5 vrsta vaginalnih mirisa za koje biste trebali znati - i šta oni znače za vaše zdravlje | BA.GlobalScienceCollaboration.org

5 vrsta vaginalnih mirisa za koje biste trebali znati - i šta oni znače za vaše zdravlje

5 vrsta vaginalnih mirisa za koje biste trebali znati - i šta oni znače za vaše zdravlje

Ne paničite.

Neka jedna stvar se s puta sada. Uprkos tome što je seksistički ex ili vaginalni parfem reklama reći, vaše vaginais trebalo da miris, kaže Mary Jane Minkin, MD, klinički profesor na Klinici za ginekologiju, akušerstvo, i reproduktivno nauka na fakultetu Univerziteta Jejl Medicinskog fakulteta u New Haven, Connecticut.

"Baš kao sa crijevima, vagina ima svoj mikrobiom ispunjen različitim bakterija i gljivica, od kojih su mnogi neverovatno pomoći", objašnjava ona. I baš kao sa crijevima mikrobiota, vaginalni miks je izuzetno lično. Drugim riječima, vaša dama vrt ima svoj buket koji mogu prirodno miris jači ili blaži u odnosu na reći, tvoj najbolji prijatelj ili sestra.

load...

Ipak, postoje trenuci kada uhvatiti lebdjeti iz vašeg Nethers da smrdi malo... Off. Uzrok može biti bezopasno kao znoj ili kao uznemirujuće kao zaraza, kaže Minkin, tako da je vrijedno uzimanje dašak i istražuju-posebno ako je neobičan miris prati simptome kao što su svrbež ili van pražnjenja norme.

Skenirati kroz mirise ispod da vidim šta je normalno, a kada treba rezervirati za pregled vaše doc.

1. Fishy 

Najvjerovatniji krivac plaži, miris je bakterijske vaginoze (BV), najčešće vaginalne infekcije kod žena uzrasta od 15 do 44, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Infekcija može uvući u kada pH vagine biva izbačen ludo strane razmnožavanja "loših" bakterija, kaže Minkin. Dokumenti nisu sigurni što uzrokuje da se to dogodi, ali BV nije STI, naglašava Minkin. Što znači da je BV po sebi prilično bezopasno.

load...

Ipak, želite da riješi taj funk-a možda ćete biti u mogućnosti da ponovno uravnoteži svoj vaginalni kiselosti preko neke over-the-counter "pH rat", kaže Minkin.

Provjerite vaše lokalne ljekarne za pH gel, koji je dizajniran da balansira tvoju vaginu je pH i nix mirise. Ako se to ne oduzme oštar zaudarao roku od nedelju dana ili tako, obratite se ginekologu.

Možda ćete morati antibiotik raščistiti infekcije, ili možda zapravo imaju trihomonijaza, zajednički i lako obradivi (preko antibiotika) STI.

2. U previranju

Većina kvasac infekcije nisu smrdljive, ali povremeno debele, sir poput pražnjenja to je zaštitni znak svrbi smetnja ima blag miris piva ili kvasca. Ako primijetite crvenilo ili gori oko vagine, ili imate bolove nakon što Wee, ovo je vjerojatno razlog, kaže Minkin.

Žena sa dijabetesom može posebno primijetiti još od kvasca feed na šećer, a žena sa dijabetesom imaju tendenciju da imaju više glukoze (aka šećer) u svojim vaginalnog sekreta, kaže Minkin. Pogledajte svoje MD o tome šta se dešava dole, a ona može propisati nešto ili preporučiti nešto što možete kupiti OTC.

3. Musky

Možemo li pitati da li si samo udarao se veliki znoj Sesh ili su nosili sintetički donji veš? Vježba i ne diše gaćice mogu izazvati muški miris od zarobljenih znoja, kaže Minkin. Trebalo bi otići čim tuš (koristiti samo vodu ili blagi sapun).

Da bi se smanjio miris u budućnosti, prebaciti na pamuk gaće i ne sede u znojavim odjeću.

4. ROTTEN

A tampon koji je ostavljen u vagini za dana ili duže (ne biti sramota, to se stalno događa, kaže Minkin) mogu namirisati užeglo ili prekršaja.

"Miris je doveo na jedan razmnožavanja bakterija u zatvorenom prostoru", kaže ona. Ako ne možete sami istjerati (leže na leđa i ruku u vaginu sa čistim prstima za traženje niza, ili čučanj jednom nogom oslonjen na WC-u pokušaju da ribe to), da sa svojim ginekologom, koji da ribe to uz pomoć spekulum, i proverite da li se ništa nije ostavio iza sebe.

Ako ostavio predugo, bakterija može ponekad (ali rijetko) da izazove toksični šok sindrom, smrtonosni stanje povezano sa tampon upotrebu.

5. METALLIC

Krvi (znate, od svog perioda) može promijeniti pH vagine, što ga čini miris bakreno ili tinny, kaže Minkin. Miris bi trebao nestati kada krv prolazi, ali možete se tuširati sa OTC sirćeta i vode ako se zadržava.

Ne ide ludo s jakim mirisnim sapunima jer oni mogu baciti pH još više od ludo, kaže Minkin.

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje SAD-a.

Na pitanje o svačijim mislima. Da li Vaš Vagina Need A Steam Clean? To bi mogao biti razlog za brigu. Imati čitanje naših 9 Weird Vagina pitanja, Solvedto staviti svoj um na jednostavnost.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 žena deli ono što je stvarno poput menstrualne čaše

Post Zdravlje

Evo kako se vaše pražnjenje menja, prema vašem ciklusu

Post Zdravlje

Odlučio sam da odustanem od alkohola - ovo se dogodilo

Post Zdravlje

Pitanje: da li testovi plodnosti stvarno mogu predvideti kada će vaša plodnost ispasti?

Post Zdravlje

Sti simptomi kod žena: hajde da budemo lični

Post Zdravlje

Pijenje velikog broja zelenog čaja može se zbuniti s vašom plodnošću

Post Zdravlje

Masturbirao sam svaki dan nedelju dana - evo šta se dogodilo

Post Zdravlje

Internet ga gubi preko tvog čovjeka o kontroli rađanja

Post Zdravlje

7 razloga da je vaš period teži nego obično

Post Zdravlje

Evo šta želim da ljudi znaju za podršku prijatelja koji prolazi kroz pobačaj

Post Zdravlje

Menstrualni čašak: 6 stvari koje treba da znate o mesečniku i više

Post Zdravlje

5 znakova da vaši hormoni igraju opasnost s vašim tijelom