Da li vam kontrola roditelja stvarno teži? | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Da li vam kontrola roditelja stvarno teži?

Da li vam kontrola roditelja stvarno teži?

Jedan ginekologa objašnjava šta se zapravo događa.

Ako ste ikada bili na ili čak misli o odlasku na neki oblik kontracepcije, na pitanje: "Hoće li to da me dobiti na težini?" Verovatno je prošlo kroz glavu. Povećanje težine je čest prigovor i briga za mnoge pacijente, kaže Mary Jane Minkin, MD, ovjeren odbor-ginekologa i klinički profesor na Yale University School of Medicine.

Problem je u tome, u većini slučajeva, razlog zašto hormonalne kontrola rađanja bi te dobiti na težini je misterija, kaže Minkin.

Pilule, prsten, flaster, IUS, a šut mogu imati znatno različite neželjene efekte na žene, jer svi mi imamo različite nivoe-za hormona primjer, možda ćete imati više prirodno javlja estrogena u vašem sistemu od tvog BFF.

load...

I, nažalost, jedini način da znaju kako će određeni brend uticati na vas je da ga probate. Dakle, vi u suštini igra ruski rulet sa svojim BC

Razmotrimo Hormoni

Ali to nije potpuno beznadežna. Prvi korak kako bi se utvrdilo da li ili ne vaš kontrola rađanja će opustoši svoj struk je da saznate koji hormoni sadrži, kaže Minkin.

Kada žene dobiju na težini na pilulama, patch, ili vaginalni prsten, koji sadrže estrogen kao glavni baby-borbe sastojaka, oni su najvjerovatnije goji vode, kaže Minkin.

Čitajte dalje. Pilule & Anxiety

Masti ili vode težinu?

To je zato što estrogena može izazvati zadržavanje tekućine, kaže ona. Dobra vijest je da ćete najvjerojatnije biti piša van višak težine na kraju svakog ciklusa kada nisi na pilulu za nekoliko dana, kaže ona.

load...

Imajte na umu ove vode težina fluktuacija može biti i do 10 kilograma.

Čak i ako možete računati na izgubiti do 10 kilograma jednom mjesečno, a težina fluktuacije kao da je (očito) nije idealno. Najbolji način da izbjegnete dobija na težini vode je da odaberete kontrolu pilula rađanja koja sadrži drospirenon kao progestin komponente, kao što su Yaz, Yasmin, i njihove generika, kaže Minkin.

Tipično, oni ne dovode do debljanja jer drospirenon djeluje kao diuretik, te drži od zadržavanja vode. "Žene obično ne žale na nadimanje na ovim pilule", kaže Minkin. 

Ali, kada je u pitanju druge oblike hormonske kontrole rađanja koje ne sadrže estrogen, kao što je pucao, implantata, i hormonalne IUD, vaše debljanje je češće bio debeo od težine vode, kaže Minkin.

Teško je prikliještio tačan razlog zašto progestin čini neke žene dobiju na težini, jer nema dovoljno kontrolisanih studija je reći sa sigurnošću, kaže ona.

"Jedini definitivan odgovor ja mogu dati je na osnovu onoga što vidim, i obično puno žena dobiti do 10 kilograma od Depo-Provera šut", kaže ona. Iako ne mogu reći sa sigurnošću, Minkin misli da je debljanje možda ima neke veze sa imaju visoku koncentraciju progestina ubrizga u vaše tijelo svaka tri mjeseca, za razliku od implantata ili IUD, koji šalju progestin u krvotok po nižoj i sporije.

"Ako težina je velika briga, ja bih izbjeći Depo-Provera injekcija, inače druge metode su razumni", kaže ona. Iako, Minkin dodaje da je videla neki pacijenti dobiju na težini sa implantata ali ne onoliko koliko sa šut.

Čitajte dalje. 8 načina Pilula utječe na vaše tijelo

To može biti nešto sasvim drugo.

Ako ste dobili više od 10 kilograma nakon pokretanja novi oblik kontrole rađanja, vaše tjelesne težine može biti u vezi nešto drugo, kaže Minkin. "Ne zaboravi da su mnogi ljudi staviti na malo težine svake godine", kaže ona.

"Dakle, neko ko je na pilulama može kriviti [da], kada to može biti samo normalan dobitak."

Ako ste dobili na težini nakon pokretanja nove metode kontrole rađanja, Minkin predlaže okretanje vježbanje i dijeta da vidite da li to čini razliku.

Ona naglašava da su žene koje su već aktivni i savjesno njihove ishrane su manje šanse da dobiju debljanje na pilulu. Ali, ako ste već rade van i dobro jesti, vredi konsultacije sa ljekarom za istraživanje drugih uzroka.

Ako ste pronašli da hormonska kontrola rađanja dovodi do debljanja bez obzira na vrstu kontracepcije si na, razgovarajte sa svojim ob-Gyn o Paragard IUD, kaže Minkin.

Ne-hormonski, bakar IUD je odličan oblik kontracepcije, kaže Minkin. I to ne bi trebalo utjecati na svoju težinu na sve.

Ovaj članak izvorno pojavio na womenshealthmag.com

Čitajte dalje. Šta se dešava sa svoje tijelo i um kada dođete sa pilulama

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

7 stvari koje ne biste trebali učiniti vašoj vagini

Post Zdravlje

7 žena dele kako je kontrola kretanja promenila svoju kožu

Post Zdravlje

Zašto više mladih žena nego ikada nedostaje perioda

Post Zdravlje

Jedna žena inspiriše hiljade sa fotografijom tela posle bebe i pričom o njenoj adolescentnoj bulimiji

Post Zdravlje

Viralna fotografija limuna koja pomaže ženama da otkriju rak dojke

Post Zdravlje

5 vaginalnih zdravstvenih problema koji su često uobičajeni nego što ste mislili

Post Zdravlje

Kako govoriti o ginekološkim pitanjima i ne osjećati se neugodno

Post Zdravlje

7 razloga zašto možda dobijate svoj period više od jednom mesečno

Post Zdravlje

7 mita o vašim ženama u labu su zbunjene

Post Zdravlje

Kako izgleda kao histerektomija starije od 25 godina

Post Zdravlje

Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate?

Post Zdravlje

6 stvari o boju vašeg perioda krvi govore o vašem zdravlju