Da li je oralna kontraceptivna pilula iza moje anksioznosti? | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Da li je oralna kontraceptivna pilula iza moje anksioznosti?

Da li je oralna kontraceptivna pilula iza moje anksioznosti?

Sve na brodu hormon ekspres

Na oralni kontraceptiv pilula je popularan izbor među ženama, sa oko 100 miliona ljudi širom svijeta da koristite. To je revoluciju u ženski seksualno zdravlje, a dok su mnogi zdravstveni effectsassociated sa kontracepcijske pilule su dobro dokumentirani - smanjuje rizik od raka jajnika, poboljšanje zdravlja kože, povećane šanse od raka dojke, itd - bilo je ograničeno istraživanje u svoju vezu sa anksioznosti.

Međutim, nova studija objavljena u ljudskim Brain Mapping možda su pronašli vezu između pilula i vaše psihičko stanje. Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, Los Angeles, proučavali 90 žena - od kojih su 44 bili na pilulu. Istraživači su u odnosu na debljinu različitih područja mozga između dvije grupe.

load...

Otkrili su da su dva specifična područja mozga - bočne orbitofrontalnog korteksa i zadnjeg korteksa - čini se da tanji u one na tabletu, u usporedbi s onima na njihove prirodne cikluse. Malo pozadine: lateralne orbitofrontalnog korteksa je ono što nam pomaže da reguliraju emocije kao odgovor na vanjske stimulanse, dok nas zadnjem korteksa pomaže procijeniti naše unutrašnje stanje uma.

A s obzirom da je seks hormona snažno utjecati na mozak i nervni sistem, ima smisla da pilula može biti razlog neke žene dožive simptome anksioznosti i depresije.

Studija je daleko od konačne, tako da ne samo još izbaciti pilulu paket. Međutim, dr Geetha Venkat Harley Street plodnosti Clinicagrees da ne može biti indirektna veza: "Zajednička nuspojave pilule uključuju promjene raspoloženja. Međutim, kod žena koje su proneto anksioznost, depresija, napadi panike ili drugih psihičkih simptoma, pilule mogu pojačati ove simptome i povećati njihovu težinu. "

load...

Dakle, ako ste iskusili (ili imaju porodičnu istoriju) anksioznosti ili depresije, razgovarajte sa svojim GP. "Najbolja opcija u ovim okolnostima je da se razmotri nehormonske intrauterina kontraceptivnih uređaje kao što su IUD ili zavojnice."

Imate li gori pitanje? Emailor tweetus sa hashtag #AskWH

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Lični trener koji je prošao 8 godina bez vremena - i vratio ga

Post Zdravlje

5 znakova da vaši hormoni igraju opasnost s vašim tijelom

Post Zdravlje

6 stvari o boju vašeg perioda krvi govore o vašem zdravlju

Post Zdravlje

Zašto sam se odlučio da ne rekonstruiram svoje grudi nakon mastektomije

Post Zdravlje

7 mita o vašim ženama u labu su zbunjene

Post Zdravlje

Zbog čega žene najviše rizikuju nedostatak gvožđa

Post Zdravlje

Jutro nakon pilule: vaš pravi vodič za pričanje

Post Zdravlje

Odlična i čudesna trudnoća: datum roka je napet

Post Zdravlje

Da li postoji previše dugo vremena da se kontrolišemo?

Post Zdravlje

Kako vratiti želudac posle trudnoće

Post Zdravlje

4 prirodna načina za ublažavanje bolova u periodu

Post Zdravlje

Zašto biste se osećali nisko ako uzimate pilulu