Simptomi trudnoće: koliko znate | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Simptomi trudnoće: koliko znate

Simptomi trudnoće: koliko znate

Tu je i više od izostanka menstruacije, jutarnje mučnine i opskurnih žudnje

Trudnoća simptomi - to je prilično teško im pobjeći, zar ne? Čak i ako niste uz Duff sebe. Tu je Colleen Rooney je puniji, ahem, imovina; Emily Skye je zaokruživanje ABS; i, naravno, Kate Middleton hyperemesis gravidarum. Poput BBC seriju Trust Me se vi osjećate kao da bi mogao povući ga kao stariji doktor, tako da novosti osoba je dajući vam stručnost na samodijagnostičke trudnoće.

Ozbiljno?

U redu, postoje očigledne simptome trudnoće - što je propustila razdoblje, jutarnje mučnine i žudnje. Ali, šta ako smo rekli da je oko jedan u 2.500 trudnica (ili 320 UK trudnoća svake godine) iskustvo ništa? Plus, s mnogo više simptoma treba paziti, uključujući i pojačan osećaj mirisa, klizavoj puls i ramena tip bola, ako si seksualno aktivan, to je samo odgovoran za sjesti i SWOT gore. I, znajući kako prepoznati simptome trudnoće bi se, u stvari, te spasiti od medicinskih nezgoda. 

load...

Prvo, koliko vrsta trudnoće postoje? To nije trik pitanje. Kao i kod Lululemon rublje, to nije slučaj jedna veličina odgovara svima. Tri vrste trudnoće treba paziti uključuju standardni, ravno naprijed trudnoće; život opasne vanmaterične trudnoće; i trofoblastne bolest, uzrokovana abnormalnim rastinje svih ili dijela posteljice, a poznat je i kao molarne trudnoće. Svaki tip nosi svoju jedinstvenu trudnoće simptoma, tretmani i rizika pa da slomi svaki dole u jednostavan način:

STANDARD TRUDNOĆA

ŠTA JE?

Ne znači da je očigledno, ali trudnoća je kada oplođeno jaje implantata sama u sluznice materice, a zatim se razvija u posteljice i ploda, a kasnije i fetus. To je tipično računajući od prvog dana vašeg zadnjeg perioda i podijeljena u tri od tri mjeseca tromjesečja.

load...

SIMPTOMI TRUDNOĆE

Bez bodova za pogađanje očigledno. A propustila razdoblje, ako imate redovan menstrualni ciklus, je na vrhu liste za dr Patrick O'Brien, glasnogovornik Royal College of opstetričara i ginekologa (RCOG). Ali od kada se žensko tijelo vole da se igraju tako jednostavno? Čitajte za ono što drugi reći-priča trudnoće znakove da bi trebalo da pazim na.

A svjetlo period 

Tako je, iako preskačući potpuno svoj mjesečni je pouzdan pokazatelj da si očekivao, pa je takođe imaju vrlo lagana periodu. Ako je svjetlo protok nije običan za tebe, ne odbaciti ovaj znak. Ako je to neobično za vas. Prema NHS, krvarenje u trudnoći je relativno česta.

Mučnina

Oko 80% žena mučnina i 50% povraćanje za vrijeme trudnoće, prema NHS brojke. "To obično počinje oko šest tjedana nakon početka posljednje vrijeme žene", kaže O'Brien. 'Ako se povraćanje postaje toliko ozbiljna da to dovodi do dehidracije i značajan gubitak težine, što je poznato kao hyperemesis gravidarum, stanje koje pogađa oko 1 - 3% trudnica. Mogućnosti liječenja uključuju antiemetici (specifična lekova koji se koriste za liječenje mučnine i povraćanja u trudnoći), kao i komplementarne terapije, kao što su đumbir, akupresure i hipnoterapije. '

Umor

"Uobičajeno je da se osjećaju umorno ili čak iscrpljeno tokom trudnoće, posebno tokom prvih 12 tjedana", kaže O'Brien. "To je zbog hormonalnih promjena koje se odvijaju u tijelu - to također može ostaviti osjećaj emocionalne i uznemiren."

Potreba da wee - mnogo

'Žene mogu osjetiti potrebu da češće proći urina nego što je uobičajeno, uključujući i tokom noći ", kaže O'Brien. "Ostali simptomi trudnoće uključuju zatvor i povećan vaginalni iscjedak bez ikakvih bol ili iritacija.

Čitajte: 7 Vrste poo i što oni znače 

Tender, Fuller grudi

'Mnogi ranoj trudnoći simptomi se mogu lako zamijeniti s menstrualnim simptoma ili znakova ovulationsuch kao bolne grudi ", kaže Emma Cannon, plodnosti stručnjak i autor Plodno. "Ali kako je trudnoća nastavi, simptomi mogu snažnije razvijati."

Cravings

Možda je to teglu kiselih luk nikad nije izgledao tako privlačan, dok je uobičajeni jutarnji zeleni smoothie zdjela nije mogao izgledati odvratno. Hej, možda čak naći hranu koja je nekada bila zabranjena zbog alergije, su iznenada-u redu. Prema O'Brien žudnje su stvar. 'Neke žene mogu imati čudan okus u ustima, previše ", kaže on.

