Ono što se dogodilo kada je tri dvadeset i dve žene izvršilo test plodnosti | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Ono što se dogodilo kada je tri dvadeset i dve žene izvršilo test plodnosti

Ono što se dogodilo kada je tri dvadeset i dve žene izvršilo test plodnosti

Ženske plodnosti "ne utiče na umjereni piće 'AKA neparne stakla, ili je to?

Vi ćete biti drago da zna da konzumacija alkohola nije toliko štetan za vaše šanse začeća kao što ste možda mislili. Prema novom istraživanju, čudan čašu Prosecco ne utiče na plodnost žene. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje manje od 14 'porcije' nedeljno činilo da nema vidljive učinak na plodnost, u odnosu na žene koji su se odlučili za ukupno alkohol apstinenciju. Umjerenost je ključna riječ ovdje. Prije nego što vi mislite o vikend Bender, preporučuje se da izbjegavate pijanke sesije i držite se casual staklo širi velikodušno preko sedmice. Ali, sa ukupnim naizgled zdravog načina života, postoje još stvari koje radimo u našem 20-tim da stavimo plodnost u opasnost? Mi smo istražiti. 

Da li ste imali svoje bebu imena izabrala jer školu ili su nejasno pomislio, 'jednog dana, vjerojatno' o konceptu trudnoće, naći ćete ovo vrlo zanimljivo.

Poslali smo zdravlja zaposlena tri žene da se njihova plodnost testiran na londonskoj Harley Street Plodnost Klinika saznati, a dječak, zar ne mnogo naučiti. Evo što se dogodilo.

load...

PRIJE

ANNA *, 28, U braku

Ja ne planiraju uskoro osnovati porodicu bilo koje vrijeme, ali sam hteo da znam kako glasno otkucava moje biološki sat je. Uvijek sam htjela biti mama, a ja sam u stabilnoj vezi - ako je doktor preporučili smo da krenemo, verovatno bi.

Istina je da sam zabrinut za godina o mojoj plodnosti. Moja mama je imala u ranoj menopauzi, dok je moj teški, bolne menstruacije su okvirno dijagnosticirati GPS-endometrioze.

Iako uzimanje test plodnosti značilo dolaze sa pilula, to je bilo nešto što sam bio oduševljen (i više nego malo nervozan) da rade.

Beth, 28, u vezi

Do prije nekoliko godina, ja iskreno nisam bio siguran da li želim da imaju djecu ili ne. Ako gurnuo verovatno bih ljubazno odbio, da budem iskren.

load...

Onda sam se okrenuo 27 i sve se promijenilo. Sada praktično moram da se zaustavi od privlače svakim bebu na ulici i uzimajući ih kući sa mnom. Preko noći, otišao sam od ukupno ravnodušnost prema razmišlja I-upit-to-imati-at-bar tri-moguće-četiri. Majka priroda je kurva, pretpostavljam.

Nakon što je to rekao, sigurno nisam na pravom mjestu finansijski ili emotivno da spusti vino i pokupiti pelene. Ali ja želim da znam da kad sam spreman, stvari će se dogoditi glatko. Jer sam prilično zabrinut. Kako da ne budem?

Od svakodnevnih medijskih izvještaja o padu plodnosti žene na samozadovoljni brak prijatelji me podsjetili da je "sada je vrijeme" za izradu bebu, osjeća kao i svuda gledam mi je rečeno da se ide prije nego što bude prekasno! Dodaj u činjenici da je moja mama imala dva pobačaja i dobro, ja sam zabrinut.

KAROLINA, 29, SINGLE

Da budem iskren, nisam mogao da čekam da vidim specijaliste. Vidiš, ja sam već znao da kad sam bio spreman za djecu, ja bih da vidim specijaliste plodnosti.

Kako? Pa, malo porodičnu istoriju: moja mama ima sistemski eritemski lupus, što je autoimuna bolest koja napada kožu, zglobove i unutrašnje organe. To je upravljati stanju, ali vaš imuni sistem je u velikoj mjeri ugrožen.

Lupus je nasljedna, a da bude na sigurnoj strani, dobijem test krvi za lupus svakih nekoliko godina. Kada sam testirao u svojim ranim 20-im, test krvi vratio jasno lupusa, ali jeste pokupi nešto drugo gore. Bio sam alfa-thalassaemiacarrier.

To znači da sam malo anemična i ne može da preveze kisika kao učinkovito kao zdrava osoba mogla. To je objasnio zašto sam uvijek bio umoran i činjenica da sam dobio vrtoglavicu kad god jesam naporne vježbe. U svakom slučaju, osim ne mogu pokrenuti velike udaljenosti, još sam više ili manje zdrav.

Komplikacija nastaje kada želim da počne deci. Ako moj partner ima i alfa-talasemija karakterna, šanse za naše dijete ima najteži oblik stanje je "alfa-talasemija major 'je vrlo visoka. U osnovi, dijete neće preživjeti trudnoće.

