Novi pametni tampon se razvija u SAD | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Novi pametni tampon se razvija u SAD

Novi pametni tampon se razvija u SAD

Ona tvrdi da je otkriti znakove upozorenja tihe infekcije u menstrualne krvi - ali im je potrebno da pošaljete u tampon za istraživanje.

Dva Harvard obučeni istraživači razvijaju nove "pametne tampon 'koja obećava da će otkriti reproduktivnih poremećaja koje ugrožavaju plodnost žena.

Mnoge žene žive sa stanjima kao što su endometrioza, sindrom policističnih jajnika, mioma, klamidije ili rak jajnika, ne znajući da ih imaju. Bez liječenja, ovi problemi mogu učiniti značajne štete plodnosti, ostavljajući neke žene competley neplodne. Zato nauka preduzetnika Ridhi Tariyal i Stephen Gire su stvorili tampon koja omogućava ženama da prikupe informacije o njihovom plodnosti i zdravlje. 

Tirayal je istražuje prisutnost hormona i raznih biomarkera u tjelesnim tekućinama, uključujući i sline i urina. Ali je otkrila da krv sadrži mnoge ključne biomarkera potrebne za otkrivanje infekcije. Međutim, Tirayal nije bio u stanju da prikupi dovoljno uzoraka iz 'prst štap' ona se koristi u laboratoriju.

load...

PROČITAJTE: 8 jednostavnih načina da se poveća plodnost 

"Imao sam ovo otkrovenje. Ako nam treba velike količine krvi od žena na redovnoj osnovi - Pa, oni krvare svaki mjesec. To jednostavno nije palo na pamet da nas u početku, jer je to nešto što žene obično plaše. Ti si u boli, osećate nadut, tako da zaista ne mislim o tome kao priliku ", objašnjava Tariyal.

Zajedno sa Gire je osnovala pokretanje, NextGen Jane, da razviju tampon.

Novi sistem uključuje vađenje krvi iz tampon, otkrivanje ključnih biomarkera i izražavanje rezultata u digitalnom obliku. RNK u uzorcima krvi se ispituje da se vidi kako ekspresije gena mijenja tokom vremena tokom menstrualnog ciklusa.

load...

Tariyal dodaje: "Mi tražimo da pokrene revoluciju u zdravlje žena, a mi se klade na žene biti pametan kao pakao, stvarno pamet, a znajući kako upravljati tim stvarima." 

Par je sada fokusiraju na otkrivanju endometriozu, bolno stanje koje pogađa oko jedan od 10 američkih žena. Oni traže žene da budu dio procesa slanjem u svojim tamponi. "Nešto što bi inače baciti zapravo može dalje guraju znanosti", kaže Tariyal.

Tampon je još uvijek u kliničkoj fazi suđenja u SAD-u. Ali, prema par, projekt ostvaruje brz napredak. Možda to neće biti dugo prije nego što vidimo uspon nove vrste tampon u Velikoj Britaniji previše?

Zabrinuti za plodnost? Evo neka uobičajena pitanja odgovorio:

  • Može li vaša težina utiče na plodnost?
  • Da vitamin B povećati plodnost?
  • Mogu plodnost testovi zaista predvidjeti kada će plodnost 'nestane'?

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Fotografija ove žene pokazuje kako je stvarno voleti da živi sa ekstremnim pms-om

Post Zdravlje

13 stvari koje ne shvatate smanjuju vašu plodnost

Post Zdravlje

10 faktora koji vas čine većim rizikom od razvoja raka dojke

Post Zdravlje

7 razloga što imate grčeve koje nemaju nikakve veze sa vremenom

Post Zdravlje

Kakav izgled 24h poslije delimično telo

Post Zdravlje

Objašnjena je veza između herpesa i neplodnosti

Post Zdravlje

Sti simptomi kod žena: hajde da budemo lični

Post Zdravlje

Odlična i neverovatna trudnoća: blog Kimberly Wyatt

Post Zdravlje

5 načina na koji vaš period upija vaš stomak

Post Zdravlje

Simptomi Pcos sada pogađaju 1 od 5 žena - znaju znakove

Post Zdravlje

Sexualna navika koja je mogla da poveća vaše šanse da nešto uhvati

Post Zdravlje

Vodič lista trenera za olakšanje bolova u leđima nakon trudnoće