7 razloga zašto možda dobijate svoj period više od jednom mesečno | BA.GlobalScienceCollaboration.org

7 razloga zašto možda dobijate svoj period više od jednom mesečno

7 razloga zašto možda dobijate svoj period više od jednom mesečno

No, to nije samo zato što je život nepravedan.

To je dovoljno loše bave menstruaciju jednom mjesečno-grčeve, raspoloženje ljuljačke, potencijalno uništio donje rublje... Ali, dvaput?

Kako se ispostavilo, češće period nije sve to nenormalno. "Prosječna ciklusa treba doći svaki 21-35 dana i trajati u rasponu od dva do sedam dana", objašnjava Lakeisha Richardson, MD i ginekologa.

Ako ste na kraće kraju tog spektra, koji matematiku lako mogla pretvoriti u dobiti menstruaciju dva puta u mjesec dana. I oko 40 do 60 posto žena će imati neke neredovne menstruacije tokom svog života, kaže ona.

"Budući da većina žena zna svoje cikluse, oni će obično prepoznati ako je nešto off", dodaje Alyssa Dweck, kao ginekologa i autor The Complete A do Z za Vaše V. U većini slučajeva, razlog će biti benigni, tako nema razloga za brigu, kaže Richardson. I dok se radi o periodu koji ide dalje i vrati je frustrirajuće na vlastitim, može učiniti da se boje nešto nije u redu sa svojim dama dijelovima.

load...

"Nepravilna krvarenja mogu imati različite implikacije ovisno o dobi, medicinsku istoriju, i porodične istorije", kaže Dweck ", tako da je važno da traže ginekologa smjernice, ako ste uporni, ponavlja, ili zabrinjavajuće navike krvarenje." Vaš doktor može pomoći u identifikaciji uzrok i liječenje, obično sa samo karlice ispit, vaginalni i cervikalni kulture, i ginekološki ultrazvuk, kaže Richardson.

Dakle, prije nego što poludi o nepravednosti duplo tog perioda, smatraju što bi se moglo događa:

Koje si zaboravio uzeti vašeg rođenja KONTROLA

Duh, zar ne? "Nedostaje pilule za kontrolu rađanja uvijek će dovesti do nepravilnog krvarenja", kaže Richardson. "Svaki put kada ne uzimaju metoda kontrole rađanja ispravno, vi ćete krvariti, jer imate naglo povlačenje hormona." Ova vrsta krvarenja, međutim, nije hitan slučaj. "

load...

Ako nastavite sa kontracepciju prateći upute, krvarenje će smiriti, kaže ona. Samo se pobrinite da koristite backup metode kontrole rađanja za sprečavanje trudnoće dok ti narednom periodu.

Ste trudni

Znamo, znamo: Trudnoća znači propustili razdoblja. Ali "vjerovali ili ne, neke žene će krvariti nepravilno ako su trudne", kaže Dweck. Uočavanje tijekom trudnoće je vrlo česta, posebno u prvom trimestru, a može se javiti za nekoliko razloga, uključujući i nakon teške vježbe ili seks, ili zbog polyps- "benignih lezija koje mogu rasti unutar maternice ili na cerviksu, koji su obično povezuje ili locirati u blizini krvnih sudova i može krvariti spontano ", kaže Richardson.

Očito, ovaj razlog za dobivanje menstruacije dva puta u mjesec dana može isključiti sa jednostavan test trudnoće.

IMATE POLIPIMA ILI mioma

Pitanja maternice kao što su polipi ili mioma-benigni tumori koji mogu rasti u materici-su vrlo česta i može biti povezana sa hormonalnim problemima. "Materice polipa može doći do krvarenja između perioda", kaže Dweck, posebno ako su dotakli, kao što su tokom seksa, a "mioma može izazvati bol, bol u leđima, bolovi u nadutost, anemija, bol odnosa, i spontana krvarenja jer su nisu povezani sa menstrualnog ciklusa ", objašnjava Richardson.

