lijek je obično pilule.

Oralni contraceptiontakes kontrolu nad vašim jajnika, prisiljavajući ih da prestanu što viška testosterona i kontroliše menstruacije, kaže Minkin.

Vidjeti bebu u bliskoj budućnosti? Dok PCOS se mogu povezati s problema osmišljavanje, to ne znači da nikada ne bi mogao da se napumpao, kaže Mamik. Ginekolog možete početi na lijekove koji vam pomaže ovulaciju. "Stope uspjeha su prilično visoki", kaže Minkin. Na kraju krajeva, svi su drugačiji, i vaš lekar će osmisliti najbolji tretman baziran na medicinsku istoriju i stanje.

Ovaj članak izvorno pojavio na womenshealth.com

Radoznao o vašem zdravlju dole? Pročitajte više o odnosu između perioda i debljanje

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Vodič lista trenera za olakšanje bolova u leđima nakon trudnoće

Post Zdravlje

6 uobičajena pitanja o vagini koje ste previše zbunjeni da pitate

Post Zdravlje

Kako sam počeo da prevladavam 20 godina sna i anksioznosti spavanja

Post Zdravlje

Ono što svaka žena treba da zna o njenom srčnom utjecaju

Post Zdravlje

5 najtresnijih prazničnih situacija i kako se baviti

Post Zdravlje

Model je označio prevelike apsurdne industrijske standarde u savršenom video zapisu

Post Zdravlje

10 stvari koje niste znali o akupunkturi (ali verovatno treba)

Post Zdravlje

Da li vam kontrola roditelja stvarno teži?

Post Zdravlje

Vežbanje tokom trudnoće: vaša bubica za vodič za bebu

Post Zdravlje

Novi fotografski projekat pokazuje potpuno novu stranu stigme mentalnih bolesti

Post Zdravlje

Realnost Kate Middletonove jutarnje bolesti aka hiperemeza gravidarum

Post Zdravlje

5 hranu prirodno visoko u probiotici