Ono što svaka žena treba da zna o toksičnom šokovom sindromu | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Ono što svaka žena treba da zna o toksičnom šokovom sindromu

Ono što svaka žena treba da zna o toksičnom šokovom sindromu

Za početak, to nije samo tampon korisnika koji mogu biti pogođeni.

Toksični šok sindrom (TSS): To je bolest opasna po život sve smo programirani da se plaše još rijetko misle o osim ako je to u vijestima.

Pa ipak, 29-godišnji model Lauren Wasser, 29, imao desnu nogu i prste od nje lijevo stopalo amputirana u 2012. Nakon što je skoro umrla od sindroma toksičnog šoka iz tampon. Danas, ona je otkrila da joj je lijeva noga će 'neizbježno' moraju biti amputirana jer kosti i dalje rasti, gdje su nekada bili prste.

S obzirom na situaciju, model LA sa sjedištem u nastoji podići svijest o tome kako opasno tamponi mogu biti sa hashtag #ItsNotRareItsReal.

A post by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) dijele na

Ovdje su ključne tačke za zaštitu sebe.

1. To nije samo USLED TAMPONI

Toksičnog šoka dolazi kada toksine (proizveden od strane pojedinih sojeva Staphylococcus bakterija) napadaju tijelo, što je dovelo do naglog visoke temperature, osipa i drugih komplikacija opasnih po život. I dok do polovine TSS slučajeva može se pripisati tampon (vlakna u njima preuzimaju da bakterije i izazvati ga da raste), može biti uzrokovan druge otvorene rane, poput ogrebotina ili ujed, kaže Diana Hoppe , MD, doktor sa sjedištem u Encinitas, Kalifornija.

load...

2. IT je veoma, veoma RARE

Razmisli o svim ljudima koje poznajete koji koriste tamponi ili su imali rez na njihovom tijelu. To je sve. Prošle godine, bilo je samo 26 slučajeva TSS iskazani u SAD-u, prema Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. "U svim mojim godina prakse nikada nisam vidio slučaj TSS", kaže Hoppe. To je veoma teško vi ili neko znate imati TSS-ali to ne znači da ne treba da radite sve što možete da smanjite mali rizik.

3. Simptomi mogu biti slični gripu

Iznenadna pojava visoke temperature (preko 102 stupnjeva), povraćanje, proljev, osip (pogotovo na dlanove ili tabane), bolovi u mišićima, nizak krvni tlak, glavobolje-sve su to simptomi toksičnog šoka. Od infekcija brzo širi (i može dovesti do problema kao što su otkazivanje organa, smanjen protok krvi, pa čak i smrt), to je najbolje kod doktora ASAP ako sumnjate da je nešto van, kaže Hoppe.

load...

4. Pratite 4 do 8 sat PRAVILO

"Vidio sam mnogo žena koji su zaboravili da skinu tampone onoliko dugo koliko nedeljno ili dva i nisu imali toksični šok", kaže Hoppe. "Dakle, da li će biti u redu, ako ste zaboravili da ga promijeniti za 12 sata? Vjerovatno. Ali preporuka je osam sati maksimalno da budemo sigurni. "

Ako spavate duže od osam sati, koristite pad. Također je dobra ideja koristiti najnižu upijanja tampon moguće i zadržati sve rane kožu čistom, bez obzira da li ste upravo imali operaciju ili se radi o malim rez. Još jedna napomena: Ako ste patili od TSS ranije, mogli biti skloni ponovno ugovaranje, pa razgovor sa lekarom pre nego što se vratimo na tampon karavan.

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje SAD-a.

Vrijeme u mjesecu? Pročitajte naš vodič na period od bolova, Period Trackersand menstrualnog kupova.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

6 stvari o boju vašeg perioda krvi govore o vašem zdravlju

Post Zdravlje

Neverovatna slika pokazuje kako nijedna trudnoća žena nije ista

Post Zdravlje

Napuštanje pilule: šta treba da znate

Post Zdravlje

5 razloga što nastavljate uzimanje drške i cistitis

Post Zdravlje

8 jednostavnih načina za povećanje plodnosti

Post Zdravlje

Vaša vagina može biti svrab u vašem vremenu - evo zašto

Post Zdravlje

Šta se događa s vašim telom (i umom) kada prestaneš uzimati pilulu?

Post Zdravlje

Kim Kardashian postaje stvarno u stanju da ima teške trudnoće: to je užasno

Post Zdravlje

Krv slepog krsta je stvar i treba je videti

Post Zdravlje

Odgovorio je na najsigurnija pitanja o kontracepciji

Post Zdravlje

Ovaj fitness bloger ide od nadahnutog do abdominalnih mišića za 12 sati

Post Zdravlje

To se dešava sa vašim telom kad ga držite i izbegavate toalet