Unitasking: tajna turbo punjenja vaše produktivnosti | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Unitasking: tajna turbo punjenja vaše produktivnosti

Unitasking: tajna turbo punjenja vaše produktivnosti

Zaboravite multitasking - ako želite da se s *** učiniti, učinite to jedan po jedan.

Zamislite ovo: to je 10:00, a vi ste dodijeljena izvještaj napišem prije EOP. Dok to radiš, ipak, vi ste također dobili da odgovorim na vaše e-mailove, knjiga na sastancima, vaš online bankarstva i vezu sa svojim prijateljicama za subotu brunch. U međuvremenu, ti su bombardovani poplavu e-pošte, kalendara upozorenja, tekstova i obavještenja društvenih medija.

Prije nego što vam je poznato, to je 17:00, osećate Unhinged, ti si pola učinio gomilu stvari - a vi ni blizu završio sa tom izvještaju. Zvuči poznato?

Već dugo vremena, multitasking je viđen kao zlatno dijete produktivnosti i efikasnosti. To je atribut gotovo nikad stao CV. Žene, posebno su stereotipno poznati po svojoj sposobnosti da žonglira brojnih zadataka odjednom.

load...

Ali u stvarnosti, koliko je efikasan je multitasking na uzimajući radio stvari? Koliko vaše stalno raste to-do liste Da li stvarno završiti? Ti krckaju 15 malo zadataka, u međuvremenu postizanje pored ništa. Znam da ovo: biti zauzet radi nottranslate produktivnosti. 

Studije pokazuju multitasking zapravo smanjuje koncentraciju, progresivno pogoršava tokom vremena. Istraživanje Univerziteta Stanford je našao radi previše stvari odjednom smanjuje sposobnost da razlikuje važno i nevažno informacije. Umjesto da se koncentriše na zadatku pri ruci, mozak fokusira svoju pažnju na stvari koje još si da radiš.

load...

Dakle, umjesto da svoju punu pažnju na pisanje taj izvještaj, u pozadini vašeg uma, vi mislite, "Moram da se setim da prenese najam novac moj gazda." A ti na kraju nisu imali ništa uradio.

Multitasking na redovnoj osnovi smanjuje vašu sposobnost da završi zadatke. Tako da vaše pažnje kao bubanj benzina. Da bubanj ima dovoljno goriva da se jedan automobil od A do B. Ali ako distribuirati taj benzin između, recimo, pet automobila, onda sigurno, oni bi se staze, već zato što nemaju dovoljno goriva svaki, oni 'ću prestati manje od svoje odredište.

Multitasking usporava moždanu aktivnost, kaže Univerziteta u Londonu studija. Istraživači su otkrili da samo radeći dvije jednostavne zadatke - kaže texting i slanje e-poštom - istovremeno, vaš IQ može se smanjiti za 10 bodova. Deset poena! I to stvara domino-efekt: povećan stres, mentalne nejasnoće, problemi sa spavanjem, kroničnog umora.

Ali postoji način da se riješi ovaj problem: unitasking. Moramo da prekvalifikaciju naš mozak da se u potpunosti fokusirati na jednu stvar u jednom trenutku, uranjajući se na zadatak pri ruci, a ne dopuštajući sebi da postanu ometen vanjskim faktorima - ne e-mail, bez tekstova, bez društvenih medija. Možda zvuči nelogično, ali radi stvari linearno, jedan za drugim, umjesto da radi na nekoliko stvari istovremeno, je najproduktivniji i kohezivne putu do posla.

Isprobajte ovih pet koraka do unitasking u kancelariji:

1 Izdvojiti vrijeme svaki dan u svom rasporedu da unitask

Ne možete očekivati ​​da će prvo glava zaroni u unitasking cijeli radni dan - još. Start mala; na isti način na koji bi blokirali sat vremena za sastanak klijenta, trebali izdvojiti u periodu od timeeach dana da rade na posebnim zadacima koji zahtijevaju vašu punu pažnju - bez prekida. Na primjer, istraživanje studija slučaja između 10:00-11:00.

