Zašto neke žene imaju mnogo više problema da zatrudnu od drugih | BA.GlobalScienceCollaboration.org

Zašto neke žene imaju mnogo više problema da zatrudnu od drugih

Zašto neke žene imaju mnogo više problema da zatrudnu od drugih

Ovih pet faktori mogu biti u igri.

A trudnoća čini dovoljno jednostavan-znate jednadžbe. Ali često, fertilityis dvostranog priča: Priče o ženama koje zatrudne sa back-to-back blizanaca čine naslove, ali je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuje da oko 12 posto američkih žena uzrasta od 15 do 44 godina bore s neplodnošću.

Istina: "Tu će biti varijacija u bilo koje ljudsko procesu-da li je to koliko dugo živite ili rizik od raka", kaže Aaron Styer, MD, specijalista plodnosti u Masačusetsu General Hospital. "Isto se odnosi i na plodnost."

Američkog društva za reproduktivnu medicinu navodi da je samo 5 do 10 posto žena pati od neobjašnjenog neplodnosti, za koje ne postoji očigledan uzrok.

load...

Kada su žene likeLove Island je Olivia govorilo da pregnany bez imalo truda (iako je ona još provjeriti), nakon što joj je ljudi vide u ovoj haljini, može dobiti više od malo obeshrabrujuće za ljude koji zaista žele da imaju dijete.

A post Olivia Jade Atwood (@oliviajade_attwood) dijele na

Stručnjaci kažu da je ovih pet faktora može imati veliki utjecaj na Vaše šanse da se napumpana:

1. Svoje godine

Ti si vjerojatno nije stranac na ovu vijest: "Godine su najviše u skladu mjerilo plodnosti žene", kaže Styer. "Ako ste mlađi, imate veći kvaliteta i kvantiteta jaja." Razmisli o tome: si rođen sa svim jaja ćete imati i više vremena, taj broj opada.

load...

Ono što doktori smatraju vrhunac plodnosti varira, iako. Dok Styer kaže da je starosti između 20 i 24, Mary Jane Minkin, MD, klinički profesor za ginekologiju i akušerstvo na Yale University School of Medicine pokazuje da je starosti između 18 i 30 godina "Fertility značajno opada nakon 40 s nekim pad na oko 35 godina, " ona kaze. "Ali nikada nisam obeshrabruju žene o tome što je i jedini put da sam stvarno kick dupe i reći," OK, idemo za sada! ' je u žena starijih od 40 godina "

Nakon 40, docs brinuti o pitanjima kao što su veći rizik od kromosoma abnormalnosti, kaže Elizabeth Ginsburg, MD, medicinski direktor pomoć reproduktivnih tehnologija na Brigham and Women bolnice u Bostonu.

2. Bez obzira da li SMOKE

Do sada, znate pušenje je veliki ne-ne. Ali nam omogućiti da ga odveze kući: "Pušenje uzrokuje gubitak jaja i čini jaja manje šanse da oploditi", kaže Ginsburg. A ako zatrudne, kao pušač ste u povećanom riziku od pobačaja, kaže ona. Objašnjava Minkin da naviku cigareta dobi jajnika-i da pušači imaju tendenciju da prolaze kroz menopauzu godinu ili dvije ranije.

3. Svoju težinu

Istraživanja pokazuju da postoji velika povezanost između težine i neplodnosti. To je razlog zašto većina docs pozivaju svoje pacijente da održavanje zdrave tjelesne težine. "Što više normalna nečije tijelo je, veća je vjerovatnoća da će nije imala problema neplodnost", kaže Ginsburg. Dok je gojaznost je povezan s neplodnošću, isto pitanje izgleda gomilaju ako sat u prilično pothranjeno, previše. Neki maratonci i trkači na duge staze imaju tendenciju da su smanjene plodnosti zbog niži procenat masnog tkiva, kaže Minkin. Pitanje vjerovatno svodi na hormone, što može biti pod uticajem nivoa tijelo masti i na taj način utjecati na signalizaciju između hipofiza, koja luči hormone na različite dijelove tijela, i vaše jajnici.

4. Tajming

Slučajno dobiti zauzet vjerojatno nije najbolji akcioni plan ako želite bebu. "Postoji između prozora, 12- i 24-satni kada jaje može biti oplođena tokom odnosa", kaže Styer. Dakle, najbolje je da imaju seks prije i oko ovulacije, što se dešava dva tjedna prije menstruacije. Pokušajte svakih nekoliko dana oko tog vremena, predlaže Ginsburg. Ovulacije prediktor komplet je vrijedan razmatranja, previše oni mogu biti super pomoći u izradi sigurni da udaraš svojim najplodnije vrijeme.

5. Bez obzira da li imaju određene UVJETI

Pitanja kao što su endometrioza-kada tkivo slično sluznice maternice raste izvan maternice-može povećati rizik od neplodnosti, kaže Ginsburg. Tako mogu sindrom policističnih jajnika (PCOS), endokrini poremećaj, što može izmijeniti hormonalne signale. Istorija zdjelične upalne bolesti (PID) također može igrati ulogu blokiranjem jajovoda s ožiljcima, kaže Minkin. "Jedna epizoda PID smanjuje plodnost oko 10 posto, dva epizode za oko 25 posto, a tri epizode za oko 50 posto", kaže ona. Dakle, ako niste u 100 posto međusobno monogamnoj vezi, pobrinite se da si uvijek koristite kondom. "Ne želim da se klamidija ili gonoreja", kaže Minkin. A ako mislite (ili zna) imate bilo koji od ovih uvjeta, pobrinite se da se cujemo sa svojim ginekologa.

Ovaj članak izvorno pojavio na žensko zdravlje SAD-a.

Razmišljanje dobivanja trudna? Pogledajte naš plodnost vodič.

load...

Povezane vijesti


Post Zdravlje

5 vrsta vaginalnih mirisa za koje biste trebali znati - i šta oni znače za vaše zdravlje

Post Zdravlje

8 razloga da je vaš period lakši nego obično

Post Zdravlje

11 slučajnih razloga zašto je vaš period potpuno nestanak

Post Zdravlje

Ekskluzivna: beba elegantna tehnika barre trening video

Post Zdravlje

Kim Kardashian postaje stvarno u stanju da ima teške trudnoće: to je užasno

Post Zdravlje

Zašto dijetalna pića šteti vašoj plodnosti i šta bi trebao imati umjesto toga

Post Zdravlje

5 žena deli ono što je stvarno poput menstrualne čaše

Post Zdravlje

Jedna žena postaje iskrenija o stvarnosti postpartalne kože želuca i šest pakovanja

Post Zdravlje

Oslobađanje bolova u periodu: 15 trenutnih popravaka

Post Zdravlje

Nova mamina sirova fotografija predstavlja realnost rodjenja

Post Zdravlje

Novi pametni tampon se razvija u SAD

Post Zdravlje

Modni urednik za izradu kompletnog dela 24-7