8 razloga zbog kojih žene koriste pilulu, a ne kao kontracepciju | BA.GlobalScienceCollaboration.org

8 razloga zbog kojih žene koriste pilulu, a ne kao kontracepciju

8 razloga zbog kojih žene koriste pilulu, a ne kao kontracepciju

To čini više od sprečavanja trudnoće

Vi znate da hormoni imaju veliki utjecaj na vaš svakodnevni život.

Imate li kolonija mrlje brade? Hormona. Gladni za ručak prije podne unatoč jede doručak u 10 sati? Hormona. Vikao nekontrolisano tokom prošle Love Islandepisode? Hormona.

Tako da je prilično glupo da mislim da pilule za kontracepciju-koji su u osnovi hormona regulatora-mogu se koristiti samo za dobro, kontrola rađanja. Evo osam stvari oralnih kontraceptiva se ponekad koriste za koje nemaju nikakve veze sa prevencijom trudnoće.

1. Može da napravi Endometrioza podnošljiv

load...

Endometriosisis bolno stanje u kojem tkivo koje normalno raste unutar maternice (i baca tokom perioda) također raste izvan njega, najčešće na jajnicima, crijeva i mokraćnog mjehura. Ovaj višak tkiva uzrokuje otekline, upale, i ožiljaka, što dovodi do ekstremne bol.

Pilula će smanjiti ozbiljnost mjesečnih menstrualnog simptoma, kaže Alyssa Dweck, MD, asistent klinički profesor za ginekologiju i akušerstvo na Icahn School of Medicine na planini Sinaj, što znači da će biti manje mjesečno maternice izgraditi, manje prolijevanja i , za one sa endometrioze, još manje migracije i rast uterusa tkiva u cijelom tijelu. Koji sve sabere manje bolova.

2. Da očuvaju TVOJA KRV

load...

Koliko crveni vidite svakog mjeseca varira od žene do žene, ali normalno bleedingis smatra bilo gdje od nekoliko kašika do 80 ml (oko trećine šolje), u skladu sa Cleveland Clinic.

Ako vaš protok je mnogo teža od toga, to bi moglo potencijalno se vaše šanse anemije, što je rezultiralo u fatigueand nedostatka energije. Pilula može pomoći tako što smanjuju svoj mjesečni plime i oseke.

"U osnovi, pilule iskliwava sluznice maternice, a manje postava znači manje krvarenje svaki mjesec", kaže Dweck.

3. IT može spasiti novac na Foundation (I DEPILACIJA)

To kolonija spotova ranije spomenuto često mogu biti rešeni kontraceptiva. Ista stvar vrijedi i za nekoliko vlasi kose na bradi. Ta dva smetnji često uzrokovane višak androgena, vrsta hormona (testosterona je jedan), u organizmu.

"Kada ste na pilule za kontrolu rađanja, jetra čini protein koji zabranjuje testosterona od plutaju okolo u krvotoku, smanjujući acneand neželjene rast kose", kaže Dweck.

4. Može da ponudi neku zaštitu RAKA

Petnaest godina pilula uzimanja može smanjiti rizik od razvoja jajnika cancerby 50 posto. Za rak endometrija, taj broj snima do 70 posto, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu najbolje prakse i istraživanje Kliničke Obstetrics & Gynecology.

Jajnika zaštita rak dolazi iz zaustavljanja ovulacije, sats Dweck. "Misao je da je ponavljanje ovulacije tokom mnogo godina može se šanse za rak jajnika, ali pilula sprečava da", kaže ona.

Prevenciju raka maternice je sličan pošto su pilule iskliwava zid materice, manje tkiva nagomilavanje znači manji rizik od razvoja bolesti. Treba reći, međutim, da oralni kontraceptivi mogu povećati rizik od razvoja raka dojke i grlića maternice, zbog veće razine estrogena.

5. MOŽE štit od zdjelične upalne bolesti

Zdjelične upalne bolesti (PID) je spolno prenosive infekcije ženskog reproduktivnih organa. Ako se ne liječi, može uzrokovati hronični bol u zdjelici ili neplodnost.

