Šta bi trebao da bude normalna srčana frekvenca odmora? | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Šta bi trebao da bude normalna srčana frekvenca odmora?

Šta bi trebao da bude normalna srčana frekvenca odmora?

A šta se može dogoditi ako vaš ticker ne tuku do par

2,5 milijardi. No, to nije koliko je star Zemlju je. To je prosječan iznos puta srce kuca u životu, prema American Heart Association.

Breaking ga još više, vaše srce kuca 100.000 puta svaki dan, visina oko 2.000 litara krvi.

Vaše srce stopa diktira tačan broj puta tvoje srce otkucaja u minuti. I dok je određeni broj za to možda neće biti poznato što je, recimo, krvni pritisak ili svoju težinu, i dalje je prilično važno. To je zato što vaše odmorište srce govori mnogo o vašem srčani mišić je u funkciji.

load...

Vaš mirovanja broj otkucaja srca se odnosi na broj otkucaja srca pumpe kada ne vrše sebe-kao kada ste opušteni, u ležećem položaju, i mirno. Vaše srce stopa je obično najniža kada spava ili na drugi način neaktivne, a zatim se povećava sa fizičkom aktivnošću.

 Pogledajte naš Roundup od najboljih Heart Rate Monitori 

Ono što je normalna Resting otkucaja srca?

A normalno odmorište srca je između 60 i 100 otkucaja u minuti.

Imati otkucaja srca u to slatko mjesto je važno, jer se smanjuje potražnja vašeg srčanog mišića, što znači da ne moraju raditi tako teško, objašnjava Kate Traynor, MS, RN, direktor Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Massachusetts General Hospital.

load...

"Misli na svoje srce kao auto i kisika u krvi kao plin. Što brže vozite, više plina koristite (više krvi koja treba da se pumpa). Više gasa znači više posla za srce, koje je mogu staviti u stalnom overdrive ", kaže Traynor.

Ono što je spor ili ubrzan rad srca?

Otkucaja srca da prosjeci iznad 100 otkucaja u minuti se naziva tahikardija. Možete razviti visok broj otkucaja srca zbog stvari kao što su groznica, anemija, dehidracije, ili fizički ili emocionalni stres, koji pokreće oslobađanje borba-ili-let hormon adrenalin.

"Adrenalin je kao benzin na vatru za otkucaja srca", kaže Traynor. To također može dovesti do većih problema-sve od nesvestica do ozbiljnijih pitanja kao što su zgrušavanja krvi koji dovode do moždanog udara, ili eventualno zatajenja srca.

Studija iz 2010. Pokazalo je da ljudi s odmara otkucaja srca na ili iznad 84 otkucaja u minuti preko razmaku od pet godina bili su 55% veće šanse da umru od srčanih bolesti od onih s nižim stopama u mirovanju srce bilo.

S druge strane, odmorište broj otkucaja srca ispod 60 otkucaja u minuti se zove bradikardija, i mogu izazvati nedovoljan protok krvi u mozak.

"Nenormalno niska stopa srce može dovesti do simptoma kao što su umorni, gladni, vrtoglavicu, pa čak može dovesti do gubitka svijesti", kaže Suneet Mittal, MD, FHRS, srčanog ritma društvo.

Možete razviti nizak u mirovanju srce ako uzmete određene lijekove, kao što su beta blokatori za visok krvni pritisak, ili lijekove za hipotireozu. Električne abnormalnosti u puteve srca također može sniziti stopu, previše.

Ali niska stopa odmara srce nije uvijek loša stvar. Izdržljivosti-recimo, biciklisti ili trke-može imati odmara srce stope ispod 40 otkucaja u minuti.

Dakle, iako postoje izuzeci u nekim slučajevima, previše intenzivna atletski uređaj može uzrokovati "sportskog srca", gdje je srce uvećana zajedno sa niskom u mirovanju otkucaja srca-to je generalno dobra stvar za vaše srce stopa na iskriviti niže, a ne viši.

Bez pretjerano, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za održavanje zdravog u mirovanju puls je vježba. Trebalo bi da uključuje i kardio i utezi u svoju rutinu, u ukupnom iznosu od 150 minuta tjedno, kaže Traynor. 

Šta svaka žena treba znati o njoj otkucaja srca

Kako možete saznati Vaš Resting otkucaja srca?

Fitness tragača sa monitora otkucaja srca može biti iznenađujuće precizan. 2017. Stanford Studija je pokazala da je šest od sedam fitness tragača su testirali su 95 posto precizan u mjerenje otkucaja srca.

Međutim, ne treba osloniti na tehnologiju da ti dam mjerenja.

"Najbolji način da se utvrdi svoj mirovanju srca je da nauče da se puls", kaže dr Mittal ". To se može uzeti od opipavanje pulsa na zglob ili vrat."

Evo kako se to radi 

Postavite indeks i treće prste na vratu sa strane vašeg dušnik. Ako želite da provjerite na ručni zglob, postavite dva prsta između kosti i tetive, u potrazi za svojim radijalne arterije koja se nalazi na palac strani ručnog zgloba.

Jednom kada ste pronašli svoj puls, računati broj otkucaja u 15 sekundi, a zatim pomnožite taj broj sa 4 za izračunavanje vaše otkucaja u minuti, u skladu s Mayo Clinic.

Dok je vaše srce stopa može varirati, važno je zadržati zdravu stopu. Jednom kada znate šta je to za vaše tijelo, zadržati kartice. Ako počnete primjetiti promjene sa svojim otkucaja srca, trebate provjeriti sa vama primarnom doktor njegu, pogotovo ako primijetite da dosljedno potapanjem daleko ispod normalnog u mirovanju otkucaje srca, ili česte epizode neobjašnjivih brzo batina.

"Ako ste redovan exerciser, ali početi primjetiti rutinu potrebno više truda, ili ako ste bez daha ili umorniji nego što je normalno za vrijeme treninga, to je vrijeme kod doktora", kaže Traynor.

Plus, nagle promjene u srcu stopa-ili postane presporo prebrzo-treba da izazivaju zabrinutost, takođe, kaže dr Mittal. Pozovite svog doktora da se odjavio.

Ovaj članak izvorno pojavio na muške zdravlje i zdravlje žena SAD-a.

Treba malo treninga inspiracija? Bacite pogled na The Best Ručak Workout, No Skupo Gym Članstvo Requiredand tačan Fitnes That Got Vanessa White Toned Jer ja sam osoba.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Top 10 namirnica za dobar noćni san

Post Zdravlje

Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje

Post Zdravlje

Prva pomoć za mentalno zdravlje: kako tražiti pomoć bez odlaska svom šefu

Post Zdravlje

Šta ne treba jesti kada je trudno - ima više granica nego što mislite

Post Zdravlje

Jedna žena postaje iskrenija o stvarnosti postpartalne kože želuca i šest pakovanja

Post Zdravlje

Znak koji predviđa koliko će dugo ostati plodno

Post Zdravlje

Kako vaši napori da ostanete zeleni mogu da oštete vaš spavanje

Post Zdravlje

Jedan dodatak koji će ove zime sprečiti grip

Post Zdravlje

10 stvari koje niste znali o akupunkturi (ali verovatno treba)

Post Zdravlje

Zašto svi treba da vide sliku ove žene na ovoj slici

Post Zdravlje

Da li je čisto spavanje novo čisto jesti?

Post Zdravlje

Zašto je dugo radno vrijeme gore za vaše zdravlje nego za muškarce