Tačno šta da radite ako zaboravite da uzmete pilulu za kontrolu rađanja | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Tačno šta da radite ako zaboravite da uzmete pilulu za kontrolu rađanja

Tačno šta da radite ako zaboravite da uzmete pilulu za kontrolu rađanja

Prije svega, duboko.

Bez obzira koliko je hiper-organizovan ste, tu će sigurno biti dan kada se uzme vašeg rođenja controlpill ravno-up klizi svoj um, ili poremećaj u svoj raspored kuca li ti bezobrazni groove. Shvativši postoji jedna mnogo pilula u paket mogu poslati čak i najracionalniji žena u spiralu panike i očaja, gdje je odgovorio samo je pitanje koju želite: I šta sad?

Šta se dešava kada PROPUSTITE pilulu

Kada ste na kombinaciji pilule, koji se sastoji od estrogena i progestogena, te hormonesprevent mjesečne oscilacije u lučenje hormona koji dovode do razvoja jaja, a za uzvrat, ovulacije. "U progesteron komponenta sprečava ovulaciju, dok je estrogena komponenta prvenstveno sprečava izbor i pojave dominantnog folikula koji proizvodi jaje", kaže Melissa Peskin-Stolze, MD, ginekologa na Stony Brook University Hospital u New Yorku.

load...

U međuvremenu, pilule progesteron samo rade po zadebljanje cervikalne sluzi (za obranu od sperme) i razrjeđivanje endometrija obloge (što ga čini manje prijemčivi za oplođeno jaje).

"Tablete su formulisana tako da će hormoni biti na terapeutski razini za samo 24 sata", kaže Elicia Harris, MD, potvrđena odbor-ginekologa na žensko zdravlje Advantagein Indiana. "Kada ste propustili tabletu, vaš nivo hormona će pasti ispod terapijske nivou, što čini podložnim trudnoće ako imate odnos u tom trenutku." Možete također primijetiti neke male hormonalne promjene poput mučnine, glavobolje, a neki blago krvarenje.

ŠTA URADITI kada propustite kombinacija PILL

Najbolji način djelovanja zavisi od dva faktora: koliko pilule su propustili i kada je uređaj u ciklusu su propustili. "Ako je jedan pilula propustili, ništa se ne događa i da bi trebalo da ta pilula čim se sjećate, onda je vaš sljedeći tabletu u uobičajeno vrijeme", kaže Peskin-Stolze. Ako je blizu vrijeme da bi normalno slikanje naredne tabletu, uzmite oba u isto vrijeme. Backup kontracepcija se obično ne potrebno u ovom slučaju, ali možda želite da ga uzeti u obzir ako ste propustili tablete ranije u paket, ili u prošle sedmice prethodnog paketa. Nastaviti uzimanje ostatak paketa, kao i obično.

load...

Ako propustite dva pilule i propustiti ih rano u ciklusu (mislim: prve dvije sedmice), proboj ovulacije mogu nastati zbog nemogućnosti organizma da suzbije hormona za stimulaciju, kaže Peskin-Stolze, u kojem slučaju bi trebalo stići uzimajući dvije tablete za naredna dva dana, uzeti ostatak paketa, kao i obično, i koristiti backup kontracepcije za narednih sedam dana.

Ako propustite dva pilule u trećoj nedelji, ili ako je više od dva hormonalnih pilule su propustili u bilo kojem trenutku, trebalo bi pokrenuti rezervnu kontracepciju odmah i započeti novi pilula spakovati isti dan, kaže Peskin-Stolze. Jednom kada se pokrene novi paket, nastavite sa backup kontracepcija za narednih sedam dana.

ŠTA URADITI KADA propustite samo progesteron PILL

Postoje dva različita tipa samo progesteron pilule-a 12-satni pilula koje se moraju uzeti u roku od 12 sati od u isto vrijeme svaki dan, a tri sata pilula koje se moraju uzeti u roku od tri sata u isto vrijeme svaki dan. Ako se uzme izvan ovom vremenskom periodu, hormoni može pasti ispod terapijske prozor, podiže rizik od trudnoće, kaže Harris.