Osjetljivost

Nije vrsta koje ga čine legalno očistiti svoj ormari i obnoviće samo sa 'slobodni od', ali tip koji napravite vino buff preko noći - to je sve u nosu, na kraju krajeva.

A klizav puls

Što znači? 'Puls oseća puna - možda zbog povećanja protoka krvi i tekućine ", kaže Cannon.

A Bump

Prilično teško ne dobije poruku kada vaš stan ABS počinju da iskrive. 'Sudaranja će se pojaviti u bilo koje vrijeme od 12. Do 17. Tjedna ", kaže O'Brien. 'To može ponekad biti uočljive iznenađujuće rano, čak i kada je beba još uvijek vrlo mali, kao rast nivoa progesterona izazvati zadržavanje vode i nadutost.'

Kako znati da li ZA ODREĐENE 

Osim mokrenje na štapiću stilu CLEARBLUE - pročitajte šest stvari koje svaka žena treba da zna o trudnoći tests- test krvi na svoj GP će vam dati konačnu potvrdu da stavi svoj um na jednostavnost. 'Oni će mjeriti za nivoe HSG, ljudske horiogonadotropina ", kaže Cannon. Iako hormona u vašem tijelu čak i kada nisi trudna, to je kada fetus počinje da raste da počne da se poveća u količini.

ŠTA DALJE?

Vrijeme je da se uozbiljim. Pročitajte naš vodič za ono što ne jedu kada pregnant- kao i ono što treba da se zalihe na - i saznajte kako da ostanu u dobroj formi, a pregnantwith pet saveta od Jessica Ennis.

Vanmaterične trudnoće

ŠTA JE?

Jednostavno, ektopične trudnoće je ono što se događa kada se oplođene jajne implantata sama negdje osim maternici - 95% vremena to znači jajovoda, ali može uključiti cerviksa, carski rez ožiljak ili na jajniku. Javlja se u oko u 80 trudnoća, i, na žalost, to nije moguće sačuvati trudnoće. Zašto? 'Reci jaje ugrađuju u jajovoda, kaže Munira Oza od ektopične trudnoće Trust. 'Jajovoda nije dizajniran da primi sve veći trudnoće kako embriona razvija, to može izazvati cijev pukne, što dovodi do unutrašnjeg krvarenja, krvarenje i, u najgorem slučaju, smrt. "

SIMPTOMI TRUDNOĆE (vanmaterične)

Ali kako da znamo da li jaje kuva naručiti ili negdje zagrijavanja sama ne bi trebalo? Prema Oza, postoje tri ključna vanmaterične trudnoće simptomi paziti:

Neobična vaginalno krvarenje

'Ovo bi mogao biti smeđe ili crvene boje; produženog ili na off spotting; teškim ili blago krvarenje - to je sve što je neobično za tebe ", kaže Oza.

Bol u abdomenu

'Think nelagodnost period tipa u stomaku ili donjeg dijela leđa, ili jednostrana bol ", kaže Oza.

Ramena tip bol

"Ovo je jedinstvena vanmaterične trudnoće simptom", kaže Oza. 'To se događa u kasnijim fazama, jer je uzrokovana unutrašnjeg krvarenja. Ako imate ovaj simptom, odmah potražiti liječničku pomoć. '

Ektopične trudnoće obično se dijagnosticira oko šest tjedana za beton - za vrijeme trans-vaginalni ultrazvuk. "Ovo je mjesto gdje je sonda nalazi unutar vagine da se bliži pogled na reproduktivnih organa", kaže ona. 'U ovoj fazi svog razvoja, postoji razumno priliku da vide embrion. Ako se skeniranje neuvjerljivim, doktori bi normalno provjeriti razine hormona trudnoće u krvi, a zatim učinite ponavljanje skeniranje u kasnijoj fazi. Ako se još uvijek nije pronađen embrija, to bi se opisati kao trudnoće nepoznatoj lokaciji (PUL). '

TRETMAN

Kao što je spomenuto, ektopične trudnoće je nemoguće spasiti i tretmana na raspolaganju zavisi dokle je trudnoća:

Ekspek-

Ovo je najmanje invazivna metoda ", kaže Oza. "Ali to je samo opcija ako ektopične trudnoće je uhvaćen dovoljno rano." To uključuje nivoa praćenje beta hCG hormona trudnoće - ako je opada, oko 50% tih trudnoća će se prirodno u roku od četiri tjedna završiti bez potrebe za intervencijom.

Liječenje

'A droga poznata kao metotreksat će biti propisano ", kaže Oza. "Ovo je folna kiselina inhibitor, koji sprečava trudnoća iz dalji razvoj."

Hirurgija

'To može u rasponu od samo embrion se ukloniti, na celu jajovoda ", kaže Oza. "To se obično obavlja ključaonicu operacije."

ŠTA DALJE?

