Jutro nakon pilule: vaš pravi vodič za pričanje | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Jutro nakon pilule: vaš pravi vodič za pričanje

Jutro nakon pilule: vaš pravi vodič za pričanje

Malu tajnu: to nije samo sutradan hitnu kontracepciju

Šanse su čak i savjestan od vas su bili tamo barem jednom u životu. Umjesto toga vremena pozivaju na seks - uprkos nisu imali kondome pri ruci, nakon što je propustio pilulu ili da je malo bio bolestan - možete ignorirati sve to u ime postcoital blaženstva. Onda, jutro nakon, realnost situacije uhvati vas. Odjednom si guglovao gdje možete kupiti pilula za jutro posle kao govno zajedno kako strast dovela tamo. 

ŠTA JE pilula za jutro posle?

Ali pauziranja paniku jer, mala tajna, termin "pilula za jutro posle" je prilično neprecizno. Zašto? Hitna kontracepcija ne treba uzeti u prva 24 sata nakon nezaštićenog seksa. Postoje tri različite vrste koje možete izabrati - da li isa izbor - i većina zapravo može se uzeti i do pet dana nakon slobodnog letenja smicalice.

load...

"To je uvijek najbolje da pokušaju dobiti hitnu kontracepciju čim moguće dati najbolje šanse za radne", kaže Bekki Burbidge, zamjenik glavnog izvršnog od seksualnog zdravlja dobrotvorne svrhe FPA. "Ali, ako niste u mogućnosti da ga odmah ne odustaju."

I disati.

Vrste hitne kontracepcije 

Hitne IUD

Aka bakra zavojnice. Upoznajte najefikasniji metod hitne kontracepcije. To traje oko pet minuta da se to uklapa u vaše utrobi i onda ga zadržati na mjestu kao dugoročnu metodu kontracepcije, ako ste fancy (ili ga ukloniti tokom narednom periodu). "Hitno IUD može da se koristi većina žena i može se koristiti do pet dana nakon nezaštićenog seksa, odnosno u roku od pet dana od najranijih vremena mogao si ovulaciju", kaže Burbidge.

load...

Levonorgestrel pilule

Mislim Escapelle. Ili, kaže Burbidge, ljekarna vlastitih brendova: "To su često mnogo jeftinije, ako kupujete pilulu." Onaj koji ti za, da ga do tri dana nakon nezaštićenog seksa. Ali dobiti savjet, prvi. "Možda će biti potrebno povećanu dozu u nekim situacijama", kaže Burbidge.

Ulipristal acetat pilule

Nema mnogo izbora kada je u pitanju UPA pilule kao jedini brend trenutno dostupan u Velikoj Britaniji je ellaOne. To je rekao, jutros nakon pilula može se uzeti i do pet dana nakon nezaštićenog seksa i, prema Burbidge, je efikasan u sprečavanju trudnoće nego levonorgestrel pilule. Iako pazite, ako ste koristili hormonsku kontracepciju u tjedan dana prije, jer to može učiniti pilula manje efikasno.
 
FYI. Ne morate koristiti hitne kontracepcije za prvih 21 dana nakon poroda, a nakon toga, idu za IUD ili pilule sa levonorgestrel, jer su to sigurno koristiti prilikom dojenja.

KAKO pilula za jutro posle RAD?

To je vrijeme da se upoznaju sa znacima ovulationas jutro poslije pilulu radova odlažući to. U osnovi, ona se zaustavlja vas oslobađa jaje, tako da tamo nema ničega za bilo sperme da oplodi. "Ako ste već pušten jaje, međutim, onda dokazi ukazuju na to da pilule za hitne slučajeve više nisu na snazi ​​na pomoć spriječiti trudnoće", kaže Burbidge.

Ali, ne panici da ćeš morati početi pazim na simptome pregnancyjust još. "Hitno IUD ne samo da pomaže u sprečavanju sperme preživjelih oploditi jaje (kao bakar je toksičan za sperme), može pomoći i zaustaviti oplođene jajne od implantacija u utrobi", kaže Burbidge.

Da li ipak TAKE MY NORMALAN KONTRACEPCIJE?

Dakle, vi ste pokriveni leđa ovaj put; kako bi spriječili da se ponovi? Pa, prije nego što počnete iskakanje uobičajenog kontracepcijske kao bombone, mislim dva puta. Ako ste imali hitan IUD opremljen, moraćete da se ovaj uklonjen prvi. Za jutro poslije pilulu, to ovisi djelomično o tome da li se odlučili za levonorgestrel ili UPA pilula:

Levonorgestrel pilule

Nastaviti svoj uobičajeni metode kontracepcije u roku od 12 sati od uzimanja levonorgestrel pilula i koristi kondome za narednih sedam dana (ako koristite kombinovani pilulu, patch ili prsten), ili dva dana (ako koristite progesteron samo pilula)

UPA pilule

Čekati pet dana prije nastavka svoje uobičajene metode kontracepcije, a zatim koriste kondome za narednih sedam dana (ako koristite kombinovani pilulu, patch ili prsten), ili dva dana (ako koristite progesteron samo pilula)

Koliko je efikasna pilula za jutro posle?