Dok je kontrola rađanja pilule ne štite od spolno prenosivih infectionsthat može uzrokovati PID, pilule i dalje mogu ponuditi zaštitu zadebljanje svoj cervikalne sluzi, što otežava za zaražene bakterijama kako bi ga u maternicu, jajovode ili jajnike.

6. IT može pomoći kod sindroma policističnih jajnika

Normalno, tijelo oslobađa žene barem jedno jaje svakog ciklusa, ali sa sindromom policističnih jajnika, one zrele jaja nije objavio i umjesto toga ostati u jajnicima, što može dovesti do neplodnosti.

Ostali simptomi PCOS uključuju neredovnih menstruacija i višak dlaka. Jer hormon neravnoteža su u korijenu ovog problema, kontraceptivi može pomoći regulirati svoj nivo tako da vaše tijelo ispuštanja jaja na vrijeme i drži redovan menstrualni ciklus.

7. Može vam pomoći CHILL KROZ perimenopauze

Normalno, kontrola rađanja je povezana sa ženama u reproduktivnom dobu, ali ostajem na tabletu dok ideš kroz menopausecan napraviti tranziciju malo lakše.

"To pomaže da uravnoteženog svoj nivo hormona i kontrolira neke simptome menopauze kao što su valunge, noćno znojenje, i nepravilnog krvarenja", kaže Dweck.

8. To vam može pomoći ZDRAVI TIJEKOM sezona gripa

Žene koje uzimaju oralni kontraceptiv sa estrogenom može imati veću zaštitu od virusa gripa od drugih, navodi se u novoj studypublished u časopisu American Journal of Physiology - Lung Cellular i molekularnu fiziologiju.

Istraživači su ustanovili da je nivo estrogena u pilula kandidata smanjuje količinu virusa gripe koji replicira u inficiranih ćelija skoro 1.000 puta, u odnosu na ćelije koje nisu bile izložene u estrogen. Povećane razine estrogena nije imala isti učinak na muške učesnike, kao njihov normalan nivo estrogena su već znatno niže od onih žena. I zato što razine hormona kod žena prije menopauze ne na pilule osciliraju tokom mjeseca, jednostavno biti žensko nije dovoljno da pruži zaštitu gripa.

Ali to ne preporučuje da se žene početi uzimanje oralnih kontraceptiva da se zaštite od gripe. "Ako žene uzimaju estrogen poput hormona iz drugih razloga, dodatna prednost može biti manja osjetljivost na gripe tijekom sezone gripe", kaže Sabra Klein, Ph.D., autor studije, u saopštenju.

Ovaj članak pojavio na žensko zdravlje USand je napisao Amber Brenza za prevenciju.

Ako se brinete o tabletu i uzimajući u obzir da se skine to, pročitajte ovo. Dolaze sa Pill: Što trebate znati.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 simptoma u periodu koji mogu signalizirati ozbiljan zdravstveni problem

Post Zdravlje

Modni urednik za izradu kompletnog dela 24-7

Post Zdravlje

Tačno šta da radite ako zaboravite da uzmete pilulu za kontrolu rađanja

Post Zdravlje

Jedna žena postaje iskrenija o stvarnosti postpartalne kože želuca i šest pakovanja

Post Zdravlje

Kompletan vodič za vaš ciklus: hrana, fitness i raspoloženja

Post Zdravlje

Nauka potvrđuje da vitamini u trudnoći nisu vrijedni

Post Zdravlje

To se dešava sa vašim telom kad ga držite i izbegavate toalet

Post Zdravlje

Realnost života sa simptomima endometrioze

Post Zdravlje

5 razloga što nastavljate uzimanje drške i cistitis

Post Zdravlje

Fotografija ove žene pokazuje kako je stvarno voleti da živi sa ekstremnim pms-om

Post Zdravlje

Koji je vremenski period za vas? Istražuje

Post Zdravlje

Neverovatna slika pokazuje kako nijedna trudnoća žena nije ista