Da li vas lažno božićno stablo čini bolesnim? | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Da li vas lažno božićno stablo čini bolesnim?

Da li vas lažno božićno stablo čini bolesnim?

Kako ulazi u svečanoj duh zapravo mogu raditi vi zlo

Ljudi kupuju lažni jelke za sve vrste razloga: alergije na stablo pelud, lakše čišćenje, vatrogasac iz porodice koja je uplašila si daleko od prave.

Ali, da li ste isto tako sigurno sa veštačkim jela kao što su sa stvarnim drvo? 

Da bi se shvatio odgovor, prvo treba znati šta ta stabla su napravljeni od, i obično, to je sintetički plastike zove polivinil klorida (PVC) -koji se koristi u građevinarstvu cijevi, igračke, medicinski uređaji, i interijera automobila.

Američkog božićno drvce Association-neprofitna koja obrazuje ljude o božićnih jelki i pravi i lažni-kaže da je PVC 'nije štetna "ili" opasno ". Međutim, mnogi stručnjaci se ne slažu.

load...

To je dijelom zato što PVC je spoj otporan na vatru koji može koristiti metale kao što su olovo, kalaja ili barij kao stabilizatori, kaže Glenn Harnett, MD, glavni medicinski direktor American Family Care, vodeći hitno terapeuta nacije. Kao rezultat toga, studija iz 2004. Godine je čak našao traceable količine olova u umjetnih stabala.

PROČITAJTE ON.24 Božić Hacks za zdravu Happy Holiday

'PVC i oslobađa gasova poznat kao isparljivih organskih spojeva, koji su gasovi koji mogu nadražiti oči, nos i pluća,' kaže dr Harnett.

U nekim slučajevima, PVC može da sadrži ftalate priznati endokrinih remeti kemikalije prikazan na niže testosterona u laboratorijskim životinjama i ljudima, kaže Bruce Lanphear, MD, profesor zdravstvenih nauka na Simon Fraser University.

load...

Što je veći problem: Teško je reći ono što je zaista u drvo.

Zašto? Kao što je dr Lanphear kaže: 'Preko tri četvrtine hemikalije u potrošačkim proizvodima nisu dovoljno testirane za reproduktivne toksičnosti, niti za sposobnost da izazove ponašanja ili kognitivne probleme, tako da su pretpostavili da budemo sigurni. "

Jer radimo relativno loš posao uređenja kemikalija, dodaje on, neki klizi kroz pukotine kao neželjene zagađivača. To je razlog zašto-svako malo-vidimo izvještaje o visokog nivoa olova u proizvodima kao što su šminka ili igračke.

Ali da li stvarno treba brinuti o mogućnosti male količine kemikalija vreba?

Čitajte dalje. 10 načina da Beat Božić Stres ove godine

Dr. Lanphear kaže da je teško kvantificirati rezultat izloženosti na svoj lažni stablo šest sati dnevno, mjesec dana godišnje, za 10 godina.

Ali on kaže da smo svi izloženi različite proizvode sve vrijeme koje mogu sadržavati stvari kao što su olovo i ftalata, i da čak i na ekološki prihvatljiv nivo, to može potencijalno izazvati toksične efekte na plodnost i smanjen nivo testosterona u krvi.

"Olovo izlaganje je ustanovljena faktor rizika za hipertenziju, neplodnost, i na djecu, smanjenu IQ", dodaje on. A u stvari, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da nema sigurnog nivoa olova izloženosti.

Ali postoje neki način da se zaštitite. Proizvodi od PVC-a imaju tendenciju da se oslobodi više štetnih plinova kada je prvi put izložen u zrak i dok počnu da opada, kaže dr Harnett. Dakle, uzeti drvo iz kutije i stavio ga na otvorenom kada ste prvi put ga kupiti.

"Što duže ste u stanju da pusti zrak izvan stablo vašeg doma, to bolje", kaže on.

I onda ne drže na njega zauvijek. PVC plastika počinje da slabi nakon devet godina, kaže dr Harnett. Tako da zamijenite stablo pre toga, kao što može biti više izloženi metala kada se to dogodi.

Također: Potražite PVC-a stabla izrađena od polyethylene- jače plastike generalno smatra sigurniji i nije poznato ispiranje štetnih kemikalija, kaže dr Harnett. Kompanije kao što su Balsam Hill su počeli da koriste polietilena.

Ovaj članak je izvorno objavljen na menshealth.com

Božić može biti prilično puna na pa ako se osjećate kao da puštaš odete malo, možda zanima koliko dugo možete preskočiti teretanu prije nego što stupi na snagu, i zašto nauka kaže da pije vino neće uništiti treninga.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Projekat: kako biti sretniji svaki dan

Post Zdravlje

Vodič kardiologa za zdravlje srca

Post Zdravlje

11 aktivnosti kako bi se olakšala anksioznost i stres koji su potpuno besplatni

Post Zdravlje

7 žena dele kako je kontrola kretanja promenila svoju kožu

Post Zdravlje

Rituali spavanja Annie Clarke aka um tela

Post Zdravlje

6 uobičajena pitanja o vagini koje ste previše zbunjeni da pitate

Post Zdravlje

Zašto biste se osećali nisko ako uzimate pilulu

Post Zdravlje

Kako smanjiti stres i povećati povjerenje na posao

Post Zdravlje

Fotografija ove žene pokazuje kako je stvarno voleti da živi sa ekstremnim pms-om

Post Zdravlje

Kakav je život (i datum) sa sindromom iritabilnog creva

Post Zdravlje

Evo kako se vaše pražnjenje menja, prema vašem ciklusu

Post Zdravlje

Menstrualni čašak: 6 stvari koje treba da znate o mesečniku i više