5 hrana žena ubacuje u svoje vagine da se bore protiv kvasnih infekcija - ali stvarno rade? | BA.GlobalScienceCollaboration.org

5 hrana žena ubacuje u svoje vagine da se bore protiv kvasnih infekcija - ali stvarno rade?

5 hrana žena ubacuje u svoje vagine da se bore protiv kvasnih infekcija - ali stvarno rade?

Samo zato što možete staviti ga tamo gore - bi?

Ako si u čistu hranu, vjerojatno uzimaju zdravo za gotovo da konzumiranje pravu stvar može igrati važnu ulogu u održavanju ste zdravi. Ali šta je sa upotrebom hrane u, uh, drugi način? Kada je u pitanju gljivične infekcije, koje su uzrokovane rastinje Candida gljivica, mnogo žena Kunem se da bi stavljanje određene namirnice na ili u-svoje vaginasis jedina stvar koja donosi olakšanje.

Ako to zvuči pomalo ludo, dobro, bili smo skeptični u početku, previše. Ali koristeći hranu kao lijek za kvasac infekcije može biti češći nego što mislite. Vjerovali ili ne, stručnjaci ne znaju puno o najbolji način da se rebalans vaginalnih bakterija u lice gljivične infekcije, kaže Sarah Yamaguchi, MD, je ginekologa na Good Samaritan Hospital u Los Angelesu. "Dakle, ako moji pacijenti žele isprobati alternativni tretman, mislim da je razumno da ih pusti." 

load...

Dok nema mnogo dokaza da su ovi pravni lijekovi rade, Yamaguchi ne vidi ih kao štetan. Samo se zeleno svjetlo od svog doktora i obavijesti joj odmah ako vaš simptomi pogoršati.

Jogurt

Ako ste u potrazi za alternativu uobičajenih opcija apoteke, običan yoghurtshould biti na vrhu liste, kaže Sherry Ross, MD, je ginekologa i stručnjak za zdravlje žena u Providence Saint John Zdravstvenom centru u Santa Monici, CA. "Smatra se da je acidophilus kulture Lactobacillus u jogurtu da bude efikasan način uklanjanja prekomjerne kvasca nagomilavanje u vagini", kaže ona.

Čak i tako, nalazi samo pokazuju da dobre bakterije mogao zadržati nove gljivične infekcije od formiranja-ne izliječiti postojećih. Kada su učesnici sa hroničnim gljivične infekcije postavljen probiotičke tablete u vagini za mjesec dana, njihove stope infekcije pao za gotovo 90%, našao jedan talijanski studija. 

load...

Bijeli luk

Smrdljivu clovescontain alicin, spoj smatra da ima antibakterijska i antifungalna svojstva. I barem jedan mali studija pokazuje da bi to moglo pomoći u gljivične infekcije: Žene koje su se prijavile vaginalnu kremu napravljen s češnjakom i majčinom dušicom dnevno nedelju dana doživjela sličan olakšanje simptoma u odnosu na one koji su koristili standardni OTC antifungalna kreme.

Problem je u tome, studija nije precizirao kako napraviti kremu ili koliko češnjak za korištenje. Anegdotski, većina žena koji su imali uspjeha s češnjakom ubacite klinčića izravno u njihovu vaginu, a oba Yamaguchi i Ross se slažu da je to svakako vrijedi probati.

Kokosovo ulje

Možete pospem ga svuda, pa zašto ne dole? Nalazi iz Tufts University sugeriraju da kokos oil'santibacterial svojstva može biti efikasna u borbi protiv off Candida, gljivice koje mogu izazvati gljivične infekcije. Ali Istraživanje je provedeno na miševima koji su hranjeni kokosovo ulje, tako da ne zna za siguran kako efikasno kokosovog ulja nanose na kožu će se boriti kandida kod ljudi. Ipak, čak i ako to ne pomogne svojim gljivične infekcije, vjerojatno neće škoditi, kaže Ross i Yamaguchi.

Sirće

Očigledno, ovo je dobro za sve. Kao što su kokosovo ulje, jabučni ocat se može pohvaliti antibakterijska svojstva za koje se pokazalo da ubije candida. Dakle, u teoriji, primjenjujući ga na izvan vagine ili potapanjem u kadi sa jabučni ocat može pomoći lakše simptome kao što su peckanje, svrbež i oticanje, kaže Ross. Ali s obzirom da nije bilo studija o ACV efektivnosti sa specifičnim odnosu na gljivične infekcije, stručnjaci ne mogu reći sa sigurnošću.

Soda bikarbona

Gljivične infekcije uzrokovati vagina'spH postane kiselija nego što je normalno. Razmišljanje ide, onda, da se nešto alkalna poput sode bikarbone-potencijalno može pomoći da se pH bliže, gdje bi trebalo da bude i otežati gljivične infekcije koje uzrokuju da napreduju. "Neke žene potopiti u sode bikarbone kupanje", kaže Ross. "Ali, medicinske studije nisu pokazale da sode bikarbone je pouzdan ili konzistentan sredstvo liječenja."

Donja granica? Bilo koji od ovih može vam pomoći pronaći neke prijeko potrebno olakšanje. Međutim, stručnjaci nisu proučavali ih dovoljno intenzivno da uče o potencijalno negativnih efekata, a nijedan od pravnih lijekova čini se da je siguran fix. Dakle, ako se simptomi ne poboljšaju-ili se pogoršaju-stop da ih koriste i pozovite doktora.

Ovaj članak pojavio prvobitno o prevenciji. 

Liked this? Check Out: Your Body: The Ultimate Guide

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Da li postoji previše dugo vremena da se kontrolišemo?

Post Zdravlje

Sti simptomi kod žena: hajde da budemo lični

Post Zdravlje

7 stvari koje ne biste trebali učiniti vašoj vagini

Post Zdravlje

Istina o trudnoći na 35 ili više godina

Post Zdravlje

Probao sam donji veš za periode - i stvarno je radio

Post Zdravlje

8 razloga da je vaš period lakši nego obično

Post Zdravlje

Mišić koji trebate raditi za bolje orgazme

Post Zdravlje

7 najboljih dodataka vitamina d za smanjenje umora u danju

Post Zdravlje

Napuštanje pilule: šta treba da znate

Post Zdravlje

8 načina za de-bloat kada imate svoj period

Post Zdravlje

Lični trener koji je prošao 8 godina bez vremena - i vratio ga

Post Zdravlje

Fotografija ove žene pokazuje kako je stvarno voleti da živi sa ekstremnim pms-om