8 razloga da je vaš period lakši nego obično | BA.GlobalScienceCollaboration.org

8 razloga da je vaš period lakši nego obično

8 razloga da je vaš period lakši nego obično

Mogao bi biti trudna. Ali to može biti i mnogo drugih stvari.

Kada je većina nas žale našim periodima, mi kukaju oko tih dana obilne menstruacije i nadutost, grčeve i iscrpljenost koji mogu ići zajedno s njima. Dakle, ako vaš period odjednom postaje vrlo lagana cijelo vrijeme, to može izgledati kao dobra stvar. Dok je manje krvarenje može vrlo dobro da vas više udoban, to bi mogao biti znak da se nešto zastranila. 

Lina Akopians, MD, PhD, specijalista reproduktivne endokrinologije na Southern California reproduktivno centar, kaže da je period koji obasjava značajno može biti uzrokovana hormonalnim pitanju ili strukturni jedan (što znači da se nešto desilo da organ u vašem tijelu). Evo osam razloga koji bi mogli objasniti zašto je vaš protok je tako niska. 

load...

Ste trudni

Pogledali ste dovoljno One Born Every Minute, znate, ako ste trudni. Kako je mogao neko rasti beba za devet mjeseci, a nemaju pojma?

Dok ne možemo objasniti zašto nisu primetili da su njihove stomake su dobijali rounder, neke mame-to-biti ostati u mraku za prilično dugo vremena, samo zato što su ih učili da sve dok oni dobiti perioda, nema šanse da bi oni mogli biti u drugom stanju. Ispostavilo se, to je u redu. 

Iako većina žena prestane dobiti razdoblja kada su začeti, neki i dalje imaju krvarenja, kaže stručnjak za plodnost Janet Choi, MD, medicinski direktor CCRM u New Yorku. U stvari, ona je imala pacijente koji su se borili da zatrudnim izaći piće nakon light verziju svog perioda pojavi - samo da bi kasnije saznali da su zaista s djetetom.

load...

Neobično svjetlo razdoblja ili uočavanje također može ukazivati ​​na vanmaterične trudnoće (kada implantati jaje negdje osim materice), što može biti vrlo opasno. Kada ste u nedoumici, napravite test na trudnoću.

Ste izgubili ili dobili tonu težine

Uprkos tome što je u stanju da nose drugog ljudskog bića na termin, hemije vaše tijelo je stvarno dosta delikatna, a kada dodate ili oduzmete gomilu postotak na funtu od njega, može polude.

Jedan od načina na koji se manifestuje je vi negirajući svoj mjesečni posjeta od teta Flow, ili tako što će tih posjeta puno kraće ili upaljač. Iako ovo može izgledati kao pozitivan, Akopians napominje da je "vaše tijelo treba zdravu ravnotežu između proteina, ugljikohidrata, masti i vitamina" ako želite da zadrži radi normalno.

PROČITAJTE: 8 Period pitanja ste bili sramota da pitam

 

Pod stresom si do maksimuma 

Dok je uobičajeni dan-to-day neprijatnosti kao da se sa svojim suprugom ili duva prezentaciju na poslu nije dovoljno da bacite hormona od ludo, Choi kaže da je glavni životni stresori - na primjer, vaši roditelji umiru - može učiniti samo to.

Ona također ističe da je preko-vježbanje može opustoši menstruaciju zbog stresa stavlja na svom tijelu, fizički.

Koristite hormonske kontracepciju

Jedan od najčešćih razloga za lakši period ide na kontrolu rađanja pilule; neki doktori čak propisuju da žene s vrlo teškim periodima za to točne razloga. Ako ste nedavno počeli pilula ili dobio hormonski IUD i menstruacije su obasjao, samo uživati ​​u njemu.

Ti starimo

Ne brinite - to ne znači da si star! Ali kada pacijent spominje sve manje povratak na nju tampon ulaganja, prva stvar koju Choi gleda je godinama.

Menopauza može biti iza ugla, ali ne uvijek. "Ponekad sa starenjem promjene ciklusa", kaže ona, ističući da to nije nužno znak neplodnosti.

"Neko koji su trebali koristiti super podloga u svojim 20-im i ranim 30-im naći im je potrebno manje zaštite u njihovim kasnije tridesetih godina."

PROČITAJTE: Kako vaša Period Effect treninga?

 

Imate cervikalna stenoza

A redak, ali neugodno problem, Akopians kaže se to dogodi kada se cerviks sužava ili zatvara se u potpunosti. Kao rezultat toga, krv ostaje zarobljena u materici ili je samo u mogućnosti da curi polako.

Ako imate loš grčeva uprkos protok svjetlosti, razgovarajte sa svojim doktorom.

Imate ožiljak tkiva u materici 

Većina žena koje su prošle kroz rutinske dilatacija i kiretaža (D & C) procedure zarastaju s nula komplikacija, ali ponekad teških ožiljaka uzrokuje zidove materice da se drže jedni druge, uzrokujući ono što je poznato kao Asherman sindrom. Ako izgleda da je obasjao puno nakon što ste imali D & C menstruaciju, to može biti problem. Možda će vam trebati operaciju uklanjanja ožiljak tkiva.

Izgubio si tonu krvi za vrijeme ili nakon porođaja

"Ovo je vrlo rijetka stanje", kaže Akopians. Gubi mnogo krvi lišava vaše tijelo kisika, što može oštetili hipofize i izazivanje nešto što se zove Sheehan sindrom.

To je, pak, drastično smanjuje proizvodnju žlijezde je hormona, uključujući i one koji kontrolišu svoj menstrualni ciklus. Verovatno ćete morati hormonske terapije.

Zaključak: Iako imaju lakši period nego što je normalno nije nužno razlog za alarm, nemojte zanemariti promjene. Pratite svoje ciklusa za nekoliko mjeseci, a ako se ne vratim u "svoj" normalan, napraviti sastanak sa svojim ginekologom.

Ovaj članak izvorno pojavio na prevenciju.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 načina da se prirodno ublaže bol tokom rada

Post Zdravlje

7 razloga zašto možda dobijate svoj period više od jednom mesečno

Post Zdravlje

Najbolja ljepota trenera lista kupuje za mamu i bebu

Post Zdravlje

Menstrualni čašak: 6 stvari koje treba da znate o mesečniku i više

Post Zdravlje

Zašto žene stavljaju gnijezda u svojim vaginama

Post Zdravlje

Zbog čega žene najviše rizikuju nedostatak gvožđa

Post Zdravlje

Kako vaš period utiče na vaš trening?

Post Zdravlje

6 uobičajena pitanja o vagini koje ste previše zbunjeni da pitate

Post Zdravlje

8 jednostavnih načina za povećanje plodnosti

Post Zdravlje

To se dešava sa vašim telom kad ga držite i izbegavate toalet

Post Zdravlje

5 simptoma u periodu koji mogu signalizirati ozbiljan zdravstveni problem

Post Zdravlje

Kako govoriti o ginekološkim pitanjima i ne osjećati se neugodno