Šta se stvarno dešava sa vašim telom kad imate pms | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Šta se stvarno dešava sa vašim telom kad imate pms

Šta se stvarno dešava sa vašim telom kad imate pms

Šta se dešava u tom paklenom periodu uvod.

Kao žene, mi smo toliko sreće zar ne? Jednom mjesečno naše jaje koja je hlađenje u našim materici za nekoliko sedmica odluči da je vrijeme da se napravi brzo izlaz. I bum, grčeve u stomaku, neraspoloženje, slučajni emocije, želeći da jedu čitav frižider i još početi.

Mogli bismo kukaju, ali mi smo tolerantni i prihvatiti da je ovaj dio ženstvenosti i malo je što možemo učiniti u vezi toga. U stvari, najvažnija stvar koju možemo učiniti je shvatiti to.

Ispod ti je korak-po-korak plan periodu tako da znate šta PMS radi svoje tijelo.

load...

Vaš mozak hipofize istovaruje dva brza-glume agenti, folikul-stimulirajućeg hormona i luteinizirajući hormon, u krvotok. Oba direktnim poruke svojim jajnici: Baci paket!

Poruka primljena. Vaš jajnici odbaci svoje najzrelije jaje u jajovod. Ovo nije F1, iako; putovanje koje jaje na matericu će trajati nekoliko dana.

U međuvremenu, vaš jajnici poveća proizvodnju estrogena. Hormona signali sluznice materice za početak izgradnje odgovarajući dom za embrion.


Kao materice gradi tkiva i dotok krvi, vaši jajnici oslobodi ključ trudnoće-podržava hormona progesterona. Vaša tjelesna temperatura može porasti za nekoliko stepeni, iako možda nije ni primetio. Ostali neželjeni efekti, međutim, nisu tako benigne.

load...

Progesteron i goriva proširenje mlijeka kanala u grudima. Šanse su, tvoje sise su sada otečene i Achy. (Žene na pilule mogu biti pošteđeni tom smislu.)

Progesteron može ometati određene hemikalije u mozgu, uključujući i raspoloženje regulira hormon serotonin. I to može stimulirati amigdale, mozak struktura vezan za emocije. Rezultat je dva šarmantna PMS simptoma: razdražljivost i nervozu.

U međuvremenu, estrogena i progesterona su naporno na poslu priprema matericu. Vaš crijeva može malo opustiti da bi prostor za uskoro biti okupacijom maternice. Dok su se proširiti, i ti (yup, govorimo nadutost i plin).

Promjene u insulina osjetljivosti takođe može da izazove žudnju hrane. Sjajno.

PROČITAJTE: QI se stvarno za seks kad sam na menstruaciju. Je li to normalno?


To unfertilised jaje je čekao dovoljno dugo, i materici čula tolika buka je bilo uzalud. Vaš estrogena i progesterona nivoa padaju, zajedno sa-hura! Većina upravo dolazi PMS simptoma.

Ipak, zabava nije sasvim gotova. Vaš uterusa ćelije počinju otpuštanja kemikalija pod nazivom prostaglandina koji pomažu skidaju višak krvi i tkiva. Oni prisiljavaju mišiće maternice ugovora-proces inače poznat kao grčevi.

Upalni u prirodi, prostaglandini mogu izazvati mučninu. (Njihova proizvodnja se često može obuzdati od vježbi ili anti-upalnih lijekova, kao što su ibuprofen.)

Iako možda osjećati kao da šiklja danima, prosječna gubitak krvi tokom perioda je negdje između nekoliko kašike i kup.


Stigao si! Ali ikada optimisti, vaš jajnici početi polako priprema naredne jaje za puštanje na slobodu tako proces može ponovo početi.

Izvori: Serdar Bulun, MD, Northwestern University; Robert Casper, MD, University of Toronto; Nicholas Panay, MRCOG, Chelsea i Westminster bolnici, London

Ovaj članak orignally pojavio na womenshealthmag.com

Uživali u ovom? Odlazak Što treba znati O Weight Gain Tokom menstruacije

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Model je označio prevelike apsurdne industrijske standarde u savršenom video zapisu

Post Zdravlje

Advokat za samo-ljubav koristi instagram da savršeno pokaže šta depresija stvarno izgleda

Post Zdravlje

Možeš li da trpite zbog iscrpljenosti?

Post Zdravlje

24 najboljih suplemenata za gubitak masti, metabolički podsticaj i još mnogo toga

Post Zdravlje

3 uspešna načina da se bavite ibs

Post Zdravlje

Kako smanjiti stres i povećati povjerenje na posao

Post Zdravlje

5 briljantnih saveta za mamu

Post Zdravlje

11 slučajnih razloga zašto je vaš period potpuno nestanak

Post Zdravlje

Estée lauder otkriva kampanju podizanja raka dojke 2018. godine sa Elizabeth Hurley

Post Zdravlje

Ispitivano kako se osloboditi nadimanja? Isprobajte ove 27 nadahnutih stomaka

Post Zdravlje

Kako vaš period utiče na vaš trening?

Post Zdravlje

Količina spavanja koja vam više dovodi do bolesti