Prema NHS Choices, hitan IUD ima neuspjeh stopi od samo 1%, dok je trudnoća nakon pilula za jutro posle nisu tako rijetki. Međutim, to je teško znati za siguran koliko žena bi ostala trudna, ako oni nisu uzeti hitnu kontracepciju. Studija objavljena 2010. Godine naglasio da 1,3% žena koje je uzeo UPA pilulu i 2,2% onih koji su dobili levonorgestrel pilula ostala trudna. Najsigurniji ulog? Da li test na trudnoću ako pokazuje simptome trudnoće, nisu imali razdoblje u roku od tri tjedna uzimanja pilula za jutro posle ili ima hitan IUD opremljeni, ili počeo koristiti metodu hormonske kontracepcije ubrzo nakon korištenja hitne kontracepcije.

KOJE SU pilula za jutro posle NUSPOJAVE?

Nisu svi će dobiti neželjene efekte od uzimanja hitne kontracepcijske pilule, ali za one koji rade, to su neki od simptoma možda će se javiti:

• A bolan period, koji može biti teža nego što je uobičajeno, a koji se mogu javiti nekoliko dana ranije ili kasnije nego što se očekivalo (Ako je nedelju dana ili više kasni, napravite test na trudnoću)

• Mučnina

• Glavobolje

"Vrlo mali broj žena može povraćati", kaže Burbidge. "Ako bacite se u roku od tri sata od uzimanja kontraceptivnih pilula za hitne slučajeve, hormoni možda nije apsorbira u svoje tijelo, tako da možda neće imati efekta. Razgovarajte sa svog lekara ili farmaceuta. Ako povraća više od tri sata kasnije , pilula će su upije. "

Koliko često mogu da TAKE pilula za jutro posle?

Iako se ne preporučuje, nema šta da prestanete da uzimate više puta ove svečane sezone. Samo nemoj miješati se vrste unutar istog menstrualnog ciklusa. Jutro poslije pilule su sigurni za upotrebu i, prema Burbidge, ponavljanje korištenje hitne hormonsku kontracepciju neće uticati na plodnost. Međutim: "pilule za hitne slučajeve nisu toliko efikasni u sprečavanju trudnoće kao redovno koriste druge metode kontracepcije", kaže ona. "Dakle, ako smatrate da ste oslanjajući se puno o hitnim pilule, to treba uzeti u obzir prelazak na drugačiji način redovne kontracepcije." Pročitajte ovo ako si mislio dolaze sa pillfor alternativu.

I zapamtite, oni ne štite protiv svih onih stanja koja mogu uzrokovati STI simptome u womenso se isplati igrati na sigurno na prvom mjestu.

Gdje mogu kupiti pilula za jutro posle? 

Slobodno je. Tako je. Free. Jednostavno idu u najbližu GP koji nudi kontracepcijske usluga, kontracepcijske klinike ili seksualnog zdravlja. Možete čak i pokušati najviše NHS-u centrima (samo u Engleskoj) i NHS lakše povrede jedinica. Jedina caka je možda neće imati izbora sve tri metode hitne kontracepcije, a velike su šanse da možda postoji čekanja...

Što je razlog zašto mnoge žene odluče da plati. "Najbrži i najpovoljniji način da se hitna kontracepcija je da ga kupi od apoteka u lice", kaže Burbidge. "Možete kupiti za hitnu pilulu iz većine apoteka, a neki imaju i online klik i prikupljanje usluga, tako da možete naručiti pilula online i skupljati na isti dan." Troškova? Očekujte da granatiraju od oko $ 25 - 35 Naravno, međutim, ranije ove godine Britanski Trudnoća savjetodavna služba (BPAS), zatražio glavni distributeri, kao što su Superdrug, Asda, čizme i Tesco da preispitaju svoje cijene. Mnogi sada nude više pristupačne proizvod.

"Ako ti dam svoj lokalni kontracepciji i seksualno zdravlje usluga poziva oni bi trebali biti u mogućnosti da vam kažem šta je dostupan na vašem području, a može vam dati savjete o tome gdje da biste dobili hitnu IUD", kaže Burbidge. Posjetite FPAwebsite [fpa.org.uk] za dodatne informacije.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Vaša vagina može biti svrab u vašem vremenu - evo zašto

Post Zdravlje

Ono što svaka žena treba da zna o toksičnom šokovom sindromu

Post Zdravlje

Ovaj doktor ima najbolju poruku za svakog čoveka koji je ikada kritikovao žensku vaginu

Post Zdravlje

Najbolja ljepota trenera lista kupuje za mamu i bebu

Post Zdravlje

Ekskluzivna: beba elegantna tehnika barre trening video

Post Zdravlje

Pitanje: da li vaša težina može uticati na vašu plodnost?

Post Zdravlje

Zbog čega žene najviše rizikuju nedostatak gvožđa

Post Zdravlje

Evo kako se vaše pražnjenje menja, prema vašem ciklusu

Post Zdravlje

Potraga za fizičkom savršenošću proširio se na bradavicu i postaje ekstremno

Post Zdravlje

Pitanje: da li testovi plodnosti stvarno mogu predvideti kada će vaša plodnost ispasti?

Post Zdravlje

Vaginalno zdravlje: kada vaš prekomerni pražnjenje nije normalno

Post Zdravlje

Evo kako sprečiti uroditi složene kose jednom zauvek