Šta se događa kada se dijagnostikuje pcos | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Šta se događa kada se dijagnostikuje pcos

Šta se događa kada se dijagnostikuje pcos

Kao što je rekao jedan stručnjak hormona - i žena koja je bila tamo

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) utjecaja sve od naših rizik od dijabetesa u našu plodnost. Je neizlječiva jedan utjecaja stanja u pet žena - ali ne znamo koliko o tome kako bi trebalo.

To je razlog zašto je vijest o novom mogućih dijagnoza PCOS čini naslove. Istraživači sa Univerziteta u Atini u odnosu hormona od 23 tinejdžera s PCOS sa 17 zdravih tinejdžera iste dobi i BMI.

Otkrili su da oni sa PCOS imali su značajno viši nivo hormona irisincompared onima koji nisu imali stanje.

load...

Studija je bila mala - i test nije vjerojatno da će se proširiti na vašem lokalnom NHS operacije roku od godinu dana. Kao što je nezgodna stvari stoje dijagnostici PCOS, s obzirom na web simptoma koji definiraju stanje.

Potreban PCOSprimer? Stephen Franks, profesor reproduktivne endokrinologije (hormon Pro da ti i ja) na Imperial College u Londonu razbija ga.

"Mi mislimo da PCOS je dio jednog poremećaja, već zato što je sindrom, predstavlja u niz različitih načina. Niko ne baš ne zna šta je uzrokuje - iako genetski faktori igraju važnu ulogu ", objašnjava on.

Dakle, ono što se događa na hormonalni nivou? 'Najčešće stvar vidimo u krvi hormona je podigao nivo testosterona ili sličnih muških hormona:. Vjerojatno nešto poput 30% više nego u normalnim žena'

load...

"Ali vi zapravo može imati ženu koja ima prilično ozbiljne probleme s neželjenih dlačica i normalno testosterona," dodaje on.

Dijagnoza: TEŠKO

Rachel Hawkes, 34, iskusio teškoće dobijanja PCOS dijagnoza iz prve ruke.

'Imao sam neredovne menstruacije od samog početka, a ja sam otišao u doktora nekoliko puta - ali mi je rečeno da je to normalno i da će samo se smiri. Kada nisu Rečeno mi je da sam bio jedan od onih žena dovoljno sreće da 'redovno nepravilan', 'prisjeća se. Jer ne znajući kad si zbog krvari je NBD, zar ne?

Deset godina kasnije Hawkes je dijagnosticiran. 'Retrospektivno, bilo je lako vidjeti simptoma: iznenada dobija na težini, a ne biti u mogućnosti da ga izgubim; raste nekoliko dlaka ispod chin.had sam znao o stanju, možda su se točkice ", kaže ona.

Problem sa PCOS, Hawkes smatra, je da je toliko mnogo od simptoma čitamo kao naša greška, stvari da se stidi - ili bol-u-posterior nuspojave naseljavaju ženskog tijela.

'Žene odbaciti stvari: Ja sam sa viškom kilograma jer sam lijen, ili ne ostvaruju dovoljno. Imam akne, jer ja ne jedem u pravu - ili sam previše pod stresom ", dodaje ona.

Tonik? Govori. Skinuvši riječ 'jajnici' od nečega što bi trebalo da bude izgovorio tihim tonovima je misija u toku - ali onaj koji se isplaćuje.

'Globalna procjena koliko žena ima PCOS je otišao iz jedne od deset žena, jednom u pet godina. To je zato što su žene se preciznije dijagnosticiran i mlađi doktori dolaze putem, i stavljanje van bolje informacije ", kaže Hawkes.

Kako se ponašati

Ako ste uočavanje znakova PCOS: rijetki perioda; akne; problema gubljenje težine; rast viška kose (zabavno, zar ne?) dobiti sebe specijalisti

'PCOS se često dijagnosticira vaš GP. Oni će vas pitati ako imate nepravilan ili rijetka razdoblja - kao i ako ste se borili s neželjenih dlačica ", kaže Franks.

'Kada imamo radna dijagnoza sindroma policističnih jajnika onda možemo mjeriti razne hormona - uključujući i testosterona. Na kraju, vaš GP će organizirati da postoji ultrazvuka za potvrdu dijagnoze, "dodaje on.

A kada imaš dijagnozu? "Onda ćemo prilagoditi tretman za pritužbe određenog pacijenta. Ako je to čudan i nepredvidiv periodima zatim kontrolu da i često kombinirani oralni kontraceptiv - sa estrogena i progesterona - je najbolja opcija ", kaže Franks.

Što se tiče nepoželjan dlaka? "Koristimo kombinovani pristup; suzbijanje količinu testosterona proizvode jajnici sa kombinovanom pilula, kao i dodavanje anti-androgen (čitaj: muški hormon) agent - često spironolakton ili ciproteron - koji blokiraju efekte testosterona na čestice kože i kose, "objašnjava on.

REČ na težini

Uloga masti u organizmu je težak problem kada je u pitanju PCOS - sa mnogim ženama koje prijavljuju debljanje i teškoće izgubili.

'Neki dokazi ukazuju na to da žene sa sindromom policističnih jajnika su skloniji dobija na težini, kaže Franks -' ali ono što znamo je da je veći neko dobije, težim njihovi simptomi postati. "

Kako? 'Ovaj višak masnoće povećava nivo muškog hormona testosterona koja je dostupna na tkiva. Testosteron je nosio u krvi, baferovani od proteina pod nazivom "seks hormon binding globulin", kaže Franks. "Dakle, imate veći SHBG, manje slobodnog testosterona može utjecati na tkiva. Kada ste gojazni, vaš nivo SHBG imaju tendenciju da bude niža ", objašnjava on.

Suština: pratite svoje simptome; doći do vašeg GP; tretirati vaše tijelo dobro tokom - i pokušajte da ne sekiraj se zbog promjena koje su izvan vaše kontrole. Ljubaznost je ključ.

Imate PCOS? Pročitajte više o tome zašto 'pred-dijabetes' mora biti na svom radaru. 

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 bita vijesti koje će vam pomoći u toplotnom talasu

Post Zdravlje

Simptomi nestanka: znaci nisu uvek očigledni

Post Zdravlje

Vrijeme sjaja: blog 4

Post Zdravlje

5 hranu prirodno visoko u probiotici

Post Zdravlje

4 uzroka podmazivanja tamnih krugova osim umora

Post Zdravlje

14 hrana koja se bore protiv prolećnih alergija

Post Zdravlje

Da li vas lažno božićno stablo čini bolesnim?

Post Zdravlje

Šta je vaginalna laserska terapija, i ako pokušate?

Post Zdravlje

3 zajednička mita o bakterijama - uništena

Post Zdravlje

6 uobičajena pitanja o vagini koje ste previše zbunjeni da pitate

Post Zdravlje

Probao sam da spavam dve nedelje - evo šta se dogodilo

Post Zdravlje

Pokušao sam da uzmem 20-minutni napi svaki dan i to se dogodilo