Šta uzrokuje pobačaj? Znajte ove 9 okidača | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Šta uzrokuje pobačaj? Znajte ove 9 okidača

Šta uzrokuje pobačaj? Znajte ove 9 okidača

Da li ste znali četvrtine svih žena će pobaciti u životu? To je vremena za razgovor

Pobačaj. Kada ste poslednji put pričati o tome bez osjećaja ogromnu smislu emocija? Juče? Prošle sedmice? Prije godinu dana? Err, nikad ne?

Jedan od četiri trudnoća završava pobačajem. Ne bi trebalo da pobačaj i šta izaziva pobačaj biti teme koje su na otvorenom?

Pogotovo što je, u skladu sa Imperial College London, pobačaj može imati sličan utjecaj na mentalno zdravlje kao PTSP-a. ICL istraživači su otkrili gotovo 40% žena doživjela simptome kao što su krivica, flešbekova i loše spavati nakon pobačaja. I niko ne bi trebao proći kroz to sama.

load...

Jednostavno rečeno, a pobačaj je ono što se događa kada beba - fetusa ili embrija - umire u materici pre 24. Nedelje trudnoće.

A nevjerovatnih 80% pobačaja javljaju u ranim fazama trudnoće (tako prije Šuška 12 sedmica oznaka, kada je većina buduće mame drže svoju bebu novosti u tajnosti) - možda zbog pobačaja su tako malo pričali; kako počnete razgovor kada nijedan od vašeg kruga znao da si trudna na prvom mjestu?

Ali, sa izreka "To je dobro da razgovaramo 'zvoni istina - više studije su slavili prednosti govori kao oblik terapije - da je vrijeme da se probije tišinu.

ŠTA IZAZIVA pobačaj?

Upoznajte neke od okidača...

One koje ne možemo kontrolirati

load...

GENETIKA

Kao što su sportske grudnjake i kola, nisu svi embriji i fetusi su izjednačeni. U stvari, kaže Ruth Bender Atik Udruženja spontani pobačaj, više od polovine svih pobačaja doći jer beba ne razvija normalno od samog početka i ne može opstati. "To bi moglo biti zbog kvara u ćeliji jaje ili spermatozoid", kaže ona.

HORMONI

"Žene s vrlo neredovne menstruacije može teže da zatrudne, a kada to učine, oni su češće pobaciti", kaže Bender Atik. Razlog? To baš i nije poznat, ali je veza između vremena začeća i pobačaja je jasan.

BLOOD

Ili zgrušavanja u krvnim sudovima - ili "sindrom ljepljive krvi ', da budemo precizni. "Problemi u krvne sudove koji snabdevaju posteljica može dovesti do pobačaja, posebno ako je zgrušavanja krvi više nego što bi trebalo", kaže Bender Atik.

ANATOMIJA

"Ako je cerviks je slaba, može početi da otvorite kao materice postaje teže u kasnijim trudnoće", kaže Bender Atik. "Ako materice ima nepravilan oblik, možda neće biti dovoljno prostora za bebu da raste. Oba mogu izazvati pobačaj. ' Do ranije ove godine, to je i mislio da mioma - bezopasne izrasline u materici - bili su i pobačaj okidač Međutim, studija od 10 godina iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt je pronašao nose bez ikakvih dodatnih rizika..

I one koje ste (možda) CAN

AGE

To će doći kao nikakvo iznenađenje da koliko imate godina kad padneš trudna ima važnu ulogu kada je u pitanju pobačaj. Prema dr Patrick O'Brien, glasnogovornik Royal College of opstetričara i ginekologa, pričekajte dok se ne 30, a imate rizik od pobačaja 20%; ostaviti na 40 - i to je više nego udvostručen na 50%. Ti matematiku.

TEŽINA

Prema Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, žene koje su neuhranjena prije nego što postanu trudne su 72% veće šanse da pate pobačaja u prva tri mjeseca trudnoće, dok je fakultet Sveučilišta Stanford Medicinski naći da si i na povećan riskirati ako ste gojazni.

DIJETA

Žena gorivo se kofeina? Bojim se da je vrijeme da se smanji. Samo 200 mg kofeina dnevno (oko dvije šalice kave) može udvostručiti rizik, kaže istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology.

FITNESS

I, prije nego što mislite da postaje aktivna volja svoj rizik, stani. Iako je studija provedena od strane University of Southern Denmark otkrili da energične aktivnosti (tenis, HIIT) u ranoj fazi trudnoće može povećati pobačaja, umjerena i nježan treninga (plivanje) nije. Osim toga, kaže španski istraživači, redovno umerenog vežbanja u trudnoći ima višestruke prednosti: može smanjiti rizik od preeklampsije, gestacijski dijabetes, carski rez, leđa i bol u zdjelici i urinarne inkontinencije. Nastavimo sa našim vodič o tome kako u formi tokom trudnoće.

INFEKCIJA

'Minor infekcija kao što su kašalj i prehlade nisu štetni, ali visoke groznice može izazvati pobačaj ", kaže Bender Atik. Smanjili rizik sa ovih pet namirnica da se zaustavi vas muka.

Mislim da znate dovoljno o ženskoj hormonesand dolaze sa tabletu? Educirajte se na žensko zdravlje.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Jennifer Lawrence poziva reportera da živi život iza telefona

Post Zdravlje

Vrijeme sjaja: blog 2

Post Zdravlje

Najbolje tri vežbe trudnoće treba da radite

Post Zdravlje

Zašto biste se osećali nisko ako uzimate pilulu

Post Zdravlje

5 stvari koje svi mogu učiniti da upravljaju stresom, od strane julie montagu

Post Zdravlje

Zašto račun o Instagramu imam spontani splav je najhrabrija upotreba društvenih medija

Post Zdravlje

Kako vaši napori da ostanete zeleni mogu da oštete vaš spavanje

Post Zdravlje

Estée lauder otkriva kampanju podizanja raka dojke 2018. godine sa Elizabeth Hurley

Post Zdravlje

Ne mogu da spavam? Probajte ove prirodne lekove

Post Zdravlje

Iznenađujući efekat društvenih medija na nivo stresa

Post Zdravlje

5 najboljih buggy prijateljskih trčanja

Post Zdravlje

Kako sam trenirala sa težinama tokom i nakon trudnoće