Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje

Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje

Stained listova? Uništio novi donje rublje? Što je još važnije, da li je nešto vrijedno brinuti? Pitamo stručnjake

Kod crveno. The Crimson talas. Tetka Flo. To vrijeme u mjesecu. Aka menstruaciju. Kako god vi to zovete, za većinu nas, da ga posjetite svakih nekoliko tjedana je dovoljno dovoljno. Ali šta ako dođe češće od toga? Gledalaca kao Katie Price na crvenom tepihu - nasumce i bez upozorenja? Nema zabave u tome. Za oko 20% žena, neočekivane (ili nenormalan, kao što je obično opisana) vaginalno krvarenje i uočavanje, je redovni stvarnost. Dakle, je uočavanje između perioda nešto brinuti o a šta je uzrokuje na prvom mjestu? Čitajte da biste saznali.

ŠTA SPOTTING periodima znači?

Uočavanje se definira kao krvarenje izvan svog normalnog menstrualnog perioda. To je obično mnogo lakše nego menstruaciju - mislim da je jedva zasićenih panty liner nasuprot natopljen tampon - i mogao bi liče na sve, od nekoliko spotovi svježe crvene krvi ili tamno smeđe pražnjenja na nešto malo teži.

load...

UZROCI SPOTTING periodima

Dobra vijest je da je krvarenje između menstruacije je obično nema razloga za brigu. Evo nekih od najčešćih uzroka:

Vaginalnu infekciju

Ili, da budemo precizni, STI. 'Kod žena, klamidija može uzrokovati nepravilan uočavanje ", kaže seksualno zdravlje medicinska sestra i autor Sexplained Helen Knox. Gonoreja mogu imati isti učinak. Čitajte više informacija o STI simptoma u žena. Mislim da stane račun? Uzmi test bris da saznam sigurno - ili na seksualni zdravlja, GUM klinike, GP operacije, ili preko kod kuće testiranje kit - onda tretirati infekciju s antibiotika.

SEX

Sići a posebno prljava s njim, a vi ćete biti u opasnosti od izazivanja blaga oštećenja sluznice vagine, što može dovesti do uočavanje između perioda. Easy fix. Pare natrag svoj marifetlucima i pustiti da se stvari izliječiti. Radije zadržati seks jednostavno? Vaginalni drynesscan također dovesti do neočekivano krvarenje previše, u skladu sa Miss Tania Adib, konsultant ginekolog u žena Integrirani klinici, može pilule. "Žene u kombinovanom oralni kontraceptiv pilula može razviti cervikalni ektropija, koji je kada su prisutne na vanjskoj strani vrata maternice mekše ćelije iz unutrašnjosti cervikalni kanal", kaže ona. 'To može dovesti do krvarenja nakon seksa. " Saznati da li je to uzrok krvarenje sa grlića materice brisa. Šta onda? Trebalo bi otići na vlastitu - i budite sigurni da nije povezan sa razvojem raka grlića maternice.

load...

AN ENDOMETRIJUMA POLYP

Također poznat kao uterusa polip, ove su mekane crvene izrasline na sluzokožu materice koji se, pogodili ste, skloni krvarenja. 'Oni također mogu izazvati bol koji oseća kao period, iako to nije to vrijeme u mjesecu ", kaže Adib. 'Oni su obično bezopasni. " Ali, ako ste također doživljava super teška razdoblja i abnormalne vaginalni iscjedak, to bi moglo platiti da se odjavio. Oba dijagnoza i uklanjanje polipa može izvršiti putem histeroskopija.

OVULACIONI

'Oko 1 sat - 2% na žene doživljavaju uočavanje sredinom ciklusa, oko vremena ovulacije, kaže Adib. "To je normalno i nema razloga za brigu." I koristan marker ako pokušavate gledati za znakove ovulacije, obvs.

TRUDNOĆA

Možda mislite da je propustila razdoblje je jedan od go-to simptomi trudnoće, ali oko 20% žena zapravo doživljavaju uočavanje za prva tri mjeseca. Poneti? Ako ste igrali je manje nego sigurno nedavno, ne mislim da je "period" je nevin kao što izgleda.

VAŠE KONTRACEPCIJE

Vi već znate da pilula može uzrokovati cervikalne ektropija, ali to nije jedini razlog zbog vaše kontracepcije mogao biti uzrok da uočite između perioda. 'Svi pilule imaju malo različite kombinacije hormona u njima ", kaže dr Daisy Šarer. 'Zajednički nuspojava pilule - kako u kombinaciji pilula i mini-pilula, je nepravilan krvarenje. " Ako je vas izaziva uznemirenost, posjetite svog GP ili klinika za planiranje porodice kako bi razgovarali o drugim metodama zaštite, ili pročitajte ovo, ako si mislio dolaze sa pillcompletely.

