8 načina da pilula utiče na vaše telo | BA.GlobalScienceCollaboration.org

8 načina da pilula utiče na vaše telo

8 načina da pilula utiče na vaše telo

Pilule mogu utjecati na sve, od kosti u mozak da, da, vaš seksipil

Pilule već dugo priča da raščisti sa bubuljičavi ten, i zaista, studije pokazuju da umjetni estrogen može podstaći proizvodnju protein seks hormon binding globulin (SHBG), koji je, pak, TAMPS dole nivo testosterona. Jer izlaz testosterona uspone vašeg tela sebuma-stvari pora-začepljenja koje mogu dovesti do bubuljica-manje imate hormona, jasnija vaša koža može izgledati.

2. Težina-Gain Debate

Nekada je bilo da, ako ste uzeli pilulu možete očekivati ​​da spakujete na nekoliko. Rane verzije su bile pune visokih doza estrogena, što može navesti bubrega da pojačaju zadržavanje vode u telu. Rezultat: big-time nadutosti. Mnogo umjetnih estrogena može ohrabriti rast tkiva dojke, što je dovelo do veličine udario-up grudnjak. Nedavna istraživanja, međutim, pokazuje da je niska doza pilule (neki sa manje od polovine iznosa hormona u originalnom vrste) su jednako efikasna u sprečavanju trudnoće. I studija u SAD-u od strane University of Massachusetts otkrili da žene na niske doze Pilule nisu dobili više kilograma nego žene u kontrolnoj grupi.

load...

3. Bone Istina

Studija iz 2010. Pokazalo je da su mlade žene na estrogen Pills niske doze imao 6 posto niže kičmene gustoće kostiju od ne-korisnika. Šta se dešava? Prirodni estrogen vrhovi mogu stimulirati rast kostiju, ali pilula održava stabilan nivo estrogena, kaže autor studije Delia Scholes, Ph.D., viši istraživač na zdravstvena istraživanja Instituta Grupe Seattle. "Ono što ne znamo", rekao je Scholes, "je ono što se događa na svoj kosti kad si dao otkaz pilule." Drugim riječima, iako to može negativno utjecati na kosti, nema dokaza da uzimanje pilule dovodi do osteoporoze ili preloma kostiju.

4. Ugrušak krvi Connection

Istina je da korisnici Pill su na nešto veći rizik za venske tromboembolije (VTE), krvnih ugrušaka koji nastaju u nogama. Ali rizik ovisi o vrsti pilula vas: Studija u časopisu British Medical Journal otkrila da žene o vrstama sa drospirenon - novi tip umjetnih progesterona - bilo oko tri puta veće šanse da razviju određene VTEs od onih koji su Pills s starije progesteron zove levonorgestrel. Ipak, čak i sa drospirenon, stopa je samo tri u 10.000. Ako imate porodičnu istoriju ugrušaka ili ako pušite - veliki ne-ne kada ste na pilule - da napomenem da razgovarate sa svojim GP o svim sastojcima u svoj potencijal recept.

load...

5. Rizik od raka

Bez obzira da li umjetni estrogena pilule se povećava rizik od raka dojke žena i dalje je za raspravu. Nedavna studija na Univerzitetu u Bostonu otkrili da neke pilule Odgovarali su imali 65 posto veći rizik za razvoj estrogen receptor negativnih raka dojke nego nontakers; Međutim, u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine pronašao suprotno - da prošle ili sadašnje korištenje pilula nije uticalo rizik od raka dojke. (Trenutni Poenta je da ako ste već na visokim rizikom - ako imate u porodici, na primjer - uvijek biste trebali dobiti drugo mišljenje prije uzimanja pilule.) Neki mnogo bolje vijesti: Studije vrednovanja rizika Pill korisnika razvoja drugih vrsta raka su jasni. Uzimajući pilule mogu smanjiti rizik od raka jajnika za 50 posto, kao i smanjiti rizik za rak endometrija za više od 40 posto.

6. Potencijal Brain Boost

Novo istraživanje pokazuje da korisnici Pill možda povećan sivoj zoni u regijama mozga, kao što je prefrontalni korteks (memorijsku i središte odlučivanja). Autor studije dr Belinda Pletzer, upozorava, međutim, da je prerano nagađati da li je to veći volumen mozga moglo dovesti do bolje funkcije mozga.

7. Desire Dampening

To spike u SHBG (proteina koji zapsima akne) može srušiti nivo testosterona koji ste stavili u raspoloženje. Srećom, neke žene čine dovoljno testosterona da se suprotstave efekt, kaže seks medicine Irwin Goldstein, MD Ako ste rijetko osjetiti Frisky, kaže on, pitajte ginekologa o ne-estrogena kontrola rađanja, kao što je IUD.

8. Attraction Factor

Žene obično idu za dečke čiji imunološki sistem se razlikuju od njihovih (to je evolucijski stvar). Ali cure na pilule može zapravo vole muškarci čiji su sistemi su slični svoje, po Univerziteta u Liverpulu studija. Neki stručnjaci nagađaju da zaustavljanjem ovulacije, pilule u suštini oponaša trudnoću, stanje koje prisiljava žene da traži podršku od genetskog rod. Pored toga, nova nauka prikazuje muškarci možda podsvjesno pokupiti na Pill izazvane hormonske promene i saznajte žene sa niskim šanse začeća manje atraktivnim.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 načina na koji vaš period upija vaš stomak

Post Zdravlje

10 znakova karcinoma jajnika o kojima bi svaka žena trebala znati

Post Zdravlje

Istina o trudnoći na 35 ili više godina

Post Zdravlje

7 brutalnih problema sa kožom koje možete dobiti od seksa

Post Zdravlje

Viralna fotografija limuna koja pomaže ženama da otkriju rak dojke

Post Zdravlje

7 žena dele kako je kontrola kretanja promenila svoju kožu

Post Zdravlje

Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate?

Post Zdravlje

Evo kako sprečiti uroditi složene kose jednom zauvek

Post Zdravlje

Kakav je život (i datum) sa sindromom iritabilnog creva

Post Zdravlje

Najbolje tri vežbe trudnoće treba da radite

Post Zdravlje

7 najboljih dodataka vitamina d za smanjenje umora u danju

Post Zdravlje

Mišić koji trebate raditi za bolje orgazme