Simptomi nestanka: znaci nisu uvek očigledni | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Simptomi nestanka: znaci nisu uvek očigledni

Simptomi nestanka: znaci nisu uvek očigledni

Ne pate u tišini. Jedan od četiri trudnoća završava pobačajem

To utječe na gotovo četvrt milijuna žena svake godine i može izazvati simptome PTSP-a.

Pa zašto je to da pobačaj i pobačaja simptomi lako pričali? I koliko zaista znate o tome ionako?

A pobačaj je kada beba umre u materici pre 24. Nedelje trudnoće. Ali, kada je riječ o tome, razumijevanje što uzrokuje pobačaj i kako prepoznati znakove pobačaja je važan prvi korak.

Istraživačka tema zvuči malo mraku? žaru smo stručnjaci u vaše ime. Nema na čemu.

Pobačaj Simptomi paziti na

load...

Pa, šta najviše pobačaj scene u filmovima i TV drama imaju zajedničko? Jedna žena iznenada savijen, držeći se za stomak boli stenjanje izaziva, zar ne? Pa spojler popustu: to nije baš ono što pobačaj simptomi su kao, iako, da, element bol je dao.

"Tokom pobačaj, materice se čvrsto steže, a ne kao što je to slučaj u radu", kaže Ruth Bender Atik Udruženja spontani pobačaj. "Dakle, vi ste vjerojatno da doživite period poput grčeva. U nekim slučajevima, to može biti vrlo bolno." Pročitajte o tome što pomaže periodu grčeva, ovdje. Takođe možete proći teške ugrušaka, a prepoznatljiv beba ili fetus, možda još u trudnoći ulici. A ako ste u kasnijim fazama trudnoće? "Miscarrying u drugom tromjesečju obično znači prolaze kroz proces rada", kaže Bender Atik.

load...

Ali postoji disclaimer; nije sve bol tokom trudnoće naloge za alarm. "Neki nelagoda u trudnoći je uobičajeno", kaže Bender Atik. "To bi moglo biti rezultat ligamenata istezanja sa rastućim bebu, ili zbog stomačne tegobe ili zatvor. Ako ste na sve zabrinuti, međutim, obratite se GP ili babica."

Pobačaj BLOOD

Mislim da trudnoća je ulaznica za devet mjeseci period bez? Pogrešno. To je zapravo normalno da doživi neki mrlja tokom trudnoće, a prema studiji Leeds University Hospital, od onih žena koje pohađaju Jedinicu ranoj trudnoći sa ovim pobačaj simptom, oko pola imao nastavlja trudnoća.

Ali, ti matematiku, to je također oko pola koji nisu. Poneti? Isplati da preduzmu mjere opreza. "Ako žene doživljavaju vaginalno krvarenje u bilo kojoj fazi trudnoće, trebalo bi da u što kraćem roku kontaktirati zdravstveni radnik", kaže dr Patrick O'Brien, glasnogovornik Royal College of opstetričara i ginekologa. "Ispitivanje i ultrazvuk može odrediti da li je pobačaj se dešava. Međutim, ako je krvarenje simptom pobačaja, NICE smjernice preporučuju ženama čekati sedam do 14 dana za sve isprazniti iz utrobe." Odlučite se za higijenski ulošci više tampona da se smanji rizik od infekcije.

Drugih znakova od pobačaja

Jutarnje mučnine i tender grudi mogu izgledati ukupno bol u guzici, ali, znaš šta? Oni su podsjetnik da si trudna. "Nema više doživljava znakove trudnoće može biti još jedan simptom od pobačaja", kaže O'Brien. Bender Atik slaže. "Ako ste imali vrlo jake trudnoće simptomi koji naglo smanjiti ili zaustaviti - posebno prije 12 tjedana za beton - ovo bi mogao biti pokazatelj da je trudnoća hormoni padaju i pobačaj je vjerovatno", kaže ona. Pogodili ste. Rezervirajte Sesh sa svojim GP za potvrdu.

Može zaustaviti pobačaj? 

Na žalost, nakon pobačaja počela je majka priroda preuzima kontrolu. Možda mislite kako leži bi mogao biti rješenje, ali iako se može činiti da bi usporio krvarenje, to je samo izaziva ga da se prikupe na vrhu vagine. Dakle, čim ustane, gravitacija će početi vratiti u igru.