To nije bilo ništa što zabrinut previše o u svojim ranim 20-im, ali sada kada sam blizu 30, iako sam jednom, to je definitivno nešto što mi je na umu.

TIJEKOM

ANNA

Kao prvo - moj doktor je bio tako opuštena. Kada sam spomenuo početkom menopauze moje mame, ona je istakla da s obzirom na moje baka je imala osmero djece, moji geni su vjerojatno u redu. Vas će se tražiti da daju istoriju, a to je imati na umu da ako ste bili na pilulama dugo vremena (za mene je to više od deset godina) nećete moći da prijave mnogo korištenja O ciklusa.

Oh i upozorenje - za razliku ultrazvuk trudnice, skeniranje vrši se interno koristi ono što se može opisati samo kao tanak dildo. To ne boli, ali to je čudno, ako nije očekivao.

BETH

To nije bio nimalo ono što sam očekivao! Bio sam zabrinut da će me doktori predavanja o tome da potez, ali dr Venkat nije moglo biti ljepše ili više umirujuće. Rekla mi je da sa svim medicinskim dostignućima u posljednjih nekoliko godina, da ima vrlo malo žena koje ne može pomoći da zatrudni. Fuj.

Prva sesija je samo konsultacije, što je samo prijateljski i back-to-škole biologije lekcija - Sramota me da priznam da sam bio prilično pojma o tome kako se sve to radi dole.

Tokom drugog dijela imao sam krv testove i skeniranje - iako to nije bilo bolno, to je sigurno više nametljiv nego što sam očekivao. Treći put krug - drugo skeniranje. Opet, nije bolno, ali prilično neobičan osjećaj.

Na kraju svakog skeniranja, ti dali fotografiju svog materice, što da budem iskren ne izgleda kao puno, ali je odličan način da se poludi svoj ne-spreman-za-djecu-još dečka.

KAROLINA

Dr Venkat je tako divno. Ona je objasnila da sam bio u optimalnom dobi imaju djecu i da treba razmotriti zamrzavanje moja jaja, jer su oni najbolji oni će biti sada, a ne pet godina niz stazu kad sam spreman za djecu. Ona čini veliki trenutku, ali ne mogu priuštiti da plati za sendvič jaje visoke kvalitete, a kamoli da imam jaja zamrznuti!

Pitala me da li sam imao nikakvih problema. Spomenuo sam alfa-talasemije, kao i na činjenicu da imaju prilično duži vremenski period. Traju sedam do devet dana. Tako je - imam period za više od četvrtine u mjesecu. Osim toga, moj ciklus je i dalje 28-dana redovne.

Uvijek sam mislio sedmodnevnog perioda bilo normalno dok sam razgovarao sa moje prijateljice čiji ciklusi su otišli tri do pet dana. Ona je rekla da je ovo ono što check-up je za - da ćemo doći do kraja. 

Dr Venkat meni potpuno stavili na jednostavnost tokom skeniranja i ona mi je govorio kroz šta radi, pokazujući na monitoru, objašnjavajući svaki detalj - "Ovo je tvoja maternicu, to su tvoje jajnike, to su vaši nerazvijenih folikula u jajnicima" itd.

Bilo je apsolutno fascinantno. Takođe imam neke bloods učinjeno.

NAKON

ANNA

To je dobra vijest i loše. Nemam endometrioze (barem da se vidi), ali moram PCOS. Ja sam zapravo malo ljut o tome - Bio sam kod doktora nebrojeno puta tokom godina oko višak kose (jedan od glavnih simptoma), ali zato što sam imala redovne periode su otpustili ga iz ruke.

Ispostavilo se da je visok nivo testosterona povezane sa sindromom policističnih jajnika također može izazvati - pogodili ste - teška razdoblja.

Što se tiče moje plodnosti, zahvaljujući PCOS imam puno jaja (yay!), Ali mi jajnike može se bore da ih (boo) osloboditi. Oh, i to čini mi skloniji goji. BRILLIANT.

To bi moglo objasniti zašto se borim da stavim mišića i zaista moram paziti šta jedem. Kao i nastavljaju na tabletu dok želimo da pokušamo za bebu, ja sam savjetovao da uzmu preko pulta Vitamin D dodatak (kao i mnogi britanski žena koje imaju nizak nivo, a to je važno za ovulacije).

I ja ću ići na moje GP, rezultira u ruci, i traži da mu se prebaci na Dianette, tabletu koja smanjuje nivo testosterona.

BETH

Fascinantno. Rečeno mi je da imam dovoljno jaja, dobar nivo vitamina D i obliku srca maternice (što je razlog za brigu, ali prilično cool).

Još zanimljivije, bila je činjenica da je moj nivo TSH bile visoke, nešto što me stavlja na povećan rizik od komplikacija u trudnoći.

To je zapravo nešto što sam sumnja prije (to je također povezano sa nedovoljno aktivne thryoid, što pretpostavljam da ima) i na osnovu rezultata testu plodnosti, ja planiram da idem na GP za daljnje testiranje.