2 De-nereda vaš desktop

Jesi li ti jedan od onih ljudi koji ima oko 12 tabova otvoreno u jednom trenutku? Iz provjeru Gmail i Facebook poruke guglati koji filmovi su nominiran za Oskara i potezanjem Pinterestfor večeru inspiracija. Sada razmišljam o tome koliko posao zapravo sredila? Vjerojatno ne toliko. Dakle, dok radite na zadatku, zatvorite sve prozore i kartice koje ne trebaju i samo jednu stvar otvoreno pred vama. Ovo će smanjiti digitalni ometanja natječu za svoje vrijeme.

3 Isključite sve digitalne upozorenja

Onemogućiti svoj digitalni upozorenja za određene periode u dan. Realno, verovatno treba da napusti svoj kalendar upozorenja, ali početi stavljanjem svoj telefon na "Do Not Disturb" modu. Razmislite o tome koliko puta dnevno budeš rastrojen na poslu kada vaš telefon ne upali sa nekim slanjem Snapchat, igrajući potez na Words With Friends ili 45 WhatsApp grupa poruke koje dolaze putem o planiranju rođendan svog prijatelja.

4 Planiranje vrijeme da provjerite svoje poruke

I svoju e-mail obavijesti na računaru? Isključite tu dosadnih pop-up prozor koji se pojavljuje svaki put kad dobijete novu e-poštu. Postaviti sebi vremena da provjerite e-poštu svakih sat vremena. Možete ići korak dalje i dodati napomenu u vašem e-mail potpis koji kaže da provjerite e-poštu povremeno tokom dana, prejudiciranje potrebu za vas da hitnu reakciju.

5 Uzmite 'unplugged' break

Nemojte zaboraviti da se protežu vaše noge. Zapamtite, vaša pauza je nagrada - ne prekida. Diži sjedište i ponuditi da učine čaj krug za svoje kolege. Ili neka tehnologija posao za tebe. Postoji gomila korisnih web stranica i aplikacija koje vam mogu pomoći provjeriti. Pokušajte Stretch sat, koji vam omogućava da podesite slomiti podsjetnike afterwhich, video će se pojaviti u streč možete učiniti na vašem stolu. Ili NowDoThis, što je lista jedan-na-a-time-do koje kontrolira multitasking vi pustiti unos popis zadataka, ali samo pokazuje jedan zadatak u vrijeme i morate dovršiti svoj trenutni zadatak prije nego što pređemo na sljedeći.

Kao i svaka nova navika, rade stvari linearno će se navići. Ali drži ga, budite strpljivi i uskoro ćete primijetiti da si oranja kroz višestruke zadatke unitasking.

Pogledajte ovih pet koraka preuzeta iz nove knjige Unplugged: Kako Live sabran u digitalnom svijetu po Orianna Fielding (Carlton, $ 12.99). Dostupan sada.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Estée lauder otkriva kampanju podizanja raka dojke 2018. godine sa Elizabeth Hurley

Post Zdravlje

Rituali spavanja Annie Clarke aka um tela

Post Zdravlje

Iznenađujući efekat društvenih medija na nivo stresa

Post Zdravlje

Jedna žena je iskreno otkrovenje o strašnoj stvarnosti rođenih c-sekcija

Post Zdravlje

Krv slepog krsta je stvar i treba je videti

Post Zdravlje

Ekskluzivna: beba elegantna tehnika barre trening video

Post Zdravlje

6 jednostavnih načina da povećate svoju sreću

Post Zdravlje

Zašto neke žene imaju mnogo više problema da zatrudnu od drugih

Post Zdravlje

Nemojte se znojiti: razumijevati riječ i kako se riješiti s njim

Post Zdravlje

Koristio sam samo prirodni dezodorans 3 meseca - evo šta se desilo

Post Zdravlje

5 najboljih buggy prijateljskih trčanja

Post Zdravlje

Jutro nakon pilule: vaš pravi vodič za pričanje