U smislu onoga što se dalje dešava, postoje tri načina. O'Brien objašnjava:

Ekspek-

To je kada se priroda dozvoljeno da ide svojim tokom. To je uspješan u oko 50 od ukupno 100 žena koje biraju ovu opciju. To može potrajati neko vrijeme prije nego što su krvarenja počinje i to može nastaviti do tri sedmice. Krvarenje može biti teška i praćena grčeve bol.

Medicinski menadžment

To uključuje uzimanje lijekova pod nazivom misoprostol, koji pomaže vrat materice da otvori i pušta preostalih trudnoće tkivo doći daleko. To će potrajati nekoliko sati i ne može biti povećan bol krvarenja ili zgrušavanja. Žene će biti ponuđena za ublažavanje bolova i anti-bolest lijek. Medicinski upravljanje je uspješan u 85 od 100 žena.

Surgical upravljanje

Ovo ima stopu uspjeha od 95 od 100 žena. Tokom operacije, koja se obično odvija u roku od nekoliko dana nakon pobačaja, trudnoća tkivo se uklanja kroz cerviks. Postoji mali rizik od komplikacija, uključujući krvarenje ili oštećenje u matericu, a operacija ponavljanje je ponekad potrebno. Rizik od infekcije je isto ako žena izabrala medicinski ili hirurški tretman. 

Šta da radim nakon pobačaja 

Dajte sebi vremena. Vremena da se oporavi - fizički i emocionalno. I vremena da tugujem.

"Svi su različita, ali mnoge žene smatraju da im to može potrajati nekoliko dana do nekoliko tjedana da se oporavi, fizički", kaže Bender Atik. "Možete osjećati umor ili uglavnom isprazne. Periodi treba da se vrate negdje između četiri i šest tjedana nakon pobačaja."

A tu je i emocionalna previranja - nevjerojatnih 80% pobačaja javljaju u ranoj fazi trudnoće, tako da prije Šuška 12 sedmica oznaka, kada je većina buduće mame drže svoju bebu vijesti u tajnosti. Pobačaj ca, dakle, biti usamljeni iskustvo - kao i nesretni i zastrašujuće. To je zajedničko da se osjećaju uplakane, zbunjen, ljut, kriv, prazan - ili ništa. "Bez obzira na vaše osjećaje, niste sami", kaže Bender Atik. "Pobačaj Udruženje može pružiti podršku, razumijevanje i uho za slušanje."

"Gubitak bebe u bilo kojoj fazi trudnoće može biti emocionalno traumatično za oba roditelja, kao i drugi članovi porodice", nastavlja O'Brien. "Mnogi ljudi pogođeno pobačaj proći kroz žalosti razdoblju. To može biti od pomoći kako bi razgovarali o svoje osjećaje sa doktorom, zajednica babica ili patronažne sestre, ili sa drugim roditeljima koji su pretrpjeli pobačaj."

Ako mislite da biste mogli biti pogođeni, pročitajte naš vodič za prevazilaženje anxietyand kako se nositi s depresijom. 

A beba?

"Kada beba umre prije 24 tjedna trudnoće, ne postoji zakonska obaveza da se sahrane ili kremacije", kaže Bender Atik. Ali vaša bolnica treba vam ponuditi mogućnost rukovanja ostataka na bilo koji način osjeća pravo na vas. Možda ne želim ništa formalno i to je u redu, previše. WH čitač Helen Bulkeley okrenuo da ostvare za sebe pomoć nakon što je izgubila blizance - biti insired po njenoj priči i trčanje koristi, ovdje.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Zašto dijetalna pića šteti vašoj plodnosti i šta bi trebao imati umjesto toga

Post Zdravlje

Moje mentalno zdravlje: zašto sam konačno odlučio da uzmem antidepresive

Post Zdravlje

Kate middleton otvara se o vlastitim borbama s majčinstvom

Post Zdravlje

5 stvari koje svi mogu učiniti da upravljaju stresom, od strane julie montagu

Post Zdravlje

Vanjski fitness vodič

Post Zdravlje

Kako je jedna žena tokom trudnoće vežbala sa ketlima i još mnogo toga

Post Zdravlje

Vrijeme sjaja: blog 3

Post Zdravlje

Zašto odlazak u teretanu nakon samo 6 sati spavanja može povećati telesnu masnoću

Post Zdravlje

Tražili smo doktora da li tamponi ističu i njen odgovor je nekako odbio naš um

Post Zdravlje

Tajne upravljanja stresom od 5 uspešnih žena u wellnessu

Post Zdravlje

Vodič kardiologa za zdravlje srca

Post Zdravlje

Kako trenirati koliko vam treba san i ostale vesti