JE SPOTTING periodima WORTH brigu?

Češće nego ne, uočavanje nije nikakav razlog da se podigne uzbunu. To je rekao, postoje slučajevi kada to može biti pokazatelj ozbiljnije osnovno stanje. "Jednostavno pravilo je da ako imate krvarenje koje je neobično za tebe, i to ne izmiri, onda je to vrijedno da ga se odjavio", kaže Adib. To je razlog zašto:

RAK GRLIĆA MATERNICE

'Najčešći simptom raka vrata maternice je neuobičajeno krvarenje, uključujući između perioda, nakon seksa i nakon menopauze ", kaže Rebecca Shoosmith, šef službe podrške u raka grlića maternice Trust Jo. "To može biti u pratnji bol ili nelagodnost tokom seksa, donjeg dijela leđa bol i neugodan miris vaginalni iscjedak. ' Ali tvoj posljednji test bris vratio normalan, zar ne? 'Ako osjetite ove simptome, čak i ako ste nedavno imali grlića materice koji je normalan, da ih prijave na GP.

Endometrioza

Kao u Velikoj Britaniji drugi najčešći ginekološki stanju, velike su šanse da ste čuli za termin. Ali, znate li šta je to? Vremena da se nauči. 'Endometrioza je nevidljivi i iscrpljuju stanje u kojem tkivo koje se ponaša kao sluznice materice nalazi se u drugim dijelovima tijela ", kaže učiteljica joge i endometrioze bolesnik, Vickie Williams. "To pogađa čak jedna od deset žena u ovoj zemlji i simptome u rasponu od velike ciste na hronični bol -. I spotting ' To može potrajati žene do deset godina da se dijagnosticira - s toliko uzroka mrlje, to je možda i ne iznenađuje - ali je nedavno objavio novi NICE smjernice će, nadamo se stavi kraj na to. 'Živjeti s endometriozom može utjecati na svim područjima života žene ", kaže Williams. 'Ako se ostavi nedijagnostikovana, to može dovesti do kroničnog umora, poteškoća u trudnoće i nepovratna oštećenja vitalnih organa. " Najbolju knjigu sa svojim GP.

Pobačaj

Dakle, iako smo rekli da je veliki broj žena doživi uočavanje tokom prvog mandata trudnoće, nažalost, to je također jedan od simptoma pobačaja. "Ako žene doživljavaju vaginalno krvarenje u bilo kojoj fazi trudnoće, trebalo bi da u što kraćem roku kontaktirati zdravstveni radnik, 'kaže dr Patrick O'Brien, glasnogovornik Royal College of opstetričara i ginekologa. 'Došlo je pregled i ultrazvuk može odrediti da li je pobačaj se dešava. "

MENOPAUZE

Ne obrano nad ovom posljednji. Prema preuranjena menopauza dobrotvorne The Daisy Network, preuranjene menopauze (ili preranog jajnika insuficijencije kao što je sve više poznat) utječe na 110.000 žena u dobi od 12 - 40, u Velikoj Britaniji. I uočavanje je jedan od ključnih menopauze symptomsto paziti. "U to vrijeme doveli do menopauze, može biti prilično značajne promjene u nivoima hormona", kaže Adib. 'To može dovesti do neredovne menstruacije i krvarenje između razdoblja - toliko da može postati teško odgonetnuti što je period krvarenja i što nije.' Jednostavan test krvi koji meri svoj nivo folikula simulira hormona estrogena i treba riješiti bilo zabune.

Imate još pitanja o dešavanjima na tvoje vagine? Čitajte za krajnji vodič za žensko tijelo, savjeti o ženskom hormonesand činjenice o pojačan sekret.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Menstrualne čaše imaju trenutak. Evo kako je to nositi

Post Zdravlje

Kontracepcija koja bi mogla smanjiti rizik od hvatanja HPV

Post Zdravlje

7 stvari koje ne biste trebali učiniti vašoj vagini

Post Zdravlje

Evo šta želim da ljudi znaju za podršku prijatelja koji prolazi kroz pobačaj

Post Zdravlje

Kako vaš period utiče na vaš trening?

Post Zdravlje

Pitanje: da li vaša težina može uticati na vašu plodnost?

Post Zdravlje

Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate?

Post Zdravlje

Potraga za fizičkom savršenošću proširio se na bradavicu i postaje ekstremno

Post Zdravlje

Moraš vidjeti zapanjujući način kako ova žena dokumentuje njenu dvostruku mastektomiju

Post Zdravlje

Iskusna dvostruka mastektomija jedne žene: modrica, slaba, na vrhu sveta

Post Zdravlje

Objašnjena je veza između herpesa i neplodnosti

Post Zdravlje

Nova mamina sirova fotografija predstavlja realnost rodjenja