Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate? | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate?

Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate?

Žene su ga koristite za liječenje nuspojave menopauze

Zajedno sa dosadnim brade dlake, vrućine, i tendenciju da se zgusnuti oko sredine, mnoge žene u menopauzi i zaglaviti vaginalnom atrofijom, što znači da su zidovi vagine postaju tanji, kosu, i lakše upale.

Za prilično očiglednih razloga, atrofija teži dovesti do dispareunija, poznatiji kao bolan odnos.

Vaginalni atrofija se događa zato što razine estrogena pasti. "Neke žene dobiti godinu dana nakon menopauze, a neki ne shvatam za 10 godina", kaže Lila Nachtigall, MD, profesor na odjelu za ginekologiju i akušerstvo na NYU Langone zdravlja.

load...

Osim pretvara penetrativni seks u neprijatnu iskustvo, neobrađeni vaginalne atrofije može izazvati svrbež i spaljivanje.

Maziva može pomoći olakšati bol penetracije malo, ali Nachtigall smatra da je prvi terapije treba estrogena.

Čitajte dalje. Šta će period da vam kažem o svom zdravlju

To ne mora nužno značiti uzimanje pilula, pogotovo jer istraživanja su pokazala da postoji mnogo nedostataka u vezi sa oralnim hormonske terapije. Ali rizici lokaliziranih estrogena - kreme, čepići, ili prstena - imaju tendenciju da budu mnogo niža, jer hormon ne treba da ide kroz krvotok da bi, gdje je to najpotrebnije.

Uz ove tradicionalne metode, jedan relativno novi tretman koji je dobijam malo pažnje je laserski terapija zove MonaLisa Touch.

load...

Maria Sofoklo, MD, koji vodi zdravstvena zaštita žena od Princeton, bio je jedan od prvih lekara u SAD-u da se obučavaju na FDA-odobreni mašinu, a ona pjeva svoje pohvale za liječenje i vaginalnu atrofiju i urinarne inkontinencije koja često dolazi uz to.

Tokom tretmana, štap se stavlja u vaginu gdje je, prema Sofokle, laserski čini minijaturnom povrede vaginalne zidove.

"Igla bode pokrivaju samo oko 8% površine vagine, ali tijelo reagira tako što novog kolagena i podsticanje protok krvi, što izaziva reakciju ozdravljenja."

Ovo završava zadebljanje vaginalni zidovi, a služi sekundarni svrhu podupiranja uretre i mjehura, koji često pomaže pitanja inkontinencije.

Za razliku od laser za uklanjanje tetovaža ili obnavljanje laser kože, što može biti prilično bolno, Sofokle kune ovaj tretman ne boli. Za jednu stvar, postoje manje receptore za bol u vagini nego postoje na koži, a ovi laserski "pin kreteni" ne ide veoma duboko.

Čitajte dalje. Zašto neke žene imaju So Much More Trouble zatrudnjivanja od drugih

"Dubina prodiranja je tako minimalna da ne postigne receptore za bol", objašnjava Sofokle. Možda će biti bolje osjećati znajući da tretman traje oko 10 minuta.

Caka je, međutim, da to nije jednokratna stvar. Pacijenti koji se odluče koristiti MonaLisa Touch se preporučuje da potpišu za kurs tri tretmana, razmaku šest tjedana raspada. I cijeli proces može biti potrebno da se ponovi svake godine, iako rezultati variraju.

Nachtigall kaže izgleda tretman da nema nikakve neželjene efekte, a to vredi za neke žene; njena dva pacijenta su probali i imao je dobre rezultate.

Ali to ne radi za svakoga, tako da ćete možda potrošiti puno novca za ništa, a cijene će sigurno biti glavna prepreka za većinu ljudi.

Iz tog razloga, "Mislim da bi to u krajnjoj nuždi za nekoga ko je alergičan na estrogen ili postoji medicinski razlog zašto ona ne može ga koristiti", kaže ona, poput povijesti raka dojke.

Ako nisi kandidat za estrogen terapije i ne mogu priuštiti da granatiraju se za laserski tretman, Nachtigall kaže da bi mogao uzeti u obzir novi proizvod pod nazivom Intrarosa. To je over-the-counter DHEA kapsulu ubacite u vaginu jednom dnevno (DHEA, a "prethodnik" hormona, se koristi od strane tijela za stvaranje estrogena i androgenih hormona).

Bilo da se odlučite da probate neki od ovih tretmana ili samo držati sa puno lubrikanta, možda najvažnija stvar koju možete učiniti je prepoznati da imate pravo na sretan, zdrav seksualni život izvan vaše reproduktivnih godina.

Kao što je Sofokle ističe, vraćajući intimnost sa ženom koja je ranije pronađena seks previše bolno znači "davanje leđima neke od njenog identiteta." A to je važno u bilo kojoj dobi.

Ovaj članak izvorno pojavio na prevention.com

Osjećati kao da vaše tijelo je potpuno izvan ludo? 5 potpisuje hormoni igraju pustoš s njim

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Krv slepog krsta je stvar i treba je videti

Post Zdravlje

Zbog čega žene najviše rizikuju nedostatak gvožđa

Post Zdravlje

Studija sugeriše da pilula može da poveća rizik od raka dojke za 40% - pa koji je dogovor?

Post Zdravlje

Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje

Post Zdravlje

Realnost života sa simptomima endometrioze

Post Zdravlje

7 brutalnih problema sa kožom koje možete dobiti od seksa

Post Zdravlje

Zašto žene stavljaju gnijezda u svojim vaginama

Post Zdravlje

Moraš vidjeti zapanjujući način kako ova žena dokumentuje njenu dvostruku mastektomiju

Post Zdravlje

6 simptoma koje niste shvatili bili su pms

Post Zdravlje

7 mita o vašim ženama u labu su zbunjene

Post Zdravlje

Evo šta želim da ljudi znaju za podršku prijatelja koji prolazi kroz pobačaj

Post Zdravlje

Nauka potvrđuje da vitamini u trudnoći nisu vrijedni