Glava na svoj ginekologa za ultrazvuk fiziološkim infuziju, biopsiju maternice ili histeroskopija (teleskop koji gleda u maternicu). "Uklanjanje izraslina obično kurativne i osigurava da ne postoje drugi uzroci nepravilnih krvarenja", kaže ona.

IMATE vaginalnu ILI CERVICAL INFEKCIJE

Vaginalni i cervikalne infekcije su nevjerojatno dosadni za niz razloga, a ne najmanje od svih koje mogu izazvati krvarenje izvan menstruacije. "Upala ili infekcija grlića bakterijama kao što su bakterijske vaginoze ili trichimonas može uzrokovati nepravilan krvarenje", kaže Richardson.

"Infekcije treba odmah tretirati, jer su istraživanja pokazala da je seksualno prenosive bolesti, kao što su trihomonijaza povećava rizik od zaraze HIV-om i drugim spolno prenosive bolesti", kaže ona.

Imate problema TIREOIDNA

Nedovoljno aktivne ili preaktivan štitnjače glandcan uzrokovati nepravilan menstruacije. "U štitne žlijezde regulišu hormoni proizvode i regulisane u istom području mozga-hipofiza i hipotalamus-kao hormoni koji kontroliraju menstruacije i ovulacije", objašnjava Dweck. "Kada je jedan isključen, a drugi mogu biti pogođeni."

Ovo je dijagnosticiran test krvi i obično tretirani lijekovima.

IMATE PCOS

Sindrom policističnih jajnika je hormon neravnoteža koja pogađa između osam i 20 posto žena, u skladu s Nacionalnog instituta za zdravlje. "To je rezultat manje česte ovulacije ili nedostatak ovulacije, što je dovelo do neravnoteže estrogena, progesterona i testosterona", objašnjava Dweck. "Jedan od mnogih simptoma uključuje nepravilnih krvarenja."

Ostali se obično povezuju PCOS symptomsinclude akne, otežano održavanje težine, rast kose na mjestima tipičnim za muškarce (kao gornje usne ili brada), i pitanja plodnosti, kaže ona. Ako mislite da postoji šansa da imate PCOS, zakazati sastanak sa svojim doc koje se ocjenjuju.

IMATE kancerogeni ILI prekanceroznom ĆELIJE

Kada se nađe u bilo maternice i cerviksa, prekancerozne i kancerozne ćelije mogu uzrokovati nepravilan krvarenja. "Dovoljno je reći, tumor raste na cerviks ili materice mogu krvariti nasumično", kaže Dweck. Jedna studija je čak ustanovio da neredovne menstruacije češće dovesti do raka jajnika, tako rano otkrivanje je ključ.

Ove je dijagnosticiran ultrazvuk i biopsije uterusa, kao i bris i cerviks biopsije, odnosno, tako da ako ste isključiti druge uzroke, doći do doktora STAT.

Ovaj članak izvorno pojavio na womenshealth.com

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Da li postoji previše dugo vremena da se kontrolišemo?

Post Zdravlje

Vaginalno zdravlje: kada vaš prekomerni pražnjenje nije normalno

Post Zdravlje

Koliko stvarno znate o vašem menstrualnom ciklusu?

Post Zdravlje

Vodič lista trenera za olakšanje bolova u leđima nakon trudnoće

Post Zdravlje

Mišić koji trebate raditi za bolje orgazme

Post Zdravlje

Koristio sam samo prirodni dezodorans 3 meseca - evo šta se desilo

Post Zdravlje

Odlična i čudesna trudnoća: datum roka je napet

Post Zdravlje

6 grešaka u masturbaciji koje podrivaju vaš orgazam

Post Zdravlje

5 hrana žena ubacuje u svoje vagine da se bore protiv kvasnih infekcija - ali stvarno rade?

Post Zdravlje

11 slučajnih razloga zašto je vaš period potpuno nestanak

Post Zdravlje

Internet ga gubi preko tvog čovjeka o kontroli rađanja

Post Zdravlje

Probni i testirani način za odlaganje perioda od vaše odeće