Ako ste manje od tri sata kasno uzimanja-ili manje od 12, u zavisnosti od vi brand uzimanje-onda uzeti kasno pilulu čim se sjetiti da, snimili drugu pilulu kada normalno bi, i nastavite sa ostatak pilule paket kao i obično. U većini slučajeva, drugi oblik kontracepcije nije potrebno, ali smatram backup zaštitu ako ste hronično pilula-forgetter.

Ako ste više od tri sata je kasno-ili više od 12-uzeti jednu tabletu čim se sjećate (čak i ako ste propustili više od jedne), a zatim uzeti sljedeći pilulu kada normalno bi, i nastavite sa uzimanje ostatak svog pilule paket kao i obično. Jednom se sjećate da ste propustili tabletu, koristite backup kontracepcije najmanje naredna dva dana, koliko je potrebno 48 sati za samo progesteron pilule da preuzme punu snagu. Bez obzira na to gdje se nalazite u tabletu paket, koristite ove strategije.

Kako znati da ako vam je potrebna hitna kontracepcija

"Ako mislite da ne može biti zaštićen zato što nisu uzimali ispravno pilule, treba uzeti hitnu kontracepciju", kaže Peskin-Stolze.

(Na primjer, ako ste propustili dva ili više pilula u prvoj sedmici u combo-pilula paket i imali nezaštićeni seks tokom prethodnih sedam dana, ili u toku dva dana nakon što je nestao tvoj progesteron samo pilule-pogotovo ako zaboravljanja pilule je redovna stvar.)

EK je dostupan bez recepta i treba uzeti u roku od 72 sata od nezaštićenog seksa za sprečavanje trudnoće, kaže Harris.

Donja granica?

Ovo su samo opšte preventivne smjernice-različitih marki kontracepciju imaju različite hormonalne formulacije. "Neki pilule imaju jedan kontinuirani nivo hormona u cijeloj paket, i druge pilule imaju tri nivoa hormona tokom", kaže Harris. Ali bez obzira na tabletu si na, treba poduzeti sve aktivne pilule u isto vrijeme svaki dan (samo opcionalno pilule za preskakanje su placebo).

Na kraju krajeva, ako niste sigurni šta da radi i pamflet u tabletu paket ne smanji, to je najbolje prijave sa svojim doc za konsultovati. A ako imate problema na umu svakodnevno pilula bez obzira koliko alarma postavite, uzeti u obzir alternativne metode kontrole rađanja, kao što je spirala, kaže Harris, koji ne zahtijeva usklađenost dana u dan i malo više oslobađanje u um (i seksualni život).

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje SAD-a.

Znate li dovoljno o svojim kontrola rađanja pilule? Je Vaš kontrola rađanja pilule Stvarno Making You dobiti na težini? Ili postoji takva stvar kao o kontroli rođenja predugo?

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Probni i testirani način za odlaganje perioda od vaše odeće

Post Zdravlje

5 činjenica o zdravlju vagine koje svi trebaju znati

Post Zdravlje

Koji je vremenski period za vas? Istražuje

Post Zdravlje

Ono što vaš dosledan period krvi znači vaše zdravlje

Post Zdravlje

Pijenje velikog broja zelenog čaja može se zbuniti s vašom plodnošću

Post Zdravlje

Lažni vodič za prebrojavanje vašeg menstrualnog ciklusa

Post Zdravlje

Ovaj doktor ima najbolju poruku za svakog čoveka koji je ikada kritikovao žensku vaginu

Post Zdravlje

Da li vam kontrola roditelja stvarno teži?

Post Zdravlje

Su tamponi loši za vas?

Post Zdravlje

Zbog čega žene najviše rizikuju nedostatak gvožđa

Post Zdravlje

Da li ova virusna slika prikazuje normalnu matericu i menstruaciju uterusa?

Post Zdravlje

6 vrsta čudnih (ali i kul) stvari koje niste znali za spermu