Uznemiravajuća selfie-ova kožna kancer je postala virusna - a uticaj je bio ogroman | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Uznemiravajuća selfie-ova kožna kancer je postala virusna - a uticaj je bio ogroman

Uznemiravajuća selfie-ova kožna kancer je postala virusna - a uticaj je bio ogroman

Fotografija je zajednička više od 100.000 puta.

Kada Tawny Dzierzek objavljeno autoportret na Facebooku u proljeće 2015. Godine, ona vjerojatno nije imao namjeru da se bavi internet u masovnoj lekciju o sigurnosti suncu. Ali, dvije godine nakon što je fotografija Dzierzek zajednički otišao virusne, nova studija pokazuje da podstakla ljude da se obrazuju o raku kože.

Dzierzek je dijagnosticiran rak kože u dobi od 21, a krajem aprila 2015. Godine, tada - 27-godišnji medicinska sestra objavljeno sliku o sebi, kosa umotana u peškir i lice splotched sa sirovim crvenim krasti. "Ako neko treba malo motivacije da se ne leži u solarijumu i sunce ovdje ya go!" napisala je. "To je ono što liječenje raka kože može izgledati."

load...

"Ne dozvolite da štavljenje vas spriječiti da vide vaša djeca odrastaju", dodala je ona. "To je moj najveći strah sada da imam dva-godišnji dječak svoje."

Dzierzek je objasnio da je u srednjoj školi, ona koristi solarija često ponekad čak četiri puta tjedno.

Do trenutka kada je udarila kasnim dvadesetim, ona je imala karcinom bazalnih ćelija-izraslina ili lezije koje izgledaju kao otvorene rane-pet puta i planocelularni karcinom-raise, bradavica nalik izrasline-jednom. Gotovo svaki put je posjetila njen dermatolog, koji je jednom ili dva puta godišnje, imala je kancerogeni rast uklonjena, pisala je. Dok je ona bila te sreće da izbjegli potencijalno smrtonosne melanoma, rekao Dzierzek, šteta ona je naplata još ostavio trag na njenom licu.

load...

U to vrijeme, post je izazvao razgovor-i od tada, to je bio zajednički preko 100.000 puta i ostvarila 17.000 komentare. Nije loše, zar ne? Pa, ispada da te dionice možda imao veliki utjecaj: Prema studiji istraživači na University of North Carolina Chapel Hill, Google traži "kože" i "rak" sipao u nakon pošte: Traži upita je porasla 162% 13. Maja 2015. Godine, 155% 14. Maja, i održiv zamah kroz 17. Maja u periodu kada Dzierzek je autoportrete privukla pažnju medija. Sve u svemu, traži za prevenciju kože-raka su 232% veći nego što je uobičajeno, a traga za rak kože i sunčanja je došao na 489% veći.

"Kada je javnost vidi 'pravi' priče, oni gravitiraju prema njima", navodi se u studiji je koautor, San Diego države John W. Ayers, dr. "Ispada da kada ljudi govore se da podijele svoje priče, njihov glas može rezonirati daleko više nego što smo zamišljali."

Vodeći autor studije, UNC Škola medijske i profesor novinarstva Seth Noar, Ph.D., dogovoreno.

"Sve veći broj istraživanja pokazuje da priče mogu biti vrlo efektan-uticajniji od didaktičkog informacija u pružanju zdravstvene poruku", rekao je Noar. "Ovaj događaj je zaista savršena oluja ubedljivu priču i grafički autoportret, što se čini da su doveli ovu Facebook poruku da se virusni."

S obzirom da je studija izašla, Dzierzek je zajedničko pokrivenost na svojoj Facebook stranici.

"Pa bi ya vidi ti tamo", napisala je, reposting ZUS Biblija članak o njoj autoportret i neočekivanog utjecaja. "Društveni mediji spašava živote."

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje SAD-a.

Čitanje gore na žensko zdravlje? Provjerite naše vodiče za svaki period tracker, menstrualni cupand kontracepcijske pillaround.

Povezane vijesti


Post Zdravlje

Strašni razlog zašto doktori kažu ženama da ne jedu placentas

Post Zdravlje

Kako se baviti anksioznošću: vaš plan od 10 koraka

Post Zdravlje

Britanci su najsrećniji koji smo bili godinama. Evo 5 ekstremnih naučnih teorija zašto

Post Zdravlje

Zašto je zagrljaj sedam sekundi čini vas srećnijim

Post Zdravlje

Šta se događa kada se dijagnostikuje pcos

Post Zdravlje

Shvatio sam da je način na koji sam disao povećao svoje anksioznost i panične napade

Post Zdravlje

Vrijeme sjaja: blog 6

Post Zdravlje

6 znaci da imate nedostatak magnezijuma

Post Zdravlje

Ova olimpijska gimnastičarka kaže da je njen timski lekar seksualno zlostavljao

Post Zdravlje

Možda biste uzimali pogrešan oblik ovog zajedničkog dodatka

Post Zdravlje

Zašto demi lovato kaže da ne želi da bude označena kao bipolarna

Post Zdravlje

Imam hroničnu nesanicu - evo kako je sedmica u mom životu