U pogledu na plodnost, to znači da ću trebati uzimati lijekove jednom želim da počnem pokušava da zatrudni.

KAROLINA

Sa alfa-talasemije, dr Venkat ponovio da moj partner i morao sam da vidim stručnjak plodnost kada je došlo vreme.

Moje bloods došao dobro - normalan nivo hormona i vitamina D. I ja imam dobru zalihu jaja. Perfect! Rekla je da nemam uterusa, ali imam blagi sindroma policističnih jajnika, što bi objasnilo duži vremenski period i malo duže ciklusa (28-30 dana).

Ona me je uverio nije bilo razloga za brigu i zato što nisam imao i bol ili grčevi, trebalo bi da nosim na veseo način. Dotakla o tome kako prehrana je također važan za plodnost i sam preporučio da vidim njihove nutricionista za neke savjete.

Dr Venkat bio tako divan i podršku. Zapravo sam tužna da je moj zadnji sastanak sa njom. Ona me je uverio iako da sam bio dobrodošao svakom trenutku - i ona bi se očekuje posjeta od mene i mog zgodnog muža u vremenu par godina.

Da li biste preporučili IT?

ANNA

Da. Upozoren je naoružan. Samo se pobrini da si emocionalno dovoljno jak da se nosi sa mogućnošću loših vijesti, i da ste razgovarali različite opcije sa svojim partnerom (ako ga imate).

Oh, i problemi plodnosti su isto tako će vjerovatno biti uzrokovana muškarci - vaš lik može da se njegov testirati na mnogo jeftiniji stopa od $ 140.

BETH

Definitivno, 100 posto. Osećam potpuno uvjereni da nisam propustio beba što brod, plus Laknulo mi je da sada znam šta da radim kad sam spreman za početak pokušava.

Da nisam bio test učinio, ne bih saznao za moje srednje razine TSH i ko zna šta bi se dogodilo dok je trudna? Osećam beskrajno opušteno i pripremljen.

KAROLINA

Sve u svemu, imao sam veliko iskustvo. Preporučio bih ga svakome - čak i same žene koje se ne razmišlja o deci ovog trenutka.

Pomislim da sam 10 koraka ispred sad kad znam kako da se najbolje pripremiti za trudnoću. Kad god to može biti.

ČINJENICE

  • Prema zajedničkoj studiji Nacionalnog instituta za Environmental Health Sciences i Sveučilišta u Padovi, šanse začeća dva dana prije ovulacije - u udarnom terminu za uspjeh - 50% za žene u dobi između 19 i 26. Ovo pada na 40% kada ste između 27 i 34, i do 30% u odnosu na 35 godina starosti - što je značajan pad, ali ne sasvim kao jalova kao naslove bi da mi mislimo.
  • Rizik od miscarraige je oko 10% za žene u 20-im godinama, u odnosu na 20% žena u srednjim do late- 30s i oko 35% žena u ranim 40-im, kaže dr Venkat.
  • Ti si češće imaju blizance (čak i bez lečenju plodnosti) u 30-tim. Za mame u 20-im godinama, jedan u 16 trudnoća rezultira blizanaca, dok je za mame starosti od 35 do, 39 godina, jedan od pet trudnoća rezultate u blizanaca.
  • Dr Venkat predlaže traže pomoć od stručnjaka za plodnost ako ste pokušavaju dvije godine i pod 35 godina ili ako ste pokušavali godinu dana i da su mlađi od 40. Nakon 40, najbolje je da se traže pomoć odmah. Dajte sebi ruku pomoći radeći od kada si najplodnija sa tim aplikacijama.
  • Potpuna MOT u Harley Street Fertility Cliniccosts $ 600 i tri sjednice, uključujući i konsultacije, test krvi i dva pretraživanja. Potrebno je napomenuti da ćete morati na vreme posete sa svojim menstrualnog ciklusa.

* Imena su promenjena

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 simptoma u periodu koji mogu signalizirati ozbiljan zdravstveni problem

Post Zdravlje

10 znakova karcinoma jajnika o kojima bi svaka žena trebala znati

Post Zdravlje

Evo kako sprečiti uroditi složene kose jednom zauvek

Post Zdravlje

Kim Kardashian postaje stvarno u stanju da ima teške trudnoće: to je užasno

Post Zdravlje

Ono što svaka žena treba da zna o toksičnom šokovom sindromu

Post Zdravlje

7 mita o vašim ženama u labu su zbunjene

Post Zdravlje

Simptomi Pcos sada pogađaju 1 od 5 žena - znaju znakove

Post Zdravlje

Evo kako se vaše pražnjenje menja, prema vašem ciklusu

Post Zdravlje

Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje

Post Zdravlje

Evo šta želim da ljudi znaju za podršku prijatelja koji prolazi kroz pobačaj

Post Zdravlje

Moraš vidjeti zapanjujući način kako ova žena dokumentuje njenu dvostruku mastektomiju

Post Zdravlje

6 razloga za težak vaginalni pražnjenje