6 stvari o boju vašeg perioda krvi govore o vašem zdravlju | BA.GlobalScienceCollaboration.org

6 stvari o boju vašeg perioda krvi govore o vašem zdravlju

6 stvari o boju vašeg perioda krvi govore o vašem zdravlju

Više roze nego crvene može biti loše vijesti.

Vaš periodcan vam puno o svom zdravlju. Naime, prošle godine American College of opstetričara i ginekologa objavio reportrecommending da se može posmatrati kao vitalni znak na isti način krvni pritisak, puls i temperatura su. Zašto? Jer osim što govori da li si trudna ili ne, vaš periodu mogu pružiti ključ uvid u svoj hormon zdravlje i svoj hormoneskeep sve od vašeg mozga na svoj reproduktivni sistem trčanje glatko.

Dok ono što je normalno za jednu ženu ne može biti normalno za drugu, postoji nekoliko promjena treba paziti, pogotovo kada je u pitanju boje toka. Ispod, pronaći šest stvari menstruaciju krvi pokušava da vam kažem o svom zdravlju.

Ako je ružičasto

Možda imaju nizak nivo estrogena. Pogotovo ako je u pratnji lakša od uobičajenog toka, ili ako ste strastveni trkač, kaže New Yorka funkcionalne medicine medicinska sestra praktičar Margaret Romero. Studije su pokazale da preterano vežbanje može smanjiti nivo estrogena, što može naknadno nered sa svojim perioda, ponekad izazivajući ga nestati. (To nije neuobičajeno da žena profesionalnih sportaša da se zaustavi ovulacije.)

load...

Iako je ovo možda ne izgleda kao velika stvar (koja nije maštao o tome nikada ne da se bavi periodu barem jednom ili dva puta?), Nizak nivo estrogena može povećati rizik od osteoporoze, ako se ne liječi. Dakle, ako ste nedavno počeo trenirati za maraton, da počnu da rade po prvi put u svom životu, ili su podigli intenzitet vašeg treninga i primijetite da je vaš razdoblja su iznenada lakši u boji, a protok ili manje često, razgovor sa svojim lekarom.

Romero kaže drugi potencijalni krivci rozikastom protoka može uključivati ​​loše ishrane, sindrom policističnih jajnika (PCOS), ili perimenopauze, a to je kada jajnici početi proizvoditi manje estrogena u pripremi za menopauzu (obično se javlja oko četiri do pet godina prije menopauze).

load...

Ako je vodenast tražim

Možete imati nutricionistički nedostatak. Ginekologa Alyssa Dweck, MD, asistent klinički profesor na Mount Sinai School of Medicine u New Yorku, kaže da je bijelo-ish, razrijeđen protoka može biti simptom teške anemije, pogotovo ako primijetite menstruacije postaje lakši kada to bi obično se malo teže. Ako se, nakon što je praćenje vaše roka za dva ili tri ciklusa, ti si zabrinuta da bi to mogao biti slučaj, razgovarajte sa svojim lekarom o tome da se testiraju na nutritivnih nedostataka. 

Da bi stvar bila još malo zbunjujuće, Aniron deficiencymight umjesto biti uzrokovana teškim periodima. (Iz 2014. Finski studythat ispitali 236 žena s teškim periodima pokazuju da je 27 posto bilo željeza manjkav i 60 posto su bili jako anemična.) Ako krvari kroz jastučiće ili tamponi u manje od sat vremena, probuditi noću da promenite jastučići ili tamponi nekoliko vremena, ili redovno osjećati umorno i maglovito, ne može povrijediti da se vaš nivo željeza pregledava.

Ako je tamno smeđe

Možete imati starije bita maternice obloge i krv koja se tek sada što su se probili iz vašeg tijela. Ali ne paničarite: To je normalno. "Nismo sigurni zašto se ovo dešava u svim slučajevima, ali ponekad krv se sjede za neko vrijeme i izlazi posebno polako", kaže Dweck. "Ima puno vremena da oksidira, zbog čega se može izgledati smeđe ili gotovo crna." (Samo budite sigurni da vidite svoj ginekologa ako imate bilo koji od ovih perioda simptoma.)

Svako će proliti joj maternice liningat drugačiji stopa (kao pahuljice, svaki period je jedinstven), ali u većini slučajeva, vide neke tamno smeđe krvi na početku svog perioda ili pred kraj je razloga za brigu.

Ako je to debeli jam boje sa velikim ugrušaka

Možete imati nizak nivo progesterona i visok nivo estrogena. Dok su neki zgrušavanja je normalno, kaže Dweck, ugrušci veličine 10 penija po komadu ili veći mogu ukazivati ​​na ozbiljne hormonalne neravnoteže. Romero preporučuje smanjenje potrošnju mliječnih, soje, i šećer i vidjeti ako to čini razliku.

Mioma su još jednu mogućnost. Oni su najčešće benigni, ali mogu biti bolno, pa ako sumnjate da su oni iza teških, ugrušak punjene perioda, pitajte svog doktora za ultrazvuk.

Ako je to mješavina sos i crvene

Možete imati: infekciju, kao što je STD STI.You'll vjerovatno i doživjeti zaista "faul, nekrotičnog smrad", kaže Dweck. Testirajte se tako da možete dobiti pravi tretman.

Žene koje pobaciti ponekad primijetiti sive komade tkiva koje izgledaju kao "jetra", Dweck kaže, tako da ako mislite da postoji mogućnost da si trudna ili imati spontani pobačaj, pozovite doktora što prije.

Ako je to svijetlo, brusnica crveni

Možete imati zdrav, redovno periodu. Opet, svi "normalni" će izgledati drugačije, ali generalno govoreći, dosljedno jarko crveni tok koji pomalo liči cherryade izgleda je signal da sve radi kako treba.

Zainteresovani da saznate više? Provjerite što vaša period može biti vam govorim o svom zdravlju.

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje Magazine. 

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 žena deli ono što je stvarno poput menstrualne čaše

Post Zdravlje

Jedna žena inspiriše hiljade sa fotografijom tela posle bebe i pričom o njenoj adolescentnoj bulimiji

Post Zdravlje

Kontracepcija koja bi mogla smanjiti rizik od hvatanja HPV

Post Zdravlje

5 vrsta vaginalnih mirisa za koje biste trebali znati - i šta oni znače za vaše zdravlje

Post Zdravlje

Jedna žena deli svoje bolno iskustvo sa endometriozom nakon 5 godina bez dijagnoze

Post Zdravlje

Pijenje velikog broja zelenog čaja može se zbuniti s vašom plodnošću

Post Zdravlje

7 stvari koje ne biste trebali učiniti vašoj vagini

Post Zdravlje

Kim Kardashian postaje stvarno u stanju da ima teške trudnoće: to je užasno

Post Zdravlje

6 razloga za težak vaginalni pražnjenje

Post Zdravlje

Nauka potvrđuje da vitamini u trudnoći nisu vrijedni

Post Zdravlje

Majka pravi reklame kako bi istakla lepotu strija

Post Zdravlje

Šta bi trebalo da znate o promeni brenda tampona