6 stvari koje treba da znate o seksu kada imate iud | BA.GlobalScienceCollaboration.org

6 stvari koje treba da znate o seksu kada imate iud

6 stvari koje treba da znate o seksu kada imate iud

Vaš seksualni život će se promijeniti-na bolje.

Ono što ne volim intrauterina sredstva (IUS)? Jednom kada se to malo u obliku slova T kontracepcijske se implantira u maternicu, konačno možete prestati brinuti o zaboravljajući da se tabletu ili pitajući se da li je pukao kondom. Pošto kako IUS postaju sve popularniji nego ikad (prema CDC, 4,4 milijuna žena je imala spiralu u 2015. Godini), postoji jedno važno pitanje koje treba odgovorio: Kako da IUD utjecati na vaš seksualni život?

"U stvarnosti, većina žena ni ne znam njihova IUD je tu", kaže Jaime Knopman, stručnjak za plodnost u Njujorku ispostavu u Colorado Centra za reproduktivnu medicinu. "Od IUD se nalazi u šupljini materice, ne možete vidjeti ili osjetiti, tako da ne bi trebalo imati negativan utjecaj na vaš seksualni život."

load...

Naravno, postoje izuzeci za svako pravilo. Evo šest zgodno činjenice koje bi trebali znati o seksu s IUD:

1. Vjerovatno neće utjecati na vaš seksualni nagon

"Postoje dvije vrste IUS: nehormonske i hormonski, od kojih niti bi trebalo imati utjecaja na vaše seksualne želje ili kako se osjećate tokom seksa", kaže Knopman. U stvari, iz 2012. Godine studyof 400 žena je utvrdio da nije bilo značajne razlike u seksualnom funkcioniranju između žena koje koriste hormonsku spiralu i oni koji koriste bakrene jedan. Hormonske IUS će smanjiti krvarenje i grčevi za vrijeme menstruacije pa čak i zaustaviti i potpuno tako ako niste ljubitelj perioda seks, to znači više slotova u svoj raspored za dobivanje posla, kaže Amir Marashi, MD, ginekologa i hirurški direktor New York Centar za estetsku Rejuvenation.

load...

2. Ali to može učiniti vaš seksualni život topliji

Jer zabrinutost zbog neplanirane trudnoće obično idu na odmor kada sportski IUD, neke žene doživljavaju porast seksualno zadovoljstvo. "Kada ne morate zapamtiti da se pilland IUD ne zahtijeva nikakve u-trenutak napor poput kondoma, seks može biti spontan", kaže Jess O'Reilly, Ph.D., stanovnik seksolog za Astroglide. Prijevod: bow Chicka Wow Wow!

Čitajte: 8 načina teretani može poboljšati vaš seksualni život

3. Vaš partner može osjećati konce

Ako ste zabrinuti o vašim IUD konce bode vaš partner, ti si u dobrom društvu-to je jedan od najčešćih problema kod žena. "Žice mogla osjetiti oštar čovjeku penis u zavisnosti od toga kako su smanjiti", kaže Maraši. "Žice uvijek treba smanjiti pravo, ali ako doktor najnovije prvo IUD umetanje ih greškom reže pod uglom, to može izazvati niz da se osjećaju igličastih." (Pogotovo ako vaš partner je dovoljno dugo, a seks je dovoljno duboko). Ali, ne boj se: Šanse da se to dogodi su tanki na none. Ovih dana, IUD žice su super-tanke, jedva primjetan, a vremenom omekšaju-i ako vaš partner ne prijavi ih osjećaj, uvijek možete provjeriti sa svojim doc da ih je skraćen, kaže Knopman.

4. Post-seks krvarenje se može dogoditi

Neke žene učiniti iskustvo krvarenje tokom seksa s IUD-posebno hormonski IUS-iako to nije uobičajeno. "Hormonske IUS tanka kroz endometrija obloge, unutrašnjost materice koji odbacuje svaki mjesec s rokom", kaže Sara Twogood, MD, asistent profesor kliničke ginekologije i akušerstva na Keck School of Medicine u Kaliforniji. "Ako je obloga je vrlo tanka, može baciti malo tokom seksa, što bi izazvati krvarenje." Međutim, trebali biste uvijek se cujemo sa svojim doc da utvrdimo tačan uzrok vašeg post-seks krvarenje, naročito ako ste u boli. To bi mogao biti znak da je vaš IUD je neumjesno, što ostavlja nezaštićen.

Pročitajte na: Da li je oralni kontraceptiv pilula iza mojih anksioznost?

5. Nema seksa pozicije (obavezno) zabranjen

Svako tijelo je drugačije, ali ako IUD je u pravilan položaj u materici, ne treba to osjetiti tokom seksa na sve ", kaže Twogood. O'Reilly slaže," Čuo sam nekoliko žena reći da je doggy styleis malo neugodno, ali većina žena kažu da je njihov seksualni život (i omiljeni pozicije) ne utiče. "možemo li dobiti amen?

6. Grubi seks neće izvući da

Vaš IUD može ispasti iz (Dokumenti nazvati ovo protjerivanje), ali to je uber-neuobičajeno. "U prvoj godini nakon što IUD, stopa protjerivanje je oko 5 posto", kaže Twogood. "Seks ne bi povećati ili smanjiti taj rizik." Neki materice će samo protjera IUD. Obično, možete dobiti još jedan datum i to neće ponoviti, ali ponekad šupljine žena je premala da komotno koristiti IUD, kaže Sarah Yamaguchi, MD, ginekologa na Good Samaritan Hospital u Kaliforniji. Što više znate.

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje Magazine.

Još uvijek imaju neke spaljivanje upite? Okupili smo se najviše Googled kontracepcija pitanja i dobili naši stručnjaci odgovore. 

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Evo kako sprečiti uroditi složene kose jednom zauvek

Post Zdravlje

7 žena dele kako je kontrola kretanja promenila svoju kožu

Post Zdravlje

5 razloga zbog kojih je vaša vagina tako svrabljiva - i kako to zaustaviti

Post Zdravlje

Realnost života sa simptomima endometrioze

Post Zdravlje

9 poznatih osoba kako upravljaju depresijom

Post Zdravlje

Kako vratiti želudac posle trudnoće

Post Zdravlje

Zašto sam se odlučio da ne rekonstruiram svoje grudi nakon mastektomije

Post Zdravlje

11 žena dele najgore seksualne savjete koje su ikada pokušali

Post Zdravlje

Masturbirao sam svaki dan nedelju dana - evo šta se dogodilo

Post Zdravlje

Fotografija ove žene pokazuje kako je stvarno voleti da živi sa ekstremnim pms-om

Post Zdravlje

Kako vaš period utiče na vaš trening?

Post Zdravlje

6 razloga za težak vaginalni pražnjenje