Su tamponi loši za vas? | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Su tamponi loši za vas?

Su tamponi loši za vas?

Neki tvrde da su nezdrave, ali postoji više priča.

Između pojava "organski" tampona i Kourtney Kardashian kaže da KUWTKlast godine da ona ne koristi tampone jer misli da oni nisu "zdravi", možda ste počeli da se pitaju: Da li su tamponi loše za vas?

Naravno, čuli ste da je upotreba tampona koju možete staviti na mali rizik od razvoja potencijalno opasnih infekcija zove toksični šok sindrom (TSS). "Kada tamponi se ne koristi kao što je i ne menjaju se kako je naznačeno svakih osam do 12 sati, postoji rizik od toksičnog šoka sindroma", kaže Jessica Shepherd, MD, asistent profesora kliničke ginekologiju i akušerstvo i direktor minimalno invazivne ginekologiju na Univerzitetu Illinois College of Medicine u Chicagu.

load...

TSS može dovesti do upale, pa čak i do otkazivanja organa ako je uhvaćen u vremenu. Ali opet, TSS je rijetkih prema istraživanju iz University of Minnesota, otprilike jedan od svakih 100.000 žena koje koriste tampone ugovor TSS svake godine (to je 0.001 posto korisnika tampon, BTW).

Pročitajte: 6 stvari koje boje Period Blood kaže o vašem zdravlju 

Tamponi mogu vas ostaviti otvoren za bakterijske infekcije, ako ste zaboravili da imate jedan u i ostavite ga tamo, kaže Shepherd. Međutim, ona ističe, tamponi su "relativno siguran" i "samo izazvati probleme kada se pravilno ne koriste ili kao režiji".

Možda ste čuli da su sastojci u tamponi su potencijalno problematični, ali Lauren Streicher, MD, profesor kliničke ginekologiju i akušerstvo na Northwestern University Feinberg School of Medicine, kaže da je to stvarno nema razloga za brigu. Prema FDA u SAD-u, kojim se uređuje tamponi, proizvodi izrađeni su od pamuka, rayon, ili spoj dva, uz napomenu da Rayon je izrađena od celuloznih vlakana potiče iz drvne celuloze.

load...

"U ovom procesu, drvne celuloze blanširanu", objašnjava FDA. U prošlosti, proces bijeljenje je preduzela neke topline za potencijalno kao izvor tragove dioksina (toksičnih kemijskih spojeva koji mogu uzrokovati reproduktivne i razvojne probleme), ali FDA napominje da metoda za izbjeljivanje se više ne koristi.

Glasi: Koliko zaista znate o Vašoj menstrualnog ciklusa

"Rayon sirovi materijal koji se koristi u SAD-tamponi se sada proizvodi pomoću elementarni hlor ili potpuno hlor izbeljivanje procese", kaže FDA, dodajući da tamponi koji su potpuno hlor mogu koristiti vodikov peroksid kao sredstvo za izbjeljivanje.

"Nema toksina, bez kemikalija", kaže Streicher. Samo kloni mirisnih tampona: Oni mogu izazvati vulve iritaciju, kaže ona.

Ako ste zainteresovani za korišćenje alternativu tamponi, stručnjaci kažu da treba ići na to-jednostavno ne učine, jer se bojite tamponi su loše za vaše zdravlje. "Ako neko želi koristiti menstrualne kup, jer je to dobro za okoliš, pra-ali to nije zdravije za njih", kaže Streicher. "Nema mana koristeći običan tampon."

Za više savjeta o tome kako se nositi svoj "put u mjesecu 'glasi: Evo šta treba da znate o Weight Gain Tokom menstruacije

Ovaj članak prvi put pojavio na žensko zdravlje SAD

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Najbolje tri vežbe trudnoće treba da radite

Post Zdravlje

Simptomi hlamidije: kako prepoznati znakove

Post Zdravlje

5 žena deli ono što je stvarno poput menstrualne čaše

Post Zdravlje

Koji je vremenski period za vas? Istražuje

Post Zdravlje

7 stvari koje vaš doktor želi da znate za vaše vaginalno zdravlje

Post Zdravlje

Objašnjena je veza između herpesa i neplodnosti

Post Zdravlje

6 stvari o boju vašeg perioda krvi govore o vašem zdravlju

Post Zdravlje

Nauka potvrđuje da vitamini u trudnoći nisu vrijedni

Post Zdravlje

Oslobađanje bolova u periodu: 15 trenutnih popravaka

Post Zdravlje

Natalia vodianova razgovara o periodu stigme - i osvježavajuće je iskreno

Post Zdravlje

7 razloga da je vaš period teži nego obično

Post Zdravlje

Spotiranje između perioda? Zbog toga imate neočekivano krvarenje