'Došlo je do vanmaterične trudnoće je 20% fizičkih i 80% emocionalne ", kaže Oza. Što znači? Nemojte potcjenjivati ​​svoj psihološki danak. Prema BMJ istraživanju, 28% žena ispunjava kriterije za post-traumatskog stresnog poremećaja, 32% za anksioznost i 16% za depresiju mjesec dana nakon vanmaterične trudnoće. A, a ne kao jedan od najviše govori o uslovima, sve one osjećaje šoka, tuge, krivnje, nevjerica i anksioznosti često se sama suočiti. Što je gdje ektopične trudnoće Trust dolazi u, pružajući letaka, online informacije, forume, telefon i e-mail zdravlje linija plus pomoćne uslužne Skype. 'Ako ste imali ektopične trudnoće, imate 10% povećan rizik od još jednog ", kaže Oza. "Ali vjerujemo nada je važno; da statistika također znači da ste je dobio 90% šanse od trudnoće se javljaju na pravom mjestu. "


 

Molarne trudnoće

ŠTA JE?

Dok je u većini trudnoća bebe i posteljice će razviti savršeno normalno, u malom broju slučajeva, neće. U potpunom molarne trudnoće, jaje sadrži samo kromosoma od oca - tako da nema bebe. Posteljice, međutim, ne shvataju i brzo razvija, postaje prekriven ciste, nazivaju krtice. U parcijalne molarne trudnoće, jaje se oplođena dva sperme tako sadrži više 23 hromozoma nego što bi trebalo. Posteljice i bebe počinju da se razvijaju, ali kao beba je nenormalan, to će obično ne žive duže od tri mjeseca.

Kao tvoj prosjek mladež kože, ciste da se razvijaju na posteljicu u oba slučaja su bezopasni. Međutim, u nekim slučajevima, oni mogu i dalje rasti, a ako se ne liječi, može proširiti na okolne organe. To je kada stignu organe kao što je mozak koji može doći do ozbiljnih problema. Prema molarne trudnoće, dobrotvorna organizacija pruža informacije i podršku o stanju, rizik od molarne trudnoće stalno povećava nakon dobi od 35 i veći je za sve žene sa niskim unosom vitamina A ili karotena.

SIMPTOMI TRUDNOĆE (MOLAR)

Ovo je zanimljivo. Znaci upozorenja može biti kao suptilan kao bolestan više nego u normalnoj trudnoći ili ako materice je veća ili manja nego što bi trebao biti za gde si u trudnoći. Mladeža imaju karakterističan izgled koji se može podići putem ultrazvuka.

TRETMAN

Važno je da se ukloni što je više molara tkiva moguće - čak i mala količina ostavio iza sebe mogu rasti i širiti preko krvotok u organizmu. Tretmani uključuju medicinsku evakuaciju koriste oralne ili vaginalne tablete ili manje zahvate koji uključuje 'struganje' od relevantnih ćelija iz utrobe. Tokom molarne trudnoće, a posebno veliku količinu trudnoće hCG hormon je proizveden. Post-tretman, nivo ovog hormona će se pratiti - bez trudnoće, trebalo bi da prirodno pasti; ako postoje tragovi molarne trudnoće otišli, oni neće.

ŠTA DALJE?

Doživljava molarne trudnoće jednom, ne znači da neće biti u mogućnosti da doživite normalnu trudnoću drugi put. Prema molarne trudnoće, šansa patnje drugog molarne trudnoće je oko jedan u 100. Ali, kako će bilo rani gubitak trudnoće, postoje emocionalne izazove. Molarne trudnoće pruža informacije i podršku.

Ako mislite da biste mogli biti trudni ili imate bilo kakvih zabrinutosti oko već trudnoća, obratite GP.

Tako da ste ažurirali dijete i fitness plan, sada u borbi protiv vaše ljepote torbu. Evo naših pick od najboljih kozmetičkih proizvoda za nove mame. Hajde, priuštite sebi - i vaša Bump.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Kako se držati pre i posle bebe

Post Zdravlje

Ova moćna posta instagrama ove trudnice objašnjava zašto ne vidite njenu bebu

Post Zdravlje

3 načina za bolji noćni spavanje izbjegavaju krizu u svjetlu spavanja

Post Zdravlje

Najbolje tri vežbe trudnoće treba da radite

Post Zdravlje

Možete li da se čujete srećnim?

Post Zdravlje

10 slika koje konačno dokazuju psi smanjuju stres

Post Zdravlje

Šokantni načini da toksična osoba može uticati na vaš život

Post Zdravlje

Zašto uvek treba da listate instagram za 29 minuta ili manje

Post Zdravlje

Šta uzrokuje pobačaj? Znajte ove 9 okidača

Post Zdravlje

6 načina da smanjite rizik od prediabetesa

Post Zdravlje

Da li je nadgranjenost nadbubrežne nadlaktice uzrokovana težinom?

Post Zdravlje

24 najboljih suplemenata za gubitak masti, metabolički podsticaj i